Or de Laia Sellés!

L'esquiadora de Lles de Cerdanya es proclama campiona del món esprint U18 malgrat esquiar amb un dit de la mà trencat || Aina Garreta i Marc Ràdua, tots dos de la Pobla, van ser sisena i dotzè en la primera jornada dels Mundials de Boí Taüll

Els esquiadors van haver de superar tota mena d’obstacles en la contrarellotge d’ahir a Boí Taüll.ISMF

La jove lleidatana Laia Sellés, de 16 anys, va tenir l’honor d’obrir el medaller dels Mundials d’esquí de muntanya que ahir van arrancar a l’estació de Boí Taüll. L’esquiadora de Lles de Cerdanya es va proclamar campiona del món de l’especialitat d’esprint, en la categoria d’U18, malgrat afrontar la prova amb el dit petit de la mà dreta fracturat. Aquesta lesió li va fer perdre alguns segons en cada transició amb els esquís, però no li va impedir creuar primera la línia de meta davant de la txeca Eva Matejovicova i la italiana Melissa Bertolina.

“És una sensació increïble convertir-me en la campiona del món davant dels meus amics a casa. No esperava això perquè he corregut amb un dit trencat. És bo començar la setmana d’aquesta manera”, va dir Sellés, que fa poc més d’un mes que no baixa de dalt de tot del podi.

Al Festival Olímpic de la Joventut Europea (FOJE) disputat el gener a Itàlia va ser la reina absoluta al penjar-se tres medalles d’or, va repetir triplet a pocs dies al Campionat d’Espanya i ara, en l’obertura del Mundial de Boí Taüll, la lleidatana ha conquerit el seu primer or mundialista amb setze anys.La prova esprint, que va tenir lloc a la zona de Mulleres, combina les característiques i tècniques bàsiques de l’esquí de muntanya en pujada amb pells, tram a peu amb esquís a l’esquena i una única baixada fins a la meta. Cada atleta ha de completar la totalitat del recorregut en el menor temps possible i es disputa per eliminatòries. La primera ronda és una qualificació individual amb sortida cada vint segons, i els esportistes més ràpids passen rondes eliminatòries amb torns de 6 fins a arribar a la final.Laia Sellés, que afrontava la seua segona competició internacional amb la selecció espanyola després del FOJE, va marcar el quart millor registre en les qualificacions i va ser l’única de les 22 participants que va aconseguir baixar dels quatre minuts a les semifinals.

Ja a la final, la de Lles de Cerdanya va patir en les dos primeres transicions per la dificultat que tenia per treure’s i posar-se els esquís a causa de la fractura del dit, cosa que va permetre a la xinesa Yuzhen Cidan agafar uns metres d’avantatge abans de l’últim canvi, en què la lleidatana va ser més ràpida i va completar la baixada final en solitari per penjar-se l’or, amb un temps de 3:40.915, 25 segons més ràpida que la txeca Matejovicova i gairebé mig minut (+28.349) sobre la italiana Bertolina, mentre que l’asiàtica va caure i va acabar última.La barcelonina Erola Rocias va ser quarta, a 3.7 segons del podi, mentre que la també lleidatana Aina Garreta, del Club d’Esquí la Pobla de Segur, es va quedar a les portes de la gran final d’U18, havent de conformar-se amb una més que meritòria sisena posició en la seua segona experiència internacional. “Ha estat un dia intens i dur. He fet la qualificació a un ritme al qual no estic acostumada i em feia una mica de por quedar-me fora de les semis.

Així que quan m’han dit que estava dins ha estat una alegria per a mi. A partir d’allà només tenia l’objectiu de donar-ho tot i, encara que sabia que no entrava a la final, tenia un somriure a la cara”, va assenyalar.El tercer representant de Lleida que va entrar ahir en disputa en la primera jornada dels Mundials de skimo de Boí Taüll va ser Marc Ràdua, també de la Pobla de Segur, que després de superar la qualificació, va caure finalment eliminat a quarts, per obtenir el dotzè lloc en U23, i el vint-i-tresè en la categoria absoluta

“És una sensació increïble ser campiona del món davant dels amics a casa. No m’ho esperava”, va dir

Els barcelonins Ot Ferrer i Maria Costa, tercers en U23, i la granadina María Ordóñez, segona en U20

El gironí Oriol Cardona va fer bons els pronòstic i es va coronar ahir campió mundial absolut de la modalitat d’esprint.

Va guanyar primer la seua mànega de quarts de final, en semifinals va ser segon de la seua sèrie darrere del donostiarra Iñigo Martínez de Albornoz, i a la final no va tenir rival. Martínez de Albornoz va sortir al capdavant, però de seguida va prendre el comandament Cardona després de superar la zona de les zetes. A la pujada, el de Banyoles va arribar primer i va reprendre la marxa al capdavant, aprofitant-se dels problemes del gipuscoà en la transició, per marxar directe cap a l’or (2:35.218).

El francès Thibault Anselmet va ser plata (+6.663) i el seu compatriota Robin Galindo, bronze (+11.593), mentre que Martínez de Albornoz va ser sisè (+29.981). El barceloní Ot Ferrer, per la seua part, es va quedar a les portes de la final absoluta, però va tancar la jornada aconseguint la medalla de bronze de la categoria U23, darrere dels francesos Robin Galindo, que va ser campió, i Thibault Anselmet, que va completar el podi. A banda dels ors de Laia Sellés i Oriol Cardona, i el bronze d’Ot Ferrer, la delegació espanyola va obtenir dos medalles més en la jornada inaugural.

En la categoria U20 femenina, la granadina María Ordóñez va guanyar la medalla de plata amb un temps de 3:34.376, a 2.6 segons de la guanyadora, la xinesa Yuzhen Lamu, i amb un marge de 0.789 sobre la tercera, la suïssa Thibe Deseyn. També va pujar al podi la barcelonina Maria Costa (3:50.621), bronze en la categoria U23, darrere de la suïssa Caroline Ulrich (3:18.205), or, i la italiana Katia Mascherona (3:40.767).En la categoria sènior femenina, la medalla d’or va ser per a l’eslovaca Marianna Jagercikova (3:11.034), seguida de la suïssa Marianne Fatton (+2.971) i la francesa Emily Harrop (+5.214). No hi va haver representació espanyola en la carrera pel títol, ja que Marta García, desena, i Maria Costa, dotzena, van caure en semifinals.En U18 homes, l’italià Erik Canovi (2:59.590) es va penjar la medalla d’or, davant del suís Mathieu Pharisa (+5.400) i del nord-americà Griffin Briley (+6.234), mentre que l’alemany Finn Hösch (2:48.122), va guanyar en U20 seguit del suís Jon Kistler (+5.417) i del francès Jeremy Anselmet (+9.743).