Futbol

Fa 92 anys que va començar la Lliga

El FC Barcelona va ser el primer campió i "Pitus" Prats (Espanyol), el primer golejador

'Pitus' Prats, el primer golejador

El 10 de febrer de 1929, d’això fa ja 92 anys, es va posar a caminar la primera edició de la Lliga en primera divisió. Un torneig regular era la iniciativa de la Federació Espanyola de Futbol per substituir a la fins llavors única competició reconeguda, el campionat d’Espanya. Els equips fundacionals de la Lliga van ser l’Athletic Club, Arenas de Guetxo, Reial Madrid, FC Barcelona, Reial Societat i el Real Unió d’Irun, com a campions d’Espanya en les seues successives edicions; Athletic Club de Madrid, Espanyol (llavors Espanyol) i Europa, com a subcampions i el Racing de Santander, com a vencedor en una fase prèvia. També es va instaurar una segona divisió formada per Sevilla, Iberia, Alabès, Betis, Celta, Deportivo, València, Reial Oviedo i Sporting de Gijón.

El campió de la primera Lliga va ser el FC Barcelona després d’un intens mà a mà amb el Reial Madrid que no es va decidir fins l’última jornada. Hi va haver així mateix una promoció d’ascens que va guanyar el Racing, últim classificat de Primera, al Sevilla, campió de Segona. Com a curiositat es pot dir que el primer gol del torneig el va marcar, als cinc minuts d’iniciat el partit en el vell Sarrià entre l’Espanyol i el Real Unió (3-2), el jugador local Josep "Pitus" Prats.