ESPECIAL
Prullans - Per un territori desenvolupat
Projecten remodelar el nucli antic i garantir que totes les masies disposin d'aigua potable, així com que la fibra òptica hi arribi el 2022
A Prullans, els dos primers anys de legislatura s’han saldat amb un balanç positiu, tot i el coronavirus. “Hem pogut tirar endavant projectes i continuar-ne d’altres, complint els terminis”, assenyala l’alcalde, Albert Maurell. El més recent és el canvi de l’enllumenat públic i substitució per llums LED, “que suposarà un estalvi energètic d’un 40%”.
No obstant això, el projecte “més engrescador” és la remodelació del nucli antic, condicionant els carrers i dotant-los de nous serveis. El cost de projecte és de 470.000 euros, dels quals el 90% estan finançants pel PUOSC i l’altre 10% per l’ajuntament. Atès que les obres ja estan licitades, “preveiem iniciar-les aquest setembre i enllestir-les en 8 mesos a tot estirar”, si la climatologia hivernal ho permet.
En paral·lel, es plantegen actuacions menors com la reparació de diversos murs de contenció, actuacions de millora al local social de Ca l’Antoni o la millora de la xarxa d’aigua, “de tal manera que totes les masies disposaran d’aigua potable”. I està previst impermeabilitzar el dipòsit d’aigua potable de Font Subirana”. El cost total de les obres ascendeix a 150.756 euros.
Tant el dia a dia com situacions excepcionals com la pandèmia requereixen recursos a l’alçada. Un dèficit que s’agreuja en el cas dels municipis petits. “No tenim els recursos suficients per afrontar segons què. Els ajuntaments grans tenen capacitat de recaptació, però els petits la tenim més limitada i hem d’assumir competències que representen un cost tributari molt elevat”, assenyala. Per això, “s’ha delegat la gestió d’algunes d’aquestes competències al Consell Comarcal, amb la finalitat de reduir el cost dels serveis, donant resposta a les necessitats dels nostres ciutadans”.
Localitats com Prullans “som pobles que a l’estiu o períodes vacacionals multipliquem la població per tres o quatre, però tenim els mateixos recursos econòmics per fer front a les despeses que es tripliquen, amb la qual cosa hi ha un decalatge important. Necessitem que les Administracions ens atorguin més ajuts per poder fer front a aquestes despeses”, argumenta.
Quant als fons Next Generation, “l’esperem com una alenada d’aire fresc que pot ajudar al desenvolupament rural. Estem a l’espera de veure com evoluciona”. Per altra banda, “la gestió d’alguns serveis que tenim delegats al consell ja funcionen força bé, això no obstant, la gestió mancomunada podria ser molt positiva per millorar alguns aspectes d’aquests serveis”.
Com a teló de fons, el fenomen del despoblament és més accentuat en terres de muntanya. Prullans ha vist com aquests darrers mesos la població augmentava lleugerament, a l’instal·lar-se persones que podien teletreballar. “És molt important que el poble tingui una bona connexió a la xarxa. Sembla que l’Administració ha atès les demandes del territori i el 2022 hi haurà fibra òptica als municipis cerdans. Serà un impuls per a l’economia rural”, afirma.
Posa bastons a les rodes la manca d’habitatge assequible per retenir o atraure nous habitants. “Com que som un lloc turístic on abunden les segones residències, l’Ajuntament està treballant en un projecte per a la construcció d’habitatges de protecció oficial, ja que creiem que és bàsic per poder garantir habitatge assequible a la ciutadania i alhora evitar el despoblament”, assegura.