Futbol

El Barça guanya in extremis a l'Osasuna i acaricia el títol de Lliga (1-0)

Un gol de Jordi Alba a cinc minuts del final tomba un Osasuna heroic que va resistir amb deu més d'una hora i està a un partit de ser campió al perdre ahir el Madrid contra la Reial | Els blaugranes tenen 14 punts d'avantatge i només en queden 15 en joc

El Barça ja acaricia amb la punta dels dits el títol de Lliga després d’una treballada però merescuda victòria (1-0) davant d’un heroic Osasuna que, unida a la derrota d’ahir del Reial Madrid contra la Reial Societat (2-0), el deixa a un sol partit de ser campió matemàtic. Els blaugranes li treuen ara 14 punts a l’etern rival quan només en queden 15 en joc, per la qual cosa ja podria entonar la victòria al derbi amb l’Espanyol del proper 14 de maig. I tot gràcies, en part, al gol de Jordi Alba que va decidir un duel quan faltaven cinc minuts per al final i amb el rival en inferioritat.

Van acorralar l’Osasuna a l’àrea, però Aitor Fernández va evitar una golejada amb les seues parades

Xavi Hernández va repetir l’onze que va golejar el Betis i Jagoba Arrasate va alinear un equip amb nou cares noves pensat en la final de Copa de dissabte vinent contra el Madrid, la segona que disputa en tota la història. Un equip de circumstàncies amb el qual va aconseguir sobreviure a l’Spotify Camp Nou durant 85 minuts. I això que el 27 l’àrbitre expulsava amb roja directa el debutant Herrando per fer caure Pedri quan marxava sol, disposat a guanyar-li el mà a mà a Aitor Fernández, ahir colossal amb parades antològiques.

Durant aquest primer acte, el Barça va dominar a plaer, però tot just va crear ocasions clares de gol. De fet, no va disparar ni una sola vegada entre els tres pals durant els primers 45 minuts. L’equip blaugrana apostava tota la seua ofensiva a la velocitat de Balde per banda esquerra, la clarividència de Pedri entre línies i l’omnipresència de De Jong en la medul·lar, però li faltava pulcritud als metres finals. Una rematada desviada dins de l’àrea de Pedri a centrada de Balde, un llançament de falta de Raphinha que va marxar fregant l’escaire esquerre de la porteria d’Aitor Fernández i un cop de cap alt d’Araujo a la sortida d’un córner va ser el més destacat de l’ofensiva local. A més, el Barça perdia als 36 minuts a Gavi, que era reemplaçat per Ansu Fati per molèsties a l’adductor de la cama dreta. L’Osasuna, ben replegat al darrere, no deixava maniobrar amb comoditat al seu rival, encara que només va poder atansar-se a la meta de Ter Stegen amb dos tímids llançaments des de la frontal d’Ibáñez i Torró que no van trobar porta.

El guió de l’enfrontament hauria canviat a l’inici de la represa si Ansu Fati hagués rematat a gol després de rebre una pilota de Lewandowski, però Diego Moreno es va anticipar bé per tapar la rematada de cap del planter. El porter de l’Osasuna va tornar a aparèixer deu minuts després per enviar a córner un tret a boca de canó de De Jong, en l’ocasió més clara dels blaugranes fins aquell moment. I Ansu Fati, poc després, tornava a topar amb el porter navarrès, que semblava un mur.El matx s’havia convertit en un monòleg blaugrana davant d’un Osasuna que només es dedicava a defensar. Dembélé, que feia pocs minuts que havia saltat al terreny de joc, va rematar fora sol davant el porter osasunista. També la va tenir Lewandowski, a qui Aitor Fernández li va treure una mà a un tret sec i ajustat al pal dret.

Faltaven vint minuts de joc i l’ansietat començava a apoderar-se de l’equip de Xavi Hernández, que es veia impotent per batre el porter navarrès. L’Osasuna va voler jugar amb això i també amb alguna imprecisió de Ter Stegen a la sortida de la pilota, però el Barcelona començava a ensumar la Lliga i posava el setge a la porteria rojilla encara amb vint minuts per disputar-se. Un rebuig d’Aitor Fernández, que havia sortit fora de l’àrea, rebotava a Ferran Torres i gairebé acabava en l’1-0, mentre que poc després, Iglesias Villanueva anul·lava un gol de Lewandowski per fora de joc molt ajustat de Ferran en l’origen de la jugada. Tot semblava indicar que el Barça es quedaria sense marcar fins que, a falta de cinc minuts, Jordi Alba, que feia pocs minuts que havia entrat en substitució de Balde, rematava de primeres una bola deixada amb el cap de De Jong i sorprenia per fi Aitor Fernández amb un tret molt ajustat al pal esquerre que posava una mica més a prop la Lliga al quadre blaugrana.

Xavi: “Ja he desitjat sort a l’Osasuna per a la final”

Xavi Hernández es va mostrar feliç i alleujat, i va considerar que “hem merescut la victòria, hem tingut moltes ocasions, però no les hem aprofitat. És una qüestió d’encert, hi ha dies que t’entra tot i altres dies no. Hem tingut l’encert en el Jordi”. També va afirmar que “ja he desitjat sort a Osasuna i els he felicitat pel partit que han fet i per arribar a la final”. D’altra banda, Bori Fati es va reunir ahir amb l’agent Jorge Mendes per parlar sobre el futur del seu fill i va dir: “Si es queda Ansu al Barça? Sí, sí, seguríssim. Estem contentíssims”.

Alemany se n’anirà del Barça el 30 de juny

Mateu Alemany, el director de futbol del Barcelona i responsable dels fitxatges i traspassos, es desvincularà del club el 30 de juny per iniciar un nou projecte professional, segons va anunciar ahir dimarts l’entitat en un comunicat. Malgrat que té contracte fins al 2024, Alemany ha traslladat al president Joan Laporta la intenció d’iniciar un nou camí, encara que s’ha compromès a tancar totes les operacions del primer equip aquest estiu. Alemany ha rebut una oferta irrefutable econòmicament de l’Aston Villa.