ATLETISME CURSES DE MUNTANYA

Aran, amb el trail running

La Val d'Aran by UTMB va disputar ahir la primera gran distància, el PDA de 55 km, que va reunir gairebé 1.500 atletes || L'aragonès Raúl Criado i la basca Oihana Kortazar van ser els guanyadors

La prova de 55 quilòmetres va congregar més de 1.400 participants a la línia de sortida.VAL D’ARAN BY UTMB

Després d’un primer aperitiu dimecres, la veritable trail Val d’Aran by UTMB® va arrancar ahir amb la distància intermèdia de les que hi ha programades en aquesta tercera edició, la batejada com Peades d’Aigua (PDA), de 55 km de recorregut i més de 3.300 metres de desnivell positiu i 3.700 de negatiu, una cita que va esgotar dorsals el mes de gener passat. Es tractava d’una carrera ràpida i exigent que va transitar per llocs tan impressionants com Colomèrs, el circ de llacs glacials més gran del Pirineu. Van partir a les 7.00 del matí des de Vielha un total de 1.411 aletes, dels quals poc més d’un miler van arribar a la meta (1.051).

El nivell dels participants era molt alt, amb més de mig centenar amb un UTMB® Index superior a 800. Aritz Egea, Oihana Kortazar, Craig Hunt, Yuanyuan Wu, Daniel Castillo, Anna Comet, Marcos Ramos-González i Mónica Vives eren alguns dels elits que van participar en la prova.Després d’una dura lluita per les muntanyes araneses, l’aragonès Raúl Criado va ser el primer corredor a fer sonar, com marca la tradició de la prova, la campana d’aquesta tercera edició de Val d’Aran by UTMB®, creuant la meta en un temps de 5 hores, 41 minuts i 8 segons. “Ha estat increïble el que se sent entrant aquí a meta”, va indicar l’aragonès.

Després d’ell va arribar el terolenc Marcos Ramos, que va entrar amb una diferència de poc més de quatre minuts, mentre que va completar el podi el basc Aritz Egea, guanyador de la CDH el 2021, amb un temps de 5:46:54.En la categoria femenina la basca Oihana Kortazar va ser la més ràpida, recorrent els 55 quilòmetres de la carrera en un temps de 6 hores, 32 minuts i 38 segons. La catalana Anna Comet va conquerir el segon lloc parant el crono en 6:32:38, quinze minuts per sobre del temps de la guanyadora, mentre que Mónica Vives, de Sitges, va pujar al tercer calaix del podi amb un registre que va vorejar les set hores, 6:58:17.La festa de les carreres de muntanya en territori aranès continuarà avui amb les dos proves més llargues: la CDH (Camins de Hèr), amb 110 quilòmetres i més de 6.400 metres de desnivell positiu, que començarà les 6.00 hores, i la mítica VDA (Torn dera Val d’Aran), la carrera insígnia de Val d’Aran by UTMB®, amb 163 quilòmetres de recorregut circular i 10.000 metres de desnivell que partirà a les quatre de la tarda.