L’Alabès va assaltar ahir el Camp Nou i va deixar fora de combat el campió, el Barça, un equip poc reconeixible no només a l’alinear un onze ple de no habituals, sinó també a causa de la falta d’identitat en el seu joc (1-2).

Va sortir el Barça sense Messi ni Luis Suárez i amb una alineació que començava i acabava amb dos debutants, Cillessen a la porteria i Alcácer com a referència en atac. I, en poc minuts, l’Alabès va demostrar per què no ha perdut encara aquesta temporada i només havia encaixat un gol. Els blaugranes, encara que recuperaven ràpidament i no deixaven sortir l’Alabès, s’enredaven en el monumental embús que els rivals van crear en la seua línia de tres quarts. El conjunt basc va apostar per tancar els passadissos interiors, però el Barça, obstinat a entrar fins al cor de l’àrea, semblava renunciar a desbordar per la banda. Neymar, cent onze dies després del seu últim partit com a blaugrana, no va tenir desbordament ni aquella personalitat que sembla engrandir-se quan no viu a l’ombra de Messi. Rakitic, en dos ocasions, i Arda van intentar espantar el porter visitant, però tenien el punt de mira molt desviat i només un xut d’Aleix Vidal va obligar a intervenir Pacheco per enviar la pilota a córner. Aquest va ser l’únic xut que els locals van fer entre els tres pals en tota la primera meitat.

Els blaugranes van estar poc reconeixibles no només pels canvis, sinó també per la seua falta d’identitat

L’Alabès va inquietar més amb molt menys. Un xut innocent d’Ibai Gómez, prop del quart d’hora, va donar la benvinguda a la Lliga a Cillessen, que Deyverson va afusellar 20 minuts després per fer el 0-1. L’exblaugrana Kike Femenía es va inventar una centrada magistral, Deyverson es va avançar a Mascherano al primer pal i va rematar de primeres per portar el desassossec a les grades del Camp Nou. Mathieu va rematar de cap a gol un córner per igualar el xoc al minut de la represa. El central a punt va estar de marcar el segon en un altre córner, dos minuts després, però aquesta vegada el seu xut, amb Pacheco pràcticament batut, va anar fora. Tanmateix, l’Alabès no va acusar el cop primerenc. Ibai va posar de nou a prova el debutant Cillessen i l’àrbitre va anul·lar un gol a Edgar per fora de joc poc després.

Luis Enrique no ho va veure clar i va treure Messi i Iniesta a falta de mitja hora, però un altre error de Mascherano el va aprofitar Ibai per fer l’1-2 a 26 minuts per al final. El tècnic blaugrana va donar entrada a Luis Suárez pel poc participatiu Alcácer. Els canvis van aportar poca dosi d’inspiració al joc blaugrana i no van treure del defalliment un Barça que arribava sense claredat a prop de Pacheco. Una falta de Messi, un xut desviat d’Iniesta i un altre d’innocent de Mathieu que va aturar Pacheco va ser tot el bagatge ofensiu local abans d’arribar al temps afegit. Allà, Messi va tenir el gol de l’empat en l’ocasió més clara de tota la segona meitat. Digne li va col·locar una pilota enrere des de la línia de fons i el davanter argentí va rematar de primeres fora, fregant el pal de la porteria de Pacheco.