ESPECIAL
Sarroca de Bellera - Amb tots els serveis i ben comunicat
Millorats els accessos als nuclis habitats, projecten actuacions com un pàrquing, canvis en l'enllumenat o condicionar rutes
A Sarroca de Bellera, el primer balanç de la legislatura és positiu. En els dos primers anys “hem continuat fent el que anàvem fent, tasques de manteniment i algunes petites obres en serveis bàsics com ara el clavegueram, dipòsits d’aigua o cloració”, explica l’alcalde, Josep Ramon Lloret. També s’ha procedit a fer actuacions en carreteres per millorar els accessos als nuclis habitats, “atès que tenim un territori molt extens”. En total s’hi han destinat uns 150.000 o 160.000 euros, finançats amb ajuts de la Diputació i fons de l’ajuntament.
I hi ha més projectes en cartera, en bona part sufragats a través del PUOSC 2020-2024, amb una inversió prevista d’uns 250.000 euros. Ben rellevant és un pàrquing a Sarroca amb capacitat per uns 30 vehicles. L’ajuntament ha adquirit un terreny a prop del nucli habitat i “preveiem començar les obres l’any que ve”. Un altre front d’actuació és l’enllumenat, substituint punts de llum per leds per guanyar eficiència energètica, així com il·luminant algun carrer més. No renuncien a explotar el potencial turístic del territori. En aquest sentit, preveuen crear unes rutes que recuperen antics camins de peu. Resseguint el llibre de Pep coll Guia d’indrets mítics del Pallars Jussà, s’han senyalitzat i netejat els camins de l’Esllisador del Diable, el Cabanot de la Verge i les Esplugues de Castellgermà.
D’altra banda, “hem condicionat un mirador a Sarroca, a les restes del castell, habilitant l’accés a l’espai. Volem continuar arranjant camins per tal d’arribar a aquests llocs mítics”, apunta. La inversió “la podrien canalitzar a través dels fons Next Generation i segurament intentarem tramitar-ho a través de la Diputació”, comenta.
El turisme pot ser un revulsiu per diversificar una economia en essència agrícola i ramadera. “No tenim indústria i la gent que no viu del camp s’ha buscat feina fora”. Contràriament, “el que sí que vam fer és una aposta per l’internet d’alta capacitat, a través de Wicat”, explica. Tres municipis del Pallars Jussà, Senterada, la Torre de Capdella i Sarroca, vam sumar aliances per implantar la xarxa d’altra velocitat, “i funciona força bé”, un bon indicador per teletreballar amb garanties.
«Als municipis petits ens traspassen competències, però no ens atorguen els recursos, amb la qual cosa la situació és insostenible»
El finançament insuficient barra el pas a desenvolupar-se, però “ens diuen que els municipis petits són la base, ens traspassen competències, però no ens atorguen els recursos necessaris, amb la qual cosa la situació ens resulta insostenible”, afirma. Un altre llast és la burocràcia. “És cert que no tenim el volum de gestions de municipis més grans, però hem de complir els mateixos requisits, tramitar la mateixa paperassa i disposem de poc personal”, assegura. I és que “s’han de mirar les necessitats de cada municipi, l’extensió, el nombre de nuclis, no tots som iguals”, remarca. Tanmateix, “s’ha de reconèixer que la Diputació ho està fent bastant bé, als municipis petits ho comptabilitza d’una altra manera, té present variables com el despoblament o si té molts nuclis”.
«És prioritari tenir coberts els serveis bàsics als nuclis i garantir les comunicacions terrestres i digitals, impulsant la connectivitat»
En qualsevol cas, les prioritats passen per “tenir coberts els serveis bàsics a tots els nuclis, garantir les comunicacions terrestres i també les digitals, impulsant la connectivitat. Si tens això cobert és probable que la gent es quedi o s’instal·li aquí”. Fet i fet, una eina eficaç per combatre el despoblament.