ESPECIAL
Alfarràs - volem una localitat més sostenible
Tot i el seu innegable impacte, en el dia a dia, la Covid-19 no ha paralitzat l’acció
Tot i el seu innegable impacte, en el dia a dia, la Covid-19 no ha paralitzat l’acció de govern a Alfarràs. “Hem aconseguit rehabilitar part dels nínxols del cementiri i crear-ne de nous així com la millora de diferents infraestructures com són els carrers, les voreres, clavegueram, xarxa d’aigua i camins rurals”, explica l’alcalde, Joan Carles Garcia. També “hem creat un nou estil de gestió municipal participatiu amb què els ciutadans col·laboren amb les decisions estratègiques del municipi” i “hem estat treballant per aconseguir un Alfarràs més sostenible” amb accions com bonificar l’impost de vehicles de tracció mecànica classificats com a zero emissions.
D’altra banda, “volíem incrementar el grau de satisfacció i identificació amb el consistori”, millorant els serveis, regularitzant els contractes per serveis públics o bé signant convenis amb associacions, assenyala.
I finalment “hem aconseguit que Alfarràs deixi de ser un poble de pas per ser una passada de poble, i la mostra d’això és veure molts forans parant al municipi per fotografiar-se”. En aquest sentit, “hem embellit i rehabilitat molts espais començant per dotar l’avinguda Lleida d’una nova imatge i també creant noves zones d’esbarjo com la pista de bàsquet o el bosc urbà”, comenta. Actuacions dutes a terme en un període que ha obligat a redoblar esforços “per intentar pal·liar els efectes de la Covid-19”. Ho corrobora el treball conjunt amb els voluntaris o el suport al comerç, atorgant ajuts directes de “4.000 euros als bars, restaurants i centres d’estètica”, així com campanyes per incentivar les compres.
Sobre la taula hi ha diversos projectes per als dos anys vinents. En aquest sentit, es planteja reformar la plaça Sant Pere,
plaça Lluís Companys i l’avinguda Catalunya, el consultori mèdic o l’escorxador, detalla l’alcalde.
A més, es preveu construir un alberg a l’antic molí fariner, una pista de pàdel o pintar nous murals a les façanes. O bé arranjar el camp de futbol, el vestidor i el bar de les piscines, el clavegueram i aigua del Poble Vell, així com l’aglomerat dels carrers i voreres. I prosseguint la rehabilitació del cementiri, projecten bastir nous nínxols alhora que reformaran els d’Alfarràs i Andaní.
Materialitzar-les exigeix un finançament a l’altura, amb el suport d’altres administracions. “El finançament extern mai és suficient. No obstant, volem agrair a la Diputació i la Generalitat l’esforç a l’atendre les necessitats dels municipis petits com el nostre”, apunta l’alcalde. Pel que fa a altres fons supramunicipals, com Next Generation, és d’esperar que el Govern de l’Estat faci “una distribució suficientment equitativa i realista perquè suposin una transformació real, digital i ecològica als nostres pobles que esdevingui un nou futur”.
Un futur que demana assentar la població i frenar l’èxode. Des de l’ajuntament treballen per “augmentar el sentiment de pertinença”, ja que sentir-se orgullós d’on vivim “és una de les principals premisses per quedar-s’hi”. Per això primordial és adequar els espais municipals per posar l’abast tots els serveis. I crear llocs de feina, en especial per als joves. Exemple és el conveni amb Incorpora per afavorir la inserció laboral.