SEGRE

FAUNA ESPÈCIES FORANES

La vespa asiàtica guanya terreny i ha aparegut en 5 comarques de Lleida

La Generalitat diu que s'expandeix i s'ha albirat per primera vegada als Pallars

Un exemplar de vespa asiàtica a la vora d’una d’autòctona.

Un exemplar de vespa asiàtica a la vora d’una d’autòctona.Z. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La vespa asiàtica guanya terreny a Catalunya i s’han detectat nius d’aquesta espècie invasora a Aran i almenys cinc comarques de Lleida: l’Alt Urgell, les Garrigues, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Solsonès. Aquest insecte va aparèixer per primera vegada a l’Alt Empordà i a la Val d’Aran el 2012 i s’ha expandit des de llavors. Segons dades del departament d’Acció Climàtica, s’han albirat una dotzena de nius a les comarques del pla i del Pirineu lleidatà des del 2018.

En resposta a una sèrie de preguntes parlamentàries del PSC, la conselleria explica que “l’expansió de la vespa asiàtica ha anat en augment en els últims anys”, si bé és “més lenta” a les comarques lleidatanes. Detalla que el 2020 es va detectar per primera vegada al Pallars Jussà i Sobirà. “Són dos comarques que fins llavors estaven aïllades de l’expansió de la vespa asiàtica, malgrat la seua presència confirmada a Aran des del primer moment d’aparició de l’espècie el 2012”, recalca.La vespa asiàtica ataca els ruscos i mata les abelles.

Això suposa pèrdues per a l’apicultura i un perjudici mediambiental i a l’agricultura, ja que les abelles tenen un paper important en la pol·linització. Els apicultors, per la seua part, han començat a desplaçar els ruscos allà on hi ha més presència d’aquesta espècie invasora a zones on no ha aparegut encara o ho ha fet de forma puntual.

tracking