ESPECIAL
Bellvís - Les administracions han d'apostar pel territori
En marxa l'espai museístic dels Firals, projecten l'ordenació i urbanització del parc del Miracle, la reforma del consultori mèdic o la millora energètica de l'edifici de l'ajuntament i les escoles
Com en altres municipis, el balanç dels dos primers anys de legislatura a Bellvís acusa els efectes de la pandèmia. “Han estat dos anys complicats, tot i que crec que l’ajuntament ha sabut respondre i la gent ha estat a l’altura de les circumstàncies”, assenyala l’alcalde, Joan Talarn. A més de destinar més recursos, “destaca la força del voluntariat”, gent que al començament va elaborar mascaretes o bates, va repartir aliments o va tenir cura a distància dels més vulnerables.
D’altra banda, “hi ha hagut molt bona coordinació amb els serveis mèdics i hem treballat conjuntament”. Tanmateix, “des de l’ajuntament hem pogut iniciar projectes molt importants”, emfatitza. Sobresurt l’habilitació d’una sala polivalent al casal cultural Sebastià Serrano, “un equipament bàsic per a les entitats del municipi”, indica.
D’altra banda, destaca la substitució de les canonades de fibrociment a polietilè, per tal de millorar la xarxa de distribució d’aigua potable al nucli antic, de la qual “s’ha enllestit la primera fase”. I, reivindicant tot un tret d’identitat del municipi, Els Firals, recentment s’ha posat en marxa l’adequació d’un espai museístic que forma part del projecte Camí de Sant Jaume: xarxa pel Patrimoni cofinançat amb fons Feder, Diputació i ajuntament. L’actuació, que es preveu executar en sis mesos, “permetrà augmentar la seguretat a la segona planta de la casa de la vila on s’ubica l’espai”.Projectes que marxen a bon ritme i als quals se sumaran d’altres en el que resta de legislatura.
Necessitem una reforma del finançament municipal i l’Estat ha de fer un gran esforç per facilitar-la
En aquest sentit, “volem portar a terme l’ordenació i urbanització del parc del Miracle, un espai emblemàtic per als bellvisencs, on se celebrava tradicionalment la mona”, explica. “Volem recuperar-lo. Tenim l’esborrany força avançat i la idea és tramitar-ho, per tal d’incloure’l als pressupostos de l’any vinent”.
És el resultat d’un procés participatiu, una fórmula que ja té un precedent en la consulta popular per triar els usos del parc de les Monges. Una altra inversió, que està vinculada al Pla d’Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024, és la reforma del consultori mèdic, “que ja plantegem per a l’any 2023”.Per l’estalvi energètic A tot plegat se sumen els projectes vinculats a l’estalvi i l’energia neta, en què Bellvís ha estat capdavantera. De fet, “nosaltres ja vam iniciar la transició energètica abans que s’aprovessin els fons Next Generation”, assenyala Talarn. En donen fe la instal·lació de plaques a la potabilitzadora municipal i de plaques solars a la teulada del poliesportiu. A més, “hem substitut l’enllumenat públic per llums LED”. De la mà dels fons europeus, “volem continuar en aquesta línia i projectem la millora energètica de l’edifici de l’ajuntament i les escoles municipals tot instal·lant plaques solars i reforçant els tancaments”.
Ens preocupa força la manca d’habitatge i caldria que s’agilitessin els tràmits per poder construir
I d’altra banda, “volem enllestir la il·luminació amb llums LED al passeig d’Urgell”. Projectes que sovint ensopeguen amb l’escull del finançament. “Els ajuntaments mai tenen prou finançament. Som els que donen la cara, som els que estem al davant per cobrir les necessitats dels ciutadans. Necessitareu una reforma del finançament municipal i aquí l’Estat ha de fer un gran esforç per facilitar-ho”, afirma Talarn. Més suport proporcionen altres administracions supramunicipals com la Generalitat o la Diputació.
“Amb instruments com el PUOSC i els plans de la Diputació, els ajuntaments podem planificar i ens permet tirar endavant”. Els recursos seran claus per reconstruir una societat i economia tocades pel coronavirus. Aquí ha d’intervenir la “sostenibilitat humana”, defensa Talarn.
“Els veïns han d’apostar pel territori, si tens els serveis i les necessitats cobertes la gent es queda”. Una via és diversificar l’activitat econòmica. “Nosaltres ens hem basat força en activitats tradicionals com l’agricultura i pensem que caldria atraure més empreses al polígon per impulsar la indústria”, sosté. Un altre àmbit “que ens preocupa força” és l’habitatge. “No en tenim per llogar o per vendre, tot i que hi ha força cases buides”. I garantir habitatge és essencial per arrelar la població, en especial els joves. En aquest sentit, “caldria que facilitessin els tràmits per poder construir”.
Sabies que... Històricament, Bellvís s’havia vinculat a la comarca de la Noguera. Tanmateix, arran la nova distribució comarcal aprovada el 1988 va passar a formar part de la comarca del Pla d’Urgell, juntament amb quinze pobles més i dos nuclis agregats