Camarasa, pionera i sostenible
La central hidroelèctrica no ha deixat de ser puntera en tecnologies sostenibles en el seu segle de vida
Si hi ha un lligam, una implicació socio-econòmica a destacar entre una empresa i un territori aquesta és la que des de fa un segle mantenen la central hidroelèctrica de Camarasa, gestionada per la divisió d’energies renovables d’Endesa, i el municipi de la Noguera que l’acull en la confluència dels rius Segre i Noguera Pallaresa.
El 13 d’agost de 1920 es va posar en servei el primer grup d’una central que en el moment de la seva construcció va coronar una presa de 92 metres d’alçada essent, fins aleshores, la més alta d’Europa i situant la instal·lació com actiu essencial i clau pel subministrament d’energia elèctrica de Catalunya i tot un referent d’enginyeria a inicis del segle XX, explica Antoni Mera, delegat de la Fundació Endesa a Catalunya.
Però Camarasa no va ser llavors només la presa més alta d’Europa, sinó la pionera en incorporar les principals innovacions tecnològiques del moment, un procés, el de la renovació tecnològica, que no ha parat mai en aquests cent anys de vida i cada any es dediquen centenars de milers d’euros en renovació de maquinària i equip, un esforç inversor constant per adaptar la central a les noves recnologies de generació, prioritzant la digitalització augmentant així l’eficiència, sense descuidar pas les normatives i les exigents polítiques de l’empresa pel que fa a la millora constant de la seguretat i protecció del medi ambient.
I és en aquest àmbit, la sostenibilitat, on rau l’epicentre de l’esforç inversor. Estem parlant d’una central que produeix energia 100% renovable, neta, que no emet CO2 en el seu procés productiu. La hidroelèctrica retorna al riu una aigua sense cap propietat alterada i que a sobre ha guanyat en oxigenació.
Una aigua que se suma a la contribució d’Endesa al territori en forma de subministraments de reg i de boca. Així, l’embassament de Sant Llorenç de Montgai, pocs quilòmetres aigües avall de Camarasa, va permetre modernitzar la comunitat de regants del Rec de Roda, garantint aigüa de forma gratuïta, així com el subministrament de boca per a Camarasa i Sant Llorenç de Montgai.
I aigües avall de Camarasa altres comunitats de regants s’abasteixen també dels embassaments de Sant Llorenç de Montgai i del Partidor de Balaguer, com la Secla de Gerb, la Secla del Cup, la Secla del Molí del Compte de Balaguer i el Canal Auxiliar d’Urgell. I aquí hem d’afegir el Canal de Balaguer, que alimenta la Secla de Térmens o la Secla de Fontanet, de la qual agafen aigua empreses tan importants como la fàbrica de cervesa San Miguel de Lleida.
La contribució d’Endesa al territori i a la seva sostenibilitat no es limita però al subministrament d’aigua i energia renovable, sinó també cal destacar la seva aporta mediambiental amb projectes de conservació de la biodiversitat com el projecte EndesaBats que, mitjançant una estreta col·laboració amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, aprofita i adapta els espais que ofereixen centrals hidroelèctriques com la de Camarasa per a la formació de colònies de ratpenats autòctons. Per exemple, en túnels, galeries i coves fetes per a la construcció de les preses i centrals s’han pogut trobar nombroses colònies, algunes amb més de 500 exemplars d’espècies de gran valor.
Les infraestructures d’Endesa com la central de Camarasa també contribueixen a la riquesa del territori des del vesant lúdico-esportiu amb festes tan vinculades a la població local i a l’activitat econòmica i turística com la Transsegre de Balaguer, més de trenta anys baixant en barques casolanes pel riu Segre gràcies al cabal d’aigua que garanteix Endesa sense afectar a les reserves ni de boca ni de reg. S’ha de dir també que Endesa contribueix a la celebració de multitud d’iniciatives esportives que aprofiten l’aigua del riu.
Els darrers anys Endesa també ha estat protagonista de la promoció de l’activitat turística i econòmica de Camarasa, doncs gràcies a la cessió d’espais i permetent l’accés a part del recinte de la central, s’ha inclòs la visita a l’espai museístic i a l’exposició del centenari com una de les rutes turístiques que ofereixen als seus clients empreses de turisme rural instal·lades al municipi.
“Camarasa és la central, i la central és Camarasa”, assegura l’alcaldessa
L’arribada de la Barcelona Traction Light, la Canadenca, ara fa un segle a Camarasa va suposar la radical transformació d’una població i comarca fins llavors agrícola, que va passar a tenir una indústria puntera que va donar ocupació a centenars de persones, de la zona i de fora, i que va garantir al poble i a gran part del territori una font de riquesa, d’energia elèctrica i d’aigua de reg i de boca.
La implicació amb el territori és tal que l’alcaldessa de la localitat, Elisabet Lizaso, assegura que Camarasa és la central, i la central és Camarasa, no ho puc separar. És tot el nostre passat i present. És història, és cultura, és paisatge. I la relació amb les seves persones és molt bona, de respecte mutu. Hi ha molt bon rotllo, que passa per sobre de qualsevol inconvenient, sigui burocràtic o de gestió”.
“La història d’aquest motor socio-econòmic es pot visitar al propi recinte de la central gràcies al conveni de col·laboració entre Endesa i l’Ajuntament, amb l’ajuda del Fons Històric de la Fundació Endesa i l’Associació Motius de Camarasa.