Campiones!

Espanya fa història guanyant el seu primer Mundial al superar Anglaterra a la final amb un gol d'Olga Carmona || El combinat estatal, amb vuit blaugranes al camp, es converteix en la segona selecció que té la Copa del Món masculina i femenina

La madridista Olga Carmona celebra el gol que va donar el títol al combinat estatal.EFE/EPA/DEAN LEWINS

La selecció espanyola femenina es va proclamar ahir campiona del món per primera vegada en la seua història a l’imposar-se en la final a Anglaterra per 1-0, en un gran partit culminat amb un gol d’Olga Carmona, una altra vegada disfressada d’heroïna a l’anotar també el gol decisiu en semifinals. Espanya va tocar per fi el cel i ja té la seua anhelada estrella. Espanya i Alemanya són les úniques seleccions que han guanyat el Mundial femení i masculí.

Com a quarts i en semifinals, el combinat estatal va patir fins al final, però va demostrar maduresa per controlar els intents d’una campiona d’Europa que, tret d’alguns compassos, sempre va fer la sensació de ser inferior i de tenir moltes dificultats per atacar la porteria de Cata Coll.L’equip espanyol va ser fidel a si mateix i va deixar el seu segell a Sydney, sustentat en l’estructura del Barcelona, amb set blaugranes com a titulars (Cata Coll, Ona Batlle, Laia Codina, Irene Paredes, Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey i Salma Paralluelo) i Alèxia Putellas entrant en els últims minuts.Va trobar la resistència, com era d’esperar, d’un combinat anglès que no es va rendir i que va sobreviure agafat a una gran Mary Earps, que el va mantenir amb vida aturant un penal amb 1-0. Però Espanya es va defensar bé, va aguantar l’embranzida sota la batuta d’Aitana i va fer valer el gran gol d’Olga Carmona, que el va dedicar a una amiga que havia perdut el pare fa pocs dies i després del partit va conèixer que el seu havia mort a poques hores de la final.Espanya va anar de menys a més. Amb l’única novetat de Salma Paralluelo com a 9 i amb Jenni Hermoso de mig en lloc d’Alèxia, va acusar els nervis en l’inici en comparació amb el rival, que es va assentar més ràpid i va amenaçar amb un tret al travesser de Hemp.

Tanmateix, no es va escampar el nerviosisme a les files de la selecció, que va replicar a l’instant, amb una claríssima ocasió d’Alba Redondo, que va aturar Mary Earps.El xoc es va anar equilibrant, amb una Espanya que volia dominar a través de la possessió una Anglaterra més directa en el seu joc. Tanmateix, va rebre el gol espanyol en una pèrdua de Lucy Bronze que Espanya va transformar en una transició letal. Mariona va rebre i va aguantar el desdoblament de Carmona, el tret creuat de la qual va ser imparable per a Earps (1-0).

El gol va assentar encara més Espanya, que va fregar el 2-0 amb un tret al pal de Salma abans del descans. Wiegmann va donar entrada a Lauren James i Chloe Kelly. Després d’un bon avís inicial de Mariona, Anglaterra va provar de posar una marxa més, aclaparant, encara que sense grans ocasions.

Espanya, basada en el desplegament d’una enorme Aitana i el talent de Mariona, va tenir la sentència. Una mà a l’àrea de Walsh va ser finalment senyalitzada, després d’una llarga espera i consulta al monitor del VAR, com a penal. Hermoso va assumir la responsabilitat, però Earps li va llegir les intencions i va mantenir amb vida la seua selecció, que va aprofitar aquesta pujada emocional per tornar a crear problemes, encara que la seua única ocasió va ser un potent tret de James que va trobar la bona resposta de Cata Coll.

Els minuts van anar passant, però la selecció va subjectar millor el guió que davant de Països Baixos i Suècia. Es va agafar a la qualitat amb la pilota i va sobreviure amb enteresa. Amb un quart d’hora d’afegit, Tori Penso va assenyalar el final i Espanya va aconseguir la seua primera estrella.

Mor el pare de la golejadora Olga Carmona

La Federació Espanyola (RFEF) va comunicar ahir a la nit la trista notícia de la mort del pare d’Olga Carmona, la futbolista que amb el seu gol va fer Espanya campiona del món. La sevillana va dedicar el gol a una amiga que havia perdut el pare pocs dies abans i, després del partit, va conèixer la mort del seu propi pare, que es va produir hores abans de la final mundialista.

Alèxia: “Aquest èxit ha de canviar coses”

Alèxia Putellas, en les primera declaracions al Mundial, va dir que “cal veure com aquest èxit canvia certes coses.

Espero que s’hagi demostrat que si apostes, i aquí hi ha l’exemple del Barça, pots fer grans coses”.

Aitana Bonmatí rep l’MVP del Mundial

Aitana Bonmatí va ser elegida millor jugadora del Mundial, cosa que la referma com a favorita a la Pilota d’Or. Salma Paralluelo va guanyar el premi a Millor Jove.

La selecció espanyola celebra el títol mundial.