SEGRE

ESGLÉSIA ECONOMIA

Les tres diòcesis de Lleida van sumar més d'11,3 milions d'ingressos el 2018

Augmenten les aportacions dels fidels, que representen prop del 30% de fons || Els bisbats de Lleida, Urgell i Solsona van incrementar l’any passat els seus ingressos fins a superar els 11,3 milions d’euros. L’augment es deu a les aportacions de fidels, que representen el 30% del total, i els ingressos per venda de patrimoni. Els sous del clergat i personal laic i el manteniment d’edificis van ser les principals despeses.

Celebració d'una missa a l'església de la Granja d'Escarp.

Les tres diòcesis de Lleida van sumar més d'11,3 milions d'ingressos el 2018Amado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les diòcesis de Lleida, Urgell i Solsona van disposar l’any passat d’un total d’11.362.578 d’euros per dur a terme la seua activitat pastoral, assistència i de formació, pagar els sous de sacerdots i personal laic i mantenir el seu patrimoni. La xifra suposa un augment del 4,5% respecte al 2017, quan els ingressos dels tres bisbats lleidatans van ser de 10,8 milions. Una de les raons d’aquest increment dels ingressos és que les aportacions dels fidels van augmentar prop d’un 12% fins a un total de 3.351.600 euros i suposen gairebé el 30% dels fons que obtenen els bisbats per al seu funcionament. Per diòcesis, la de Lleida va ser l’única que va registrar un descens dels seus ingressos, amb un 3,1% menys, amb una caiguda del 7,4% de les aportacions dels fidels. Tanmateix, va ser la que més va obtenir per part de l’assignació tributària que trien els contribuents a la seua Renda, superant els 1,7 milions d’euros, i va multiplicar per cinc els ingressos per la venda de patrimoni. En l’apartat de les despeses, destaca que aquesta diòcesi és la que més ingressos destina al pagament de salaris de sacerdots, més d’1,17 milions d’euros, i la que menys personal laic té. Dels comptes es desprèn que va acabar l’any amb un superàvit de prop de 60.000 euros.

La diòcesi d’Urgell és la que més ingressos va obtenir l’any passat, amb 4,3 milions d’euros, un 8,5% més que el 2017. També és la que més va ingressar per aportacions dels fidels, que es van disparar un 25% fins als 1,5 milions. Encara que el passat exercici va ingressar quatre vegades menys per lloguers d’immobles, va duplicar els ingressos per la venda de patrimoni. Destaca que és la diòcesi lleidatana que més gasta en salaris per a personal laic mentre que la retribució al clergat va baixar un 24,7%. També va ser la que més va gastar en conservació d’edificis, amb més d’un milió.

La diòcesi de Solsona és la que menys ingressa de les tres, encara que l’any passat va obtenir un 8,3% més d’ingressos. Les aportacions dels fidels van augmentar un 11% i va obtenir un 2,66% més d’assignació tributària. El 2018, va augmentar gairebé un 57% la despesa en conservació d’edificis.

tracking