Epic Trail assegurat

El festival de muntanya seguirà a la Vall de Boí fins al 2026 després que l'empresa Ocisport i l'ajuntament hagin renovat l'acord tres anys més || Arnau Aranda i Irati Azkargorta guanyen la 24 K d'una novena edició que va tancar amb 2.100 participants

La Copa Catalana d’orientació també es va estrenar aquest any.

La Copa Catalana d’orientació també es va estrenar aquest any.MARC SIXTO

El Mountain Festival Vall de Boí va abaixar ahir el teló d’una de les millors edicions de la història, la millor segons el parer d’Albert Balcells, CEO d’Ocisport, l’empresa organitzadora. “Ha estat l’any que tot ha sortit perfecte, sense cap incidència i amb la satisfacció extraordinària de tots els corredors. Hem acabat amb la sensació que ha estat la millor edició de la història”, va reconèixer Balcells, que va confirmar a SEGRE la continuïtat del festival a la Vall de Boí fins, com a mínim, l’any 2026, després de l’acord entre Ocisport i l’ajuntament de l’Alta Ribagorça per prorrogar l’acord tres anys més.

“Estem molt contents i satisfets per com ha anat tot, i també perquè podem anunciar que l’any que ve tornarem. Hi havia un any de pròrroga, que havia de ratificar-se, i al final hem acordat fer un altre cicle de tres anys, fins al 2026, amb la finalitat d’acabar de consolidar el festival”, va apuntar Balcells. En l’última jornada de l’Epic Trail Vall de Boí, que ha reunit 2.100 participants en els dos dies de competició, es van disputar les dos proves més curtes, la de 24 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu, que era puntuable per a les XTERRA Trail Run World Series, i la més popular, de 12 quilòmetres i un desnivell de 500 metres.

En la prova de mitja marató, que transcorria per la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Llac de Sant Maurici, la victòria en la categoria masculina se la va emportar el català Arnau Aranda, que va invertir-hi gairebé tres hores (2:46:07). Va ser una carrera molt igualada en què va acabar imposant-se al mallorquí Tòfol Castanyer, que va creuar la meta amb només 4 minuts i 40 segons de retard, i a Pol Rodríguez, d’Olesa, que va entrar 19 segons després per completar el podi.

En categoria femenina es va viure una prova amb moltes alternatives, en la qual la barcelonina Marta Llagostera va liderar gran part de la cursa, però la basca establerta a Andorra Irati Azkargorta va completar de manera estel·lar els últims quilòmetres per coronar-se com a vencedora de la Garmin Epic Trail Vall de Boí 24K amb un temps de 03:33:17. La barcelonina Paula Mata va acabar al segon calaix del podi a l’entrar a meta amb només minut i mig de retard pel que respecta a la guanyadora, mentre que Marta Llagostera va acabar conformant-se amb el bronze a l’entrar a 3 minuts i 44 segons de l’atleta basca.

La prova de 12 quilòmetres, la més popular de les quatre distàncies programades, constava d’un traçat poc tècnic per camins i senders, amb poca dificultat i en la qual els participants van haver de salvar gairebé 1.000 metres de desnivell, tot per la zona baixa de la Vall de Boí, amb sortida i arribada a la població de Barruera.

Roger Comellas, amb un temps de 52:21, va ser el més ràpid dels 250 participants, al davant de Lluís Barbé, que va invertir una mica més de 3 minuts i mig a cobrir el circuit, i de Fernando Mondéjar, que va tardar mig minut més. En dones, victòria folgada de la sèrbia Sladjana Zagorac, que va completar el recorregut en 1:02:41, superant en una mica més de nou minuts Merche Martín i Élia Vidal, que van entrar ambdós separades únicament per dos segons.

El Garmin Mountain Festival Vall de Boí, un dels esdeveniments d’aquest tipus més multitudinaris que se celebren anualment a Europa, va combinar la competició amb altres activitats, com cursa d’orientació, ebikes, cine, tallers de supervivència, sessions de ioga i marxa nòrdica, entre altres. L’organització ja prepara novetats per al desè aniversari.

L’Epic Trail Vall de Boí seguirà dins del circuit mundial XTERRA

Albert Balcells, CEO de l’empresa Ocisport, va confirmar també que la Garmin Epic Trail Vall de Boí continuarà formant part en el futur de l’XTERRA Trail Run World Series, el circuit mundial de curses de muntanya en el qual s’estrenava aquest any. “L’experiència ha estat molt bona, per donar continuïtat i fomentar el caràcter internacional de la prova, que és un dels objectius que buscàvem. Més enllà de tenir molt públic català i de la resta de l’estat, augmentar la participació internacional és important i amb l’XTERRA confiem a seguir aquests tres anys vinculats per aconseguir-ho”, va apuntar Albert Balcells.