CICLISME GIRO D'ITÀLIA

Dumoulin sorprèn i s'endú el Giro

És el primer holandès a guanyar la cursa || Supera en una gran contrarellotge final Quintana i Nibali

Dumoulin, amb el trofeu que l’acredita com a campió del Giro del centenari.

Dumoulin, amb el trofeu que l’acredita com a campió del Giro del centenari.EFE

Tom Dumoulin (Sunweb) va conquerir aquest diumenge el Giro d’Itàlia del Centenari i es va convertir en el primer holandès a guanyar aquesta carrera. Van completar el podi a la general el colombià Nairo Quintana (Movistar) i l’italià Vincenzo Nibali (Bahrain).

Dumoulin arribava a la contrarellotge final amb 53 segons de retard respecte a Quintana, però va recuperar el desavantatge gràcies a una gran actuació en la prova de 29,3 quilòmetres entre Monza i Milà, la seua gran especialitat. L’holandès va acabar el Giro d’Itàlia amb 31 segons d’avantatge sobre Quintana i amb 40 segons sobre Nibali mentre que el també holandès Jos van Emden va segellar el millor temps en la prova d’aquest dilluns, amb 33:08 minuts. Mai en les seues 99 precedents edicions el Giro d’Itàlia havia arribat a l’últim dia de competició amb una classificació general tan oberta, amb fins a sis corredors separats per tot just 1:30 minuts, i la contrarellotge no va defraudar.

Quintana sortia com a líder, amb Nibali a 39 segons, el francès Thibaut Pinot (FDJ) a 43 segons i Dumoulin a 53; també comptaven amb opcions de triomfar el rus Ilnur Zakarin (Katiuixa) a 1:15 minuts del colombià i Domenico Pozzovivo (AG2R). Després d’acabar les últimes etapes mostrant senyals de sofriment en les pujades, Dumoulin va aprofitar al màxim la possibilitat de decidir el Giro amb la seua especialitat, i va tancar la contrarellotge amb el segon temps absolut: 33.23 minuts. Darrere d’ell, Quintana no va aconseguir defensar el seu avantatge i va tancar amb 1:24 minuts de retard respecte a l’holandès, la qual cosa va acabar amb el seu somni de pujar vestit de rosa al podi d’honor a la plaça del Duomo milanès.

L’italià Nibali va arribar amb 54 segons de retard sobre Dumoulin i va defensar la tercera posició en un Giro en el qual va tenir la seua satisfacció més gran a Bormio, quan va guanyar l’etapa a l’esprint després de superar els passos del Mortirolo i de l’Stelvio. Nibali va precedir a la classificació el francès Thibaut Pinot (FDJ), que va acabar la prova d’aquest dilluns amb un temps de 34.50. Pinot, que va guanyar l’etapa de dissabte a Asiago, arribava a la contrarellotge en tercera posició, a 43 segons de Quintana, però va acabar quart. Positiva l’actuació del luxemburguès Bob Jungels (Quick-Step), que amb el temps de 34.02 minuts va aconseguir aconseguir la maglia blanca, que premia el millor jove de la carrera, arrabassant-la al britànic Adam Yates (Orica).

“Guanyar el Giro és una cosa increïble,una bogeria” L’holandès Tom Dumoulin (Sunweb) va qualificar de “bogeria, una cosa increïble”, el seu primer títol en una carrera gran, ni més ni menys que en el Giro del Centenari. Nairo Quintana (Movistar) va declarar després de la contrarellotge que “un podi no és per decebre’s” i va assegurar que l’experiència el reforça per intentar guanyar el Tour de França aquest any.