EL MILLOREL PITJOR

Victòria capital l'Actel Força Lleida

L’Actel Força Lleida guanya tot un Prat en el debut de Jorge Serna i trenca una ratxa de cinc derrotes || L’equip va mostrar caràcter i es va reposar de la destitució de Comenge

Ablaye Mbaye, pressionat per Agada, va estar sòlid en defensa.

Ablaye Mbaye, pressionat per Agada, va estar sòlid en defensa.LLEONARD DELSHAMS

Per fi una victòria. Després d’encadenar cinc derrotes consecutives, que van provocar la destitució fa quatre dies de Borja Comenge com a entrenador, l’Actel Força Lleida va tornar a somriure amb un triomf de prestigi (66-58), davant d’un dels rivals que lluiten per l’ascens, el Prat, i que val mitja permanència. En el seu debut com a primer entrenador, Jorge Serna va apostar pel mateix quintet de sortida que el seu predecessor a Valladolid, però amb una lleugera variació: va ordenar una defensa pressionant des de la sortida de la pilota que per moments va ofegar el joc ofensiu del Prat. La defensa lleidatana no deixava pensar als barcelonins, que patien per anotar i també per frenar una ofensiva local comandada d’inici per Djukanovic, autor de set dels tretze punts amb què l’Actel doblava el rival a dos minuts per al final del primer quart (13-6).

Encara que el Prat va reaccionar gràcies a un triple i tir addicional de Campbell, després d’una mala defensa d’Olaizola, l’Actel va aconseguir mantenir la renda de set punts al final del període gràcies a dos cistelles d’un reaparegut Feliu, que després de tres partits pràcticament inèdit superava la barrera dels 800 punts amb la samarreta del Força Lleida. Ateses les circumstàncies que havien embolicat el matx, el joc de l’Actel era més que acceptable. El marcador es va ajustar en l’inici del segon assalt amb la irrupció d’Agada. Sis punts gairebé seguits del canadenc van tornar la igualtat al xoc (22-20), que durant uns minuts va viure un intercanvi de cistelles que no va tenir cap incidència en el lluminós (30-27). Va ser amb l’aparició de Derksen, un altre dels que ahir van fer un pas endavant, que l’Actel va tornar a desenganxar-se. Primer, amb cinc punts seguits del nord-americà, que van establir un altre màxim avantatge, ara de vuit (35-27), i després amb uns altres quatre d’Ogungbemi i una esmaixada de Mbaye, que van completar un parcial de final de quart d’11-0 i va elevar l’avantatge fins als 14 punts (41-27), tota una proesa. Però faltava tota una segona meitat i davant hi havia l’equip revelació de la Lliga, que pugna per l’ascens directe. Però ahir l’equip semblava un altre. Ja fos per orgull, per l’efecte Jorge Serna o perquè ja tocava guanyar, l’Actel va mantenir el nivell. Un robatori d’Ogungbemi tot just servir de fons el Prat va permetre a Martí establir des de la línia de personal una màxima diferència de 16 punts (43-27), fent encara més unflat el parcial del descans (13-0). Veure per creure. El pivot de Belianes va seguir fent de les seues i unes altres dos cistelles amb la seua firma i una altra de Derksen van permetre als lleidatans mantenir el màxim avantatge en l’equador del període (50-34).

L’Actel, a diferència d’altres partits, va manar de principi a fi i va arribar a dominar per 16 punts

Però a partir d’allà l’equip es va col·lapsar i va tenir por de perdre. Aquesta davallada d’autoestima, que tantes vegades l’ha condemnat a la derrota aquesta temporada, va permetre al Prat retallar les diferències amb un parcial de 0-7 (50-41). Per sort, un tir darrer de Feliu va deixar la renda per sobre de la barrera psicològica dels deu punts (52-41) abans d’afrontar l’últim assalt, que va començar com el tercer, amb una recuperació de pilota i Djukanovic, inèdit en tasques ofensives en el tercer període, va donar aire al seu equip (54-41). Era el moment dels valents. Josep Pérez i Blanch mantenien les esperances del Prat de no sortir derrotats i Feliu, amb un triple, i Martí, des de la personal, aguantaven el tipus. Tot i així, el marcador es va situar en un preocupant 58-52 i pilota per als barcelonins. En aquell moment es va produir una jugada que podia haver canviat el signe del partit. Gerbert Martí se n’anava sol cap a cistella per situar el seu equip a 4 punts però se li va escórrer la pilota de les mans i l’Actel va respirar. En l’atac següent, Martí va anotar el 60-52 i Mbaye va taponar sengles atacs.

Però el Prat no es donava per vençut i un tir lliure de Martí i un triple de Portugués el van tornar a situar a quatre punts (60-56), moment en què Serna va demanar el primer i únic temps mort en tot el matx. Quedaven dos minuts i mig i calia donar-ho tot, i l’equip ho va fer. Quatre punts consecutius de Mbaye i Derksen van posar la primera pedra (64-56) i Ogungbemi, després d’un robatori, va liquidar el partit i va segellar un triomf que situa l’Actel amb 2 victòries de marge sobre la zona de permanència, la mateixa distància que del play-off.