Puigverd de Lleida en temps de pandèmia: resistirem!
Posem la mirada al nou any amb les ganes de continuar i iniciar nous projectes
Des de l’alcaldia hem treballat per fer de Puigverd un poble millor. Ens presentàvem com un equip de govern novell però valent i ho fèiem sense saber el que ens esperava, però intuint que el repte era majúscul, i així ha estat.
L’octubre del 2019 els aiguats, que van arribar amb el temporal de llevant, van fer desbordar el torrent de la Femosa al seu pas per Puigverd. Això va castigar seriosament el nostre terme. Des de pagesos, afectats per camps negats d’aigua fins a empreses del terme van patir les conseqüències del temporal. L’ajuntament va estar en tot moment acompanyant els afectats i assegurant que des del departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural es fessin les tasques necessàries per poder pal·liar els danys.
El desembre del 2019 es van iniciar les millores a l’Escola Sant Jordi i la llar d’infants El Drac Verd. A partir de reunions regulars entre la regidora d’Educació i Serveis Socials, Meri Gilabert i la directiva dels dos centres, es van llistar unes necessitats que s’han anat realitzant. Pintar aules, el menjador i el magatzem de l’escola, col·locar tendals per tenir zones ombrívoles al pati, entre altres actuacions. A més, per tal d’educar en valors, l’escola, a través de l’ajuntament, ha col·laborat en projectes de la Fenoc i de la renovació de la sala d’oncologia infantil del Vall d’Hebron.
La Covid-19 va arribar el març del 2020, un fet que ens va sorprendre i que vam haver d’afrontar de la millor manera possible per protegir la nostra població. Fita que es va aconseguir gràcies a la formació d’un grup de voluntaris disposat a facilitar la vida als més vulnerables. D’aquesta manera i mitjançant un pacte entre comerços i ajuntament, tothom va tenir la compra a casa i es va sentir acompanyat. També cal agrair la dedicació del grup local de protecció dels animals.
Per alleujar el confinament es van tenir en compte les necessitats emocionals del veïnat, i així va sorgir una altra iniciativa: el CantiVirus. Cada dia, a les 13 h i a les 20 h, el regidor Jordi Andrés posava les cançons demanades pel veïnat als altaveus del poble. Moments molt emotius que vam viure sortint als balcons i que ens apropaven i ens permetien estar al cas dels nostres veïns.
Han mantingut la cultura viva.
La diada de Sant Jordi es va solucionar organitzant la sortida per tots els carrers i urbanitzacions amb la imatge de Sant Jordi. Cada casa també, gràcies als voluntaris, va rebre la rosa. El que malauradament es va haver de suspendre va ser la festa medieval de Sant Jordi.
S’atansava l’est iu, i amb aquest la festa major, esperada per tothom, però que tampoc es va poder realitzar. Com a alternativa, al setembre es va organitzar, des de la regidoria de Cultura, un festival per mantindre la cultura viva. La regidora Gemma Reñé, juntament amb la comissió de festes, va preparar un cartell sorprenent per al festival Vilians Culture amb actuacions de Suu, Cesk Freixes, Papvla... De fet, durant tot aquest període la cultura, el teatre o la música no ens han abandonat. Des de propostes per als més petits amb Disco per Xics, Fadunito, Xip Xap Teatre, fins a propostes de celebracions del Correllengua, del Dia Mundial de Teixir en Públic, commemoracions de l’1 d’octubre, mostres d’art, exposicions i converses literàries, jornades europees de Patrimoni, etc.
A banda, se seguia treballant amb les actuacions pròpies d’un ajuntament en la mesura del que la pandèmia permetia. Concretament, en la urbanització del Saladar, s’està treballant en els tràmits per construir una nova centraleta elèctrica que permetrà tenir més potència i donar el servei bàsic que des de fa 10 anys el veïnat reclama per poder tenir subministrament a les seves llars. Respecte a la urbanització del Riuet, es treballa per acabar amb les obres pendents des de fa deu anys perquè l’ajuntament pugui fer la recepció corresponent perquè esdevingui una urbanització legal. També s’ha recuperat un antic conveni per a la neteja del sotabosc per tenir zones verdes com ara la Serra en les condicions òptimes per evitar el risc d’incendi.
Respecte a les instal·lacions esportives, s’han pal·liat els problemes de subministrament d’aigua de reg del camp de futbol, canviant el sistema i ampliant la capacitat d’arribada d’aigua mitjançant noves canonades, a banda de sanejar els vestidors. Se signa un conveni amb la UdL per recuperar els lligams del poeta Màrius Torres amb Puigverd i crear un circuit literari a partir dels seus escrits, una obra pendent d’executar a causa de la pandèmia.
L’octubre del 2020 comencen les obres de millora de la nostra història amb la recuperació del turó de la Pena. El president de la Generalitat Francesc Macià va construir el primer dipòsit de ciment armat al turó i en aquest mateix lloc durant la postguerra es va construir un campament militar. La zona, actualment descuidada, pensem que cal recuperar-la i per això s’inicien les obres de millora.
El Nadal del 2020 es decideix canviar l’enllumenat utilitzat per aquestes festes i posem llums noves i també un arbre de llum ben gran al mig de la plaça que es converteix en l’Arbre dels Desitjos. Proposem un concurs de manualitats nadalenques i acabem les festes estrenant carrosses per als Reis Mags.
Comença el nou any i la situació de la pandèmia millora i es reprenen els projectes que s’havien aturat a conseqüència de la Covid. En aquest sentit, finalitza l’actualització de la delimitació dels límits del terme municipal després d’iniciar-se ara fa 15 anys. I estrenem una nova pàgina web.
Arranquem amb el PUOSC, una subvenció de 370.000 euros que ens ajudarà a tenir una llar social millorada i amb nous serveis: una nova biblioteca més àmplia i prop de l’escola, una ludoteca, servei per als més petits i al costat de la llar d’infants, noves sales per a les entitats; una sala de coworking per a l’empresariat autònom que vulgui fer-ne ús, un nou servei de bar i la creació d’una zona de vianants i enjardinada que unirà la llar d’infants amb l’escola i el nou centre de la llar social.
Arranjament de camins.
El març del 2021 per fi, després de deu anys, arriba la construcció de la depuradora entre Artesa de Lleida i Puigverd de Lleida. Perquè Puigverd pugui tenir accés a la nova depuradora per poder sanejar les seves aigües residuals s’ha de construir un clavegueram que no tenim i que és imprescindible. Ara com ara, hi ha una part del poble on es barregen les aigües netes amb les brutes i, per tant, aquesta millora és de caràcter immediat. El projecte ja està en marxa.
Al maig hem arranjat el camí d’Aspa i el camí de Juneda amb un sistema d’aglomerat que es molt resistent al pas dels vehicles i al novembre se segueix amb els camins de la Serraaixí anirem fent any rere any per aconseguir un estat òptim de tots els camins. I a estiu per fi celebrem la festa major amb molta feina organitzativa.
Canvi d’enllumenat per Nadal.
Comencem el setembre obrint un nou projecte. Al terreny al costat de la zona esportiva volem crear noves zones dedicades a l’esport. Per portar-ho a terme adequarem el terreny i el passarem de rústic a urbà. A l’octubre s’enllesteix el canvi de l’enllumenat públic, passant a ser llums led, acció que suposarà un estalvi anual de 10.000 euros. S’estan acabant també els projectes d’instal·lació dels nous equips de climatització tant a la sala polivalent com a la llar social per poder gaudir-ne amb les condicions de temperatura adequades.
Aquest mes de desembre comencen els tràmits per a la compra del terreny de la plaça major número 7 (les Massotes). Per fi aquest terreny passarà a ser del nostre poble. No hi ha millor manera d’acabar l’any que sabent que aquest terreny anhelat durant tant temps serà del poble i posar la mirada al nou any amb les ganes de continuar i iniciar nous projectes. Treballem per al poble amb encerts i desencerts, però amb ganes de fer-ho el millor possible.
Volem crear noves zones per a l’esport, hem canviat l’enllumenat públic a led i comencen els tràmits per adquirir el terreny de les Massotes
Subvencions com el PUOSC ens ajudaran a tenir una llar social millorada, una nova biblioteca, ludoteca o una sala de ‘coworking’
Sabies que... El terme de Puigverd de Lleida, a la vall del riu la Femosa, ofereix el paisatge d’altiplans de secà típics de la plana de Lleida combinats amb els bancals de regadiu. Els dos canals d’Urgell travessen el terme d’est a oest pel sud.