Dotzena blanca

El Reial Madrid suma la Copa d’Europa número 12 al golejar la Juventus i és el primer a guanyar dos Champions seguides || Doblet de Cristiano i gols de Casemiro i Asensio

Imatge de la zona després de l’estampida d’aficionats.

Imatge de la zona després de l’estampida d’aficionats.EFE

El Reial Madrid, amb un doblet de Cristiano Ronaldo i gols de Casemiro i Marco Asensio, va derrotar ahir a la nit per 4-1 la Juventus a la final de la Lliga de Campions de Cardiff, de manera que fa història al revalidar el títol i aconseguir la seua dotzena corona.

Després d’una primera meitat igualada, controlada i dominada per la Juventus en determinades fases, el Reial Madrid va fer valer la seua superioritat a la segona meitat. Al descans es va arribar amb empat a un després que Cristiano Ronaldo avancés el campió espanyol (m.20) i el croat Mario Mandzukic igualés per la Juventus (1-1).

Cristiano va ser elegit millor jugador de la final i es va proclamar pitxitxi d’aquesta Champions amb 12 gols

Però després de la represa el Reial Madrid va ser superior. Es va avançar de nou amb un xut llunyà del brasiler Casemiro, que després de fregar el germànic Sami Khedira va entrar a la porteria italiana (m.61) i va sentenciar Cristiano Ronaldo a centrada del croat Luka Modric (m.64). Marco Asensio va posar-hi la cirereta just abans del final (m.90). La Juventus va acabar jugant amb un home menys per expulsió del colombià Juan Guillermo Cuadrado als 84 minuts. Havia reemplaçat al 66 Andrea Barzagli.

L’equip que dirigeix Zinedine Zidane, que va disputar la quinzena final de la màxima competició continental, va guanyar l’any passat l’Atlètic de Madrid després d’una tanda de penals i va assolir una gesta que ningú aconseguia des que el Milan es va imposar a l’Steaua Bucarest i al Benfica a les campanyes 1988-89 i 1989-90.

Però abans del títol, el campió espanyol va haver de reposar-se a una mala primera part. La Juventus va estar millor en intensitat i va tenir el caràcter d’igualar el 0-1 de Cristiano i de tenir el partit on més li convenia. Zidane va reaccionar al descans i els seus homes, impulsats per Isco, van firmar uns segons 45 minuts de molt nivell, coronats amb una golejada gairebé inesperada. Tres gols havien rebut els de Massimiliano Allegri en 12 partits i quatre van encaixar ahir a la final. L’equip italià no va poder donar continuïtat a la seua gran primera meitat i no en va tenir prou amb l’esforç de Sandro, Mandzukic i Alves pel mal partit d’un Paulo Dybala que no va aparèixer en el temps que va ser al camp o de Gonzalo Higuaín, de nou desencertat en una gran cita. La Juve, desbordada per la millor versió de l’actual campió, no va tenir arguments per plantar batalla i va encaixar la setena derrota en el partit decisiu de nou de possibles. El Reial Madrid es confirma com a rei d’Europa amb els seus dotze títols, cinc més que, precisament, el Milan, i queden amb cinc Liverpool, Bayern Munic i Barcelona.

Espanya amplia a 17 els títols aconseguits. Aquests trofeus els han sumat Reial Madrid i Barcelona i només dos clubs més, Atlètic de Madrid i València, van aconseguir assolir la final. Itàlia i Anglaterra queden amb 12.

Per la seua part, Cristiano Ronaldo va ser elegit el millor jugador de la final.

A més, el portuguès es va proclamar pitxitxi aquesta temporada de la Champions. Va iniciar la final a un gol de Leo Messi, que era el màxim golejador provisional amb 11 gols, i després d’anotar l’1-3 a Cardiff es va assegurar ser el jugador amb més gols amb 12. També és el primer jugador a marcar en tres finals de Champions.