FÓRMULA 1 GP DE MÒNACO

Vettel guanya i és més líder

L’estratègia de passar per boxs al més tard possible li va valer el primer calaix del podi a Mònaco || Raikkonen queda segon i Ricciardo, amb una maniobra similar a la de l’alemany, tercer

Sebastian Vettel celebra la victòria al podi del GP de Mònaco, acompanyat per Kimi Raikkonen i Daniel Ricciardo.EFE

L’alemany Sebastian Vettel (Ferrari) es va imposar aquest diumenge en el Gran Premi de Mònaco gràcies a una gran estratègia: passar per boxs al més tard possible i accelerar quan ho feia el seu company finlandès Kimi Raikkonen, un dia feliç per a Ferrari, que no guanyava a Mònaco des del 2001. L’estratègia va donar el triomf al tetracampió alemany, que fa encara més sòlid el seu liderat del Mundial al sumar 129 punts i distanciar en 23 el britànic Lewis Hamilton (Mercedes), que es va dedicar a minimitzar danys al remuntar del tretzè lloc de sortida al setè.

No va poder acabar més amunt Hamilton perquè va defensar amb tot el seu sisè lloc un excel·lent Carlos Sainz (Toro Rosso), en un gran cap de setmana del madrileny, que va saber conservar aquesta sisena posició obtinguda a la classificació. Va aguantar amb mestria les últimes onze voltes, quan va sentir l’alè del tricampió britànic de Mercedes al clatell.

Carlos Sainz defensa amb ungles i dents la sisena posició de la qual va sortir, amb la pressió de Hamilton

Sensació completament oposada la que li va quedar a Raikkonen, que va obtenir el segon lloc més amarg que podia imaginar. El finlandès va sortir de forma impecable, va conservar el liderat i va obrir forat juntament amb Vettel respecte a la resta de rivals, però va ser cridat a canviar pneumàtics per contestar al finlandès Valtteri Bottas (Mercedes), que anava tercer, i aquest moviment el va condemnar, ja que va deixar a Vettel guanyar una distància que va resultar definitiva.

El pas per tallers avançat li va sortir tan malament a Raikkonen com a Bottas i a l’holandès Max Verstappen (Red Bull), superats els dos per l’australià Daniel Ricciardo (Red Bull), que va seguir l’exemple de Vettel retardant la parada i va tenir com a premi el tercer lloc del podi.

Van completar la zona de punts després de Hamilton el francès Romain Grosjean (Haas), el brasiler Felipe Massa (Williams) i el danès Kevin Magnussen (Renault) i el rus Daniil Kvyat (Toro Rosso).

L’ensurt del dia va tenir com a protagonista el pilot alemany Pascal Wehrlein (Sauber), que va patir un aparatós accident a la volta 60 al rebre un toc del britànic Jenson Button (McLaren-Honda), substitut d’Alonso, que el va enviar directe contra el mur just abans del túnel, que va deixar el seu monoplaça bolcat sobre l’eix lateral esquerre. Els jutges del Gran Premi van considerar que Button va ser el causant de l’accident i tindrà tres posicions de sanció en cas que torni a participar en una carrera.

Alonso deixa les 500 Milles per una avaria al motor Fernando Alonso (McLaren Honda Andretti) va provar sort a les 500 Milles d’Indianapolis, però el destí es va acarnissar amb l’asturià de nou, i una fallada en el motor el va apartar de la cursa a falta de 21 voltes per al final. També va haver d’abandonar el gironí Oriol Servià (Rahal Letterman Lanigan Racing), per una avaria quan faltaven 17 voltes.Al final es va imposar l’expilot de Fórmula 1 Takuma Sato, que es converteix en el primer japonès a guanyar les 500 Milles. El brasiler Helio Castroneves (Team Penske) va fregar el seu quart triomf, però es va haver de conformar amb la segona plaça, mentre que el debutant Ed Jones (Dale Coyne Racing), britànic nascut a Dubai, va ser tercer. Alonso, que no va participar en el Gran Premi de Mònaco per córrer aquesta llegendària cursa, liderava la prova després de 55 voltes, moment en què es va aturar la cursa per un espectacular accident, protagonitzat per Scott Dixon. La cursa es va disputar a la Brickyard, un oval de 2,5 milles (4,02 quilòmetres) composta per dos llargues rectes i nou graus de desnivell als quatre revolts.