SEGRE

Puigdemont critica el Suprem i demana "responsabilitat" a la CUP

Carles Puigdemont

Puigdemont critica el Suprem i demana "responsabilitat" a la CUPEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha criticat avui la decisió del Tribunal Suprem de mantenir en presó preventiva l’exconseller Joaquim Forn i Jordi Sànchez (JxCat), i va demanar "responsabilitat" als antisistema de la CUP davant del procés d’investidura del Parlament. Puigdemont, a Brussel·les des de l’octubre passat, va assenyalar durant una roda de premsa a la capital finlandesa que la mesura adoptada avui pel Suprem demostra que Forn i Sànchez "són presoners polítics".

"El senyor Forn ha dimitit com a membre del Parlament, ha decidit deixar la política i acceptar les regles de la Constitució. Malgrat això segueix a la presó sense una sentència acusat de delictes com a rebel·lió", va indicar Puigdemont. També va opinar que la interlocutòria judicial conté "arguments polítics, no judicials, per mantenir Forn i Sánchez en la cárcel", el que, segons la seua opinió, els converteix en presos polítics.

Va considerar també que el sistema judicial espanyol està polititzat i "lluny de ser considerat un dels millors i més independents d’Europa", com, segons el seu parer, han denunciat el baròmetre europeu d’Eurostat i l’organització Jutges per la Democràcia. El polític català va reiterar els mateixos arguments que ja va exposar en els seus viatges a Dinamarca i Suïssa, i va assenyalar que "l’única manera de solucionar aquest conflicte és mitjançant el diàleg, no amb amenaces i repressió". "Si l’Estat espanyol ha negociat en el passat amb la banda terrorista ETA tres vegades, per què no comença un diàleg amb gent elegida democràticament i pacífica com nosaltres?", va argumentar.

Puigdemont, que va parlar abans de conèixer-se que la investidura de Jordi Turull al Parlament fracassarà per la falta de suport de la CUP, va apel·lar "al sentit de responsabilitat de tots els actors". Preguntat per quin era el seu missatge per a la CUP, va insistir que la cambra catalana, com a "dipositària d’un encàrrec que ens han fet els ciutadans", té un encàrrec clar: "elegir un president sobiranista". "Espero que compleixi els deures que li han encarregat els ciutadans, que és elegir un president de la majoria proindependentista", va afegir davant dels mitjans, en una intervenció en què va alternar l’anglès amb el català. "Espero que no hi hagi problemes per exercir aquesta elecció en llibertat", va dir, per després advertir que "si demà la Justícia contínua interferint en la separació de poders es continuarà agreujant la situació", en al·lusió a la decisió que pugui adoptar el Suprem divendres respecte a Turull i restants processats.

Puigdemont va assenyalar que un eventual empresonament de Turull seria "un altre gran error" i crearia "una situació surrealista", ja que no respectaria el desig dels votants catalans i del parlament elegit el 21 de desembre passat. No obstant això, va admetre que és una possibilitat i va assegurar que "en aquest moment res no pot sorprendre’m de les autoritats espanyoles, perquè no respecten l’estat de dret ni la democràcia".

Puigdemont ha iniciat avui el seu viatge de dos dies a Hèlsinki per continuar la seua campanya internacional en favor del procés sobiranista català amb una visita a l’Eduskunta (Parlament finlandès), convidat pel denominat Intergrup d’Amics de Catalunya, del qual formen part vuit dels 200 diputats de la Cambra finlandesa. Després de visitar el Parlament, va fer una breu xerrada per explicar el seu punt de vista sobre la situació política catalana i va contestar a les preguntes dels periodistes, abans de dirigir-se de nou al Parlament per assistir en la sessió plenària.

Demà pronunciarà una conferència a la Universitat de Hèlsinki, convidat per la Facultat de Ciències Polítiques, sota el títol "Petits estats i política a les xarxes socials en un món globalitzat: cap a una república digital a Catalunya". Així mateix es reunirà amb innovadors locals i amb el director del centre de pensament suec-finlandès Nova Societat de Política Internacional (NUPS), l’exministre Pär Stenbäck

tracking