Empat en el derbi

El Barcelona evita la derrota gràcies a un gol de Luuk De Jong al minut 96. L'Espanyol va capgirar el gol inicial de Pedri amb rematades de Darder i Raúl de Tomás

Luuk de Jong es lamenta d’una ocasió perduda, encara que el final va ser el que va salvar l’equip blaugrana de la derrota.EFE

El Barcelona va haver d’esperar a un cop de cap de Luuk de Jong al minut 96 per evitar la derrota contra l’Espanyol a l’RCDE Stadium, un desenllaç per a un partit tens que va acabar amb Piqué i Nico Melamed expulsats al tram final. Els blanc-i-blaus van estar a prop de trencar la història dels derbis, ja que no guanyen a casa des de la 2006-07. Els periquitos van remuntar el gol de Pedri als dos minuts gràcies a la precisió de Darder al 40 i a Raúl de Tomás al 66. De tota manera, ja no van tenir marge per reaccionar al gol del neerlandès.

El Barcelona va tardar un minut i 51 segons a refredar els ànims locals i treure els colors a la defensa blanc-i-blava, una de les línies més criticades en els últims compromisos. Pedri va rematar una centrada d’Alba i va ajustar el tret al pal per posar el 0-1 en el marcador.

L’amfitrió, amb la consigna de pressionar la sortida de pilota rival, no va poder evitar certs nervis i imprecisions al veure’s al darrere tan aviat. Els de Xavi Hernández controlaven la pilota sense problemes a prop de Ter Stegen, encara que sense enviar avisos seriosos.

A poc a poc, l’Espanyol es va reordenar i va buscar el gol amb més criteri. Ho intentava amb Raúl de Tomás, sense punteria, i amb jugades d’estratègia. El Barça, amb menys revolucions, replicava amb la verticalitat d’Adama. A mesura que s’atansava el descans, el control del Barça va créixer i dificultava la sortida de l’Espanyol.

Adama, de nou, va poder firmar el segon al 37, però va obligar a lluir-se el porter Diego López. Ferran Torres ho va intentar després del rebuig, sense èxit. Tanmateix, just quan l’Espanyol semblava més col·lapsat, Darder va posar l’empat en el marcador al minut 40. RDT, assetjat per la defensa, va entregar la pilota al mallorquí, que va afusellar la bimba des de la frontal. Ter Stegen no va poder fer evitar el gol.

Després del descans, el Barça va arrancar sense Araujo, amb molèsties al soli esquerre. Els de Xavi van sortir decidits a avançar-se de nou i Gavi va poder fer-ho, però el seu gol al 56 va ser anul·lat per un ajustat fora de joc de De Jong després de consultar amb el VAR. Els dos tècnics van refrescar alhora les alineacions, a les quals van donar un aire més ofensiu. El duel estava obert i en l’intercanvi de cops l’Espanyol semblava sentir-se més còmode: Raúl de Tomás va recollir el premi. El davanter, col·locat bé entre els centrals, va acomodar una centrada de Darder, va controlar la pilota i va marcar el 2-1 al minut 66. Xavi Hernández va moure fitxa, va asseure Alba i Gavi i va plantejar una defensa de tres amb Adama i Dembélé a les bandes. El cronòmetre reduïa les opcions de remuntada i la tensió al camp es va traduir en diverses targetes grogues consecutives. El Barcelona ho va apostar tot a Luuk de Jong als compassos finals.

Va ser un encert, ja que el neerlandès va rematar de cap al 96 i amb el 2-2 va evitar la derrota blaugrana. Piqué i Nico Melamed van ser expulsats en un final d’alta tensió. També Morlanes, a la banqueta

Era un partit per guanyar bé

Xavi Hernández no estava gens content amb l’empat ja que va considerar que “era un partit per guanyar bé, hem perdut dos punts”. En aquest sentit, va afegir que “hem generat ocasions i en aquells moments s’ha de sentenciar els partits. Quan ens han anul·lat el gol de Gavi és quan millor estàvem i després ens han marcat. Ens enduem un punt insuficient però ens emportem un punt. Aquí ha perdut el líder”, es va consolar. Va lamentar que “no hem estat efectius i ho hem pagat. Hauria estat injust perdre, però seguim en posició de Champions i hem de continuar lluitant”.

Del partit va afegir que “ha estat molt intens i ells han estat molt agressius a la segona part, però els hem igualat en intensitat”. També va lamentar els gols concedits: “Hem de ser autocrítics, hem concedit gols que no hem de concedir”.

Pedri: “És una decepció, sols ens enduem un punt”

Pedri, autor del primer gol del Barcelona, es va mostrar decebut per l’empat: “Hem tret un punt que no teníem, però és una decepció perquè veníem a buscar els tres punts i ens n’emportem un”. Per la seua banda, el central uruguaià Ronald Araujo va ser substituït per Éric García al descans per molèsties al soli de la cuixa esquerra. Segons va assenyalar el club blaugrana, el defensa se sotmetrà a les corresponents proves mèdiques per tal de conèixer l’abast de la lesió.

Càntics contra Piqué i pintades a l’estadi

El derbi va transcendir una vegada més de l’àmbit esportiu i una part de l’afició blanc-i-blava va proferir càntics ofensius contra Gerard Piqué i la seua esposa, Shakira, que van ser apaivagats amb xiulets per part d’altres aficionats locals. També hi va haver insults contra el Barcelona, mentre els videomarcadors enviaven missatges demanant respecte envers el rival. L’RCDE Stadium, per la seua part, va aparèixer amb unes desagradables pintades contra l’Espanyol, amb pintades com “BCN neta de periquitos” o “Mort a l’Espanyol”.