ELS DETALLS

El Barça s'imposa al Nàpols amb una exhibició

El Barcelona segella el pas als vuitens de final amb una insultant superioritat sobre el Nàpols || L'equip de Xavi va firmar un gran partit amb gols de Jordi Alba, Frenkie de Jong, Piqué i Aubameyang

Ferran Torres i Jordi Alba, ahir durant el partit.

Ferran Torres i Jordi Alba, ahir durant el partit.EFE

El Barcelona va tornar a ser el de les grans nits europees i va firmar una exhibició amb el Nàpols (2-4), a l’estadi Diego Armando Maradona, testimoni del gran partit que van fer els blaugranes, classificats amb solvència per als vuitens de final de la Lliga Europa després de l’1-1 de l’anada. El d’ahir, sens dubte, va ser el millor matx del Barcelona aquesta temporada, encara que suposa el segon triomf folgat consecutiu després de l’1-4 del cap de setmana passat al València. Tota l’efectivitat que li va faltar fa una setmana al Camp Nou, la va tenir el Barça a l’inici de la primera meitat.

Insigne va sacar malament en curt un córner en una jugada assajada, i el conjunt blaugrana va robar la pilota per armar una contra a tota velocitat entre Aubameyang, Adama i Jordi Alba, que batia Meret als 8 minuts, a la primera arribada visitant de tot el partit (0-1). Cinc minuts després, un rebuig de la línia defensiva local el va recollir Ferran Torres per cedir d’esperó a Frenkie de Jong, que va posar el 0-2 en el marcador amb un gran xut de rosca des de fora de l’àrea. Era el pròleg del gran duel que faria el neerlandès a Nàpols. Si el primer gol va silenciar l’antic San Paolo –rebatejat fa poc més d’un any amb el nom de l’astre argentí–, el segon va provocar els primers xiulets del públic napolità contra el seu equip.

Però el Nàpols es va trobar un regal inesperat. Ter Stegen va mesurar malament la seua sortida i va abatre en un lateral de l’àrea Osimhen, amb la qual cosa va frenar la carrera del potent punta nigerià en una jugada que aparentment no tenia excessiu perill. Insigne, de penal, escurçava distàncies per al seu equip (1-2), però el Barcelona no va acusar l’inesperat contratemps i va seguir dominant a plaer. L’equip de Xavi executava la pressió alta amb avidesa, ofegant la sortida del rival i aplicant-se en la recuperació després de pèrdua per combinar entre línies amb precisió i velocitat i no donar treva a Meret. Entre Ferran Torres i Aubameyang van tenir mitja dotzena d’ocasions per fer el tercer, però aquesta vegada els va faltar la punteria que els seus companys havien tingut a l’inici.

Els italians, en canvi, només van tenir la seua oportunitat en un tret desviat d’Insigne. I a sobre, el Barça va recuperar l’avantatge de dos dianes just abans del descans (1-3), quan Piqué va creuar a la base del pal una pilota rebutjada per la defensa després d’un córner. A la segona part, no va canviar res. Potser que el Barcelona ni tan sols va necessitar desenvolupar-se amb la mateixa intensitat per continuar dominant el duel amb insultant comoditat. Meret va haver de treure una centrada enverinada d’Adama abans que aquest habilités en la següent jugada Aubameyang perquè afusellés de primeres el porter del Nàpols i fes l’1-4 quan l’encontre estava a punt d’arribar a l’hora. I al darrere, Piqué i Araujo feien torns per frenar Osimhen, l’única amenaça napolitana i que va tenir a les botes el segon per al seu equip abans de ser substituït. De fet, Spalletti i Xavi feien tres canvis cadascun i van donar l’eliminatòria per liquidada quan faltava un quart d’hora per al final.

Un desenllaç inesperadament plàcid per a un Barça que es va relaxar a la recta final i que va donar una mica de vida al rival, que va retallar distàncies al minut 87 al prendre Politano, en falta clara, una pilota a Nico a dins de l’àrea. Petagna va tenir l’última clara en un tret rebutjat per Ter Stegen, però només va ser una nova concessió blaugrana, perquè el Barcelona, que ja va merèixer sentenciar l’eliminatòria a l’anada, va ser ahir molt superior.

Xavi: “Ha estat el nostre partit més complet”

L’entrenador blaugrana, Xavi, va destacar que va ser el “partit més complet” que ha disputat l’equip des que va arribar a la banqueta: “Buscàvem ser dominadors i ho hem estat durant molts minuts. Estic molt feliç i content per la feina que hem fet, perquè ha sortit el que havíem treballat. El resultat és just. Me n’alegro molt pels jugadors, que venien de patir”.“Aquest és el camí”, va assegurar el tècnic, malgrat que va deixar clar que no són favorits a la competició: “S’ha de seguir treballant amb tota la humilitat del món. No hem fet res. Estem només a vuitens de final”. No obstant, sí que va deixar clar que “és una victòria important contra un rival que per a mi és de Champions que ens dona moral i confiança”.

D’altra banda, Xavi va explicar que el canvi de Dembélé es va retardar perquè li “faltava la samarreta”, que aquest s’havia descuidat al vestidor. A més, va elogiar el “partidàs” de Frenkie de Jong: “Es troba en un gran estat de confiança i és un futbolista que ha de ser molt important per a l’equip”, va dir. Finalment, Piqué va dir que “no sé com acabarem, però estic segur que si seguim en aquest camí a la Lliga acabarem en una bona posició, i ja veurem què podem fer a Europa”.