André Gomes intenta fer una passada davant de Raúl García.

André Gomes intenta fer una passada davant de Raúl García.EFE

Leo Messi, una vegada més, i el porter alemany Marc-Andre Ter Stegen van guiar el Barça a un nou triomf a San Mamés davant l’Athletic (0-2), amb què el conjunt d’Ernesto Valverde va defensar el confortable avantatge de quatre punts sobre el València, que havia guanyat al xoc matinal a Vitòria (1-2). El crac argentí va firmar el dotzè gol al campionat que el consolida com a màxim golejador i va evidenciar que ha arrancat la temporada a un nivell espectacular.

Amb aquesta victòria a Bilbao, el Barça manté la imbatibilitat a la Lliga i firma la seua millor arrancada històrica a la competició, una prova de la solidesa de l’equip de Valverde, que ara ja té la mirada posada al duel de Champions davant d’Olympiacos per assegurar la classificació per als vuitens de final.

Els blaugranes segueixen imbatuts i mantenen quatre punts d’avantatge sobre el València

Amb la principal novetat d’André Gomes a l’onze com a acompanyant del trident i la presència de Paulinho al lloc del lesionat Iniesta, el Barça de Valverde, que no va tenir cap rebuda especial, va saltar al camp amb l’objectiu de mantenir la possessió i imposar l’estil, però l’ímpetu de l’Athletic en els duels com a local va acabar marcant la primera part

Es va complir la tradició dels últims temps entre aquests equips en el retorn d’Ernesto Valverde al coliseu biscaí. No debades, el Barcelona ja acumula vuit victòries de lliga seguides sobre el quadre basc. Va perdonar l’Athletic a la seua sortida furibunda i ho va pagar. Va tenir diverses ocasions davant del porter alemany Marc-Andre Ter Stegen, que va estar pletòric, i no les va aprofitar. Messi va avisar amb una rematada al pal als 21 minuts i quinze després va obrir el marcador l’argentí, una altra vegada el guia il·luminador del Barcelona, que va patir més del compte en determinats moments, però va emergir la figura de Ter Stegen per evitar que l’Athletic, necessitat de retrobar-se, salvés almenys un punt.

En els segons 45 minuts de joc, l’Athletic va tornar a ser superior al Barça, que després d’un parell d’ocasions de Messi i André Gomes es va tornar contemplatiu sense aconseguir manejar l’esfèric al centre del camp. El mal maneig dels blaugrana i l’entrada de Beñat al terreny de joc va donar aire fresc als lleons, que van aconseguir el domini del partit, que va realitzar bon joc i amb les millors ocasions.

A punt va estar Raúl García de convertir una d’aquestes ocasions després d’enviar un cop de cap al travesser a la sortida d’un córner. L’Athletic es va fer l’amo sobre la gespa i va seguir empenyent una vegada i una altra per mitjà d’Aduriz i Williams a la recerca del gol que li donés l’empat. Si no hagués estat per Ter Stegen, que va tornar a fer una parada descomunal, Aduriz hauria aconseguit aquest premi a falta de cinc minuts per al final després d’un cop de cap des del primer pal.

Amb els papers intercanviats, el Barça es va mantenir expectant del joc dels locals, intentant defensar el resultat. Amb els bilbains bolcats en el partit, el quadre català va sentenciar en una contra, amb el temps consumit, dirigida per Messi. Paulinho va rematar a porta buida després de la parada de Kepa d’un tret de Luis Suárez. La pitjor notícia va ser que Piqué va veure targeta, la quarta del cicle, i està a una de la suspensió.

Ernesto Valverde va celebrar el triomf del Barça, va reconèixer el sofriment i va aplaudir l’entrega de l’Athletic. El tècnic blaugrana va analitzar el partit per períodes. “En el primer temps, no hem començat bé. Ens ha costat una mica, però després hem anat dominant i, quan passàvem del centre del camp, es veia que podíem marcar. A través de la pilota, hem creat perill. Hem xutat dos vegades al pal”, va assegurar Valverde abans de detallar el canvi de dinàmica després del descans. “Al segon temps, hem dominat menys i l’Athletic ens ha apretat molt. Ens ha costat. Hem tingut una sèrie de pèrdues a la sortida. Sense haver tingut gaires ocasions, amb una pilota rondant l’àrea, sempre hi ha perill. Aduriz ha tingut una ocasió molt clara en un córner que ha salvat Marc. Ens ha faltat ritme i hem hagut de patir per guanyar. Qui no pateix a San Mamés?”, es va preguntar.

Preguntat per les substitucions, ja que només en va fer una per primera vegada (Semedo per André Gomes), Valverde va assegurar que “sempre hi ha temps per fer-les. Cal pensar-les bé. He esperat al final perquè sabia que l’Athletic tiraria córners i penjaria pilotes i havíem de defensar aquestes opcions de joc aeri. Amb el que hi havia al camp, era el millor per defensar aquestes jugades”.

El tècnic es va rendir a Messi una vegada més: “Ha fet dos jugades increïbles. És la sort de tenir amb nosaltres el millor futbolista del món.” I va dir desconèixer si tenia molèsties a l’emportar-se la mà al bíceps.

Sobre la seua tornada a Bilbao, va confessar la sensació estranya que va tenir: “Ha estat un partit especial i una mica estrany per a mi.”

Samuel Umtiti disputa una pilota amb l’argentí Luciano Vietto.