ESPORTS

L'espanyol Dennis González, primer campió del món en solo lliure en natació artística

Iris Tió, vuitena a la final de solo lliure malgrat la gran impressió artística

Dennis González (solo lliure) completa la triple corona de campions Mundials

L'espanyol Dennis González, primer campió del món en només lliure en natació artísticaEFE/EPA/KIYOSHI OTA

L’espanyol Dennis González és el primer campió del món en la rutina de solo lliure de natació artística gràcies a la seua bona actuació a la final del Campionat del Món de Fukuoka 2023, en la qual va superar el colombià Gustavo Sánchez i el nord-americà Kenneth Gaudet, mentre que Iris Tió va ser vuitena a la final femenina de solo lliure.

González, que era campió del món en categoria Júnior, ja és campió del món absolut gràcies a una rutina modificada a última hora amb què es va guanyar els jutges, amb 3 punts de marge sobre el medalla de plata. Amb 'Golden Hour' de JVKE, Dennis González va presentar una nova rutina preparada expressament per a aquesta final de solo lliure, i amb ella va aconseguir la segona millor nota en elements i la millor nota en impressió artística per a, en conjunt, aconseguir la medalla d’or.

Una hora daurada per aconseguir una medalla daurada acompanyada d’una millora d’una dècima en la nota global respecte a la ronda preliminar, en la qual va ser quart. Gran actuació per a Dennis González, que al costat d’Emma García es va penjar diumenge passat la plata en el duo tècnic mixt.  Aquesta vegada, en solitari, el de Barcelona va aconseguir pujar a dalt de tot del podi amb 193,03 punts, pels 189,96 del colombià Gustavo Sánchez i els 179,55 del nord-americà Kenneth Gaudet. A més, va rebre l’or de mans del president de la Real Federación Española de Natació (RFEN), Fernando Carpena.

L’equip espanyol de natació artística continua donant alegries i, quant a la categoria masculina, es converteix en dominador absolut ja que aquest or de Dennis González se suma al de Fernando Díaz del Río, que es va proclamar a Fukuoka campió del món en la rutina tècnica. És la sisena medalla de la delegació espanyola. A les dos de Dennis González cal sumar-hi els ors de Fernando Díaz del Soto en solo tècnic i de l’equip de rutina tècnica, més el bronze d’Alisa Ozhogina i Iris Tió en duo tècnic i d’Iris Tió en solo tècnic.

IRIS TIÓ, VUITENA A LA FINAL DE solo LLIURE

No va poder afegir-se a la festa Iris Tió a la final femenina de solo lliure, en què va acabar en vuitena posició perdent un lloc respecte a la ronda preliminar, si bé la catalana va millorar la seua puntuació prèvia. De fet, Iris Tió va ser la tercera nadadora amb millor nota en l’apartat d’impressió artística (92.800) però l’execució i la poca i baixa dificultat del seu exercici la van deixar en aquesta vuitena posició final, per darrere de la santmarinesa Jasmine Verbena.

La medalla d’or va ser per a l’amfitriona i gran favorita Yukiko Inui, amb una puntuació total de 254.60 i la millor nota en impressió artística. Va ser 25 punts millor que la subcampiona i medalla de plata, l’austríaca Vasiliki Alexandri, mentre que la sorpresa la va donar la britànica Kate Shortman en aconseguir el bronze, per davant de la canadenca Audrey Lamothe i la grega Evangelia Platanioti.

ANA CARVAJAL QUEDA 8a A LA FINAL SALTS DE PALANCA DE 10 M

Finalment, la saltadora espanyola de 16 anys Ana Carvajal va finalitzar vuitena a la final de salts de trampolí de plataforma de deu metres, amb una puntuació de 311.70, en una prova en la qual anava tercera a falta d’un salt. La madrilenya, que va obtenir la plaça olímpica en classificar-se a la final, va tenir una destacada actuació, no fallant cap salt i estant sempre entre les vuit primeres. Després del quart intent, es va col·locar tercera, però el seu cinquè salt va ser de baixa dificultat i malgrat realitzar-lo de forma excel·lent li va fer caure fins la vuitena plaça final.

La medalla d’or va ser per a la xinesa Yuxi Chen, que revalida el triomf de Budapest 2022, amb 457,85 punts, mentre que segona va ser la campiona olímpica, la xinesa Hongchan Quan amb 445,60 i tercera la canadenca Caeli Mckay amb 340,25. Pitjor sort van tenir els saltadors de trampolí de tres metres Nicolás García Boissier i Alberto Arévalo, que van acabar 31è i 51è en les preliminars, lluny dels 18 primers llocs que classificaven per a les semifinals.