SEGRE

ESPECIAL

Vinaixa - Acció per canviar la tendència al despoblament

Obres com l'aparcament d'autocaravanes, arranjament de camins i places, llums led, reforma del casal o wifi als espais públics aspiren a fer de Vinaixa una població amb tots els serveis, còmoda i acollidora

 Posada en servei de la zona camí Trilla amb sanejament i aigua potable i la plaça dels Arbres afectada per les riuades.

Posada en servei de la zona camí Trilla amb sanejament i aigua potable i la plaça dels Arbres afectada per les riuades.A. VINAIXA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La darrera legislatura té l’empremta de Compromís amb Vinaixa, una “unió de persones que creiem en una altra gestió, i que teníem les ganes de canviar les dinàmiques municipals”, explica l’alcalde, Josep M. Tarragó.

Entren al govern del consistori el juny del 2019 “i de seguida comencem a fer una anàlisi i el full de ruta de com implantaríem tot allò a què ens havíem compromès”.

Els primers canvis “van ser de model de gestió: seguiment econòmic, transparència, rol dels treballadors... I d’altres com l’adequació i accessibilitat de l’entrada al col·legi”. Tot i això, a l’octubre el temporal DANA causava un daltabaix que “ens desdibuixava el terme i el municipi” i implicava unes pèrdues de més de 2,4 milions d’euros, “en un municipi de 0,6 milions d’euros de pressupost ordinari”. L’acció del Glòria el gener del 2020 va reblar el clau i “tot allò que s’havia pogut arranjar va tornar a quedar desdibuixat”.

El març del 2020 ja s’havien pogut redactar els projectes d’obra dels desperfectes i ja s’havien iniciat diverses actuacions que “vam considerar com a prioritàries i urgents”.

Amb tot això, l’esclat del coronavirus va aturar els treballs i es van generar noves necessitats. Amb la gestió des del centre de serveis, van fer “el seguiment de les persones més necessitades i juntament amb els serveis socials, s’ha aconseguit no deixar ningú endarrere”.

Ara com ara, “resta només l’arranjament del drenatge de la travessia de les escoles, que va ser un dels punts d’entrada de l’aigua al municipi, així com l’arranjament de diversos camins que no es van considerar prioritaris”, explica Tarragó.

Per tal de fer front a una situació que desbordava “la capacitat econòmica del municipi”, es van acollir a ajudes econòmiques de diferents institucions, com ara la Generalitat, ACA, diputació de Lleida o Consorció d’Assegurances i “s’està esperant l’ajut de l’Estat espanyol”. Per tant, gairebé “un milió d’euros per fer front a 2,4 milions. Aquesta situació ha generat l’endeutament del municipi per poder atendre, almenys, les reparacions d’emergència i urgència com els serveis bàsics”.

Objectius inicials

Amb tot això, “hem intentat seguir els objectius inicials i no hem deixat de demanar cap ajuda per dur-los a terme”.

La construcció d’un aparcament d’autocaravanes, l’arranjament de la zona d’esbarjo en tot el recinte, l’arranjament de la plaça de les Garrigues, primera fase de consolidació de l’edifici BCIL “la Dalla”, la reforma del casal vinaixenc, la dignificació de les entrades del municipi i wifi gratuït i municipal a tots els espais públics. O l’arranjament del local municipal Bar Sol, la nova ETAP per a la millora de la qualitat de l’aigua, la restauració de l’edifici BCIL Casa de Poblet o Cal Panxa, la canalització d’aigua potable de la carretera de l’Albi, l’estacionament amb càrrega de vehicles elèctrics, canvi a llums led de l’enllumenat del casc antic (50%), la posada en servei de la Biblioteca Màrius Torres i la reparació de la presa del pantà, en són alguns exemples.

Tot això, sense oblidar els relacionats amb els aiguats com ara l’arranjament del camí Trilla, el clavegueram de la carretera de Lleida, l’escola bressol o les piscines. Totes “compten amb el finançament entre el 90 i el 100% de les accions”.

Davant també “se’ns obren les portes a la transició energètica”. En aquest sentit, “les ajudes Next Generation han de ser l’oportunitat per fer el canvi de model energètic , sosté Tarragó.

Per altra banda, “s’han recollit abocaments de residus, s’ha realitzat el catàleg de masies i béns del municipi i s’han engegat modificacions de les normes subsidiàries per al desenvolupament municipal”. Se centren en “aspectes quotidians com la regulació de la implantació d’energies renovables, tancaments en rústica, plaques solars en urbà...”. L’actualització de fulletons turístics, una aplicació web per al guiatge turístic, l’inventari de cases buides o la borsa d’habitatges completen la relació de projectes.

No acaben aquí, però. “En tots els camps ens queda molt per recórrer, tenim moltes idees i ganes, tot això per canviar la tendència de despoblament dels darrers 8 anys”. Fet i fet, volen fer de Vinaixa “una població amb tots els serveis imprescindibles, còmoda, tranquil·la i dinàmica, i de ben segur que ajudarà a revertir el despoblament”.

 Posada en servei de la zona camí Trilla amb sanejament i aigua potable i la plaça dels Arbres afectada per les riuades.

Posada en servei de la zona camí Trilla amb sanejament i aigua potable i la plaça dels Arbres afectada per les riuades.A. VINAIXA

 Posada en servei de la zona camí Trilla amb sanejament i aigua potable i la plaça dels Arbres afectada per les riuades.

Posada en servei de la zona camí Trilla amb sanejament i aigua potable i la plaça dels Arbres afectada per les riuades.A. VINAIXA

tracking