CICLISME TOUR DE FRANÇA

Yates estrena el Pirineu

El britànic es va emportar una etapa en què els favorits van guardar forces per a les dures jornades que falten || Alaphilippe manté el mallot de líder

Simon Yates, en el moment de creuar la línia de meta com a guanyador de l’etapa.EFE

El vigent campió de la Vuelta a Espanya, el britànic Simon Yates (Mitchelton Scott), va estrenar el Pirineu amb la primera victòria al Tour, al superar en un esprint entre tres el basc Pello Bilbao (Astana) i l’austríac Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe), companys d’escapada en una jornada de bandera blanca en la lluita per la general.

Yates, de 26 anys, vuitè en el Giro, va tirar d’astúcia per guanyar i unir-se al club de vencedors d’etapa en les tres grans. No era el més ràpid ni el més potent, però li va guanyar el pols a Bilbao i Mühlberger a l’entrar al capdavant a l’últim revolt i arrancant amb un avantatge que va resultar decisiu.

Pau acull avui una contrarellotge individual de 27,2 km que pot agitar la classificació general

Va triomfar amb un temps de 4 h 57.53 en el trajecte de la dotzena etapa, entre Tolosa i Bagnères de Bigorre. A poc a poc van anar creuant els components de la multitudinària escapada que va marcar la jornada, mentre que el pilot, al trot, es va presentar a la meta amb un retard de 9.35 minuts.

No hi va haver ni una sola rascada entre els homes de la general. Arriben jornades complicades amb la crono de Pau i la meta al Tourmalet, i cal estalviar forces. Ho va dir Mikel Landa en meta. “Tots pensem en el que ve i no ens hem animat, cal guardar energies.”

De manera que tots els favorits van entrar de la mà, sense variar les posicions. El francès Julian Alaphilippe aguanta de groc i vol continuar de líder després de la crono. A l’espera de l’assalt el segueixen els homes de l’Ineos, Geraint Thomas i Egan Bernal, a 1.12 i 1.16. I respecte a Thomas, espera la seua oportunitat Enric Mas a 34 segons, Adam Yates a 34, Nairo Quintana a 52, Pinot a 1.21 i Mikel Landa a 3.03.

L’etapa va sortir histèrica amb múltiples intents d’escapades. Finalment van marxar 40 corredors, entre ells tres espanyols: Iván García Cortina (Bahrain), Imanol Erviti (Movistar) i Pello Bilbao (Astana). Al viatge, un triple campió mundial amb el mallot verd, Peter Sagan; el campió olímpic en ruta, el belga Greg Van Avermaet; el guanyador de la Vuelta Simon Yates, i ciclistes de clàssics i d’esprints, com Kristoff, Colbrelli i Trentin.

L’Ineos de Thomas i Bernal no va col·locar cap dels seus homes a l’escapada, ni falta que li va fer, ja que el més perillós en la general era Van Avermaet a més de catorze minuts. L’equip Deceuninck del líder Alaphilippe també va donar llicència. Entre els escapats es va emportar el premi Yates, que va saber jugar bé les cartes per creuar guanyador la línia de meta.

El Tour arriba avui a la localitat de Pau amb una cita clau: la contrarellotge individual de 27,2 quilòmetres que pot definir la general.