SEGRE

SANT JORDI CONFINAT 2020

Culturacció, per mantenir viva la cultura de Lleida

Agrupa mitjans de comunicació, editorials i llibreries amb la intenció de contribuir a la difusió del llibre i mantenir l’interès pel que es publica || Des de mitjan març s’han fet programes de televisió amb entrevistes als autors lleidatans que presentaven novetats i s’ha dedicat un espai específic a ‘Lectura’

La cultura és una activitat econòmica, però també una eina fonamental per garantir la cohesió social.

La cultura és una activitat econòmica, però també una eina fonamental per garantir la cohesió social.LLEIDA TV

Publicado por

Creado:

Actualizado:

T ot just acabat d’aprovar el decret de l’estat d’alarma es va poder comprovar que un dels sectors que resultarien més perjudicats per les mesures de confinament aprovades pel Govern espanyol seria el de la cultura. Des de tots els àmbits es produirà una afectació per tenir conseqüències fatals per al futur dels creadors i les empreses culturals de les comarques lleidatanes que ja havien sortit força perjudicades de la crisi econòmica del 2008 i de les retallades que els governs català i espanyol van fer en inversió pública en cultura per destinar els recursos a atendre les exigències d’austeritat que arribaven de la Unió Europea. Encara no s’havia produït una recuperació i els ajuntaments i administracions públiques no havien arribat al nivell de despesa anteriors a la crisi quan de sobte la crisi del Coronavirus torna a produir un daltabaix dins del sector.

Tot allò que té a veure amb els espectacles amb públic: teatre, circ, música, etc., no es podrà començar a recuperar fins al final del procés de confinament i totes les mesures anunciades des de les administracions consisteixen en actuacions pal·liatives però no en una acció decidida de protecció i foment de les arts dramàtiques i musicals, del teatre de carrer i del circ com a formes d’expressió popular que cal preservar i fomentar de cara al futur. La precarietat tradicional d’aquest sector, la manca de projectes cinematogràfics en català, l’escassa inversió pública en sèries i pel·lícules ha afeblit el sector de la creació audiovisual fins a nivells que difícilment es podran recuperar en un futur immediat si no s’afronta una acció valenta i decidida de protecció del sector a tots els nivells.

Petites emissores locals i ajuntaments han donat visibilitat a la producció cultural

S’ha habilitat la botiga virtual de SEGRE per vendre llibres que disposen les editorials

Una cosa semblant passa amb el sector del llibre. Si ja s’estava produint una disminució de la lectura i del consum de llibres tradicionals a causa del canvi dels hàbits dels consumidors, la crisi del 2008 va donar un cop seriós al sector, va reduir de forma dramàtica les tirades i va posar en perill la supervivència d’un sector, l’editorial i la impressió de llibres, que ha tingut un pes força important en el PIB de Catalunya. Les tirades de llibres en llengua castellana han descendit de forma significativa i les de llibres en català, que ja eren força minses, han arribat a nivells de difícil sostenibilitat. Per tal de fer front a la nova situació, caracteritzada per tirades més baixes i subvencions minvants, els editors han apostat per editar més títols amb la confiança que la quantitat ajudi a compensar la manca de vendes qualitativament importants.

I en aquestes arriba la crisi del Coronavirus. Tot just amb les novetats de Sant Jordi en ple procés de presentació, amb títols que no han pogut ser enviats a les llibreries i altres que tot i ser-hi no han pogut ser presentats, el govern decreta el tancament de les activitats no essencials i una d’aquestes activitats no essencials són les llibreries, que hauran de romandre tancades fins més enllà del dia 10 de maig, si ens atenim a les últimes dades dels decrets governamentals.

Sant Jordi ja és una data perduda, però precisament per convertir aquesta situació dramàtica en una oportunitat per al futur, neix Culturacció, una iniciativa cultural que agrupa mitjans de Comunicació (SEGRE i Lleida TV), editorials (Pagès i Fonoll) i llibreries (Caselles i El Genet Blau) amb la intenció de contribuir a la difusió del llibre, a fer arribar les novetats als consumidors culturals, mantenir l’interès per allò que es publica a les comarques de Lleida i, el que és més important, que els llibres es puguin seguir venent malgrat les limitacions imposades per la crisi del Coronavirus.

Des de mitjans de març s’han fet programes de televisió amb entrevistes als autors i autores lleidatans que presentaven novetats aquest Sant Jordi, s’ha dedicat un espai al suplement Lectura de SEGRE per difondre part dels continguts d’aquestes novetats i en general de llibres d’altres autors amb obra recent a les llibreries. S’ha habilitat la botiga virtual de SEGRE per seguir venent exemplars dels llibres que estaven disponibles a les editorials i s’han portat els exemplars als compradors aprofitant el sistema de distribució de subscripcions de SEGRE.

En definitiva, calia mantenir viu el sector del llibre i fer possible que la suspensió temporal de Sant Jordi sigui l’oportunitat que cada dia sigui un dia per comprar i regalar llibres, especialment d’autors i editorials de les comarques de Lleida. Han fet un esforç molt gran per fer visible la cultura que es produeix a Lleida i es mereixen una oportunitat que el públic la pugui adquirir.

No ha estat Culturacció, ni molt menys, l’única iniciativa que s’ha portat a terme aquests dies per difondre i donar visibilitat la producció cultural de les comarques lleidatanes. Petites emissores locals han fet espais de divulgació, ajuntaments han impulsat iniciatives que van des de fer diades virtuals de Sant Jordi fins a fer concursos, adquirir lots de llibres editats a Lleida i distribuir-los entre els seus veïns. Tot i així, la suspensió de la diada de Sant Jordi i el desplaçament de la jornada a unes altres dates (està per veure si serà el pròxim 23 de juliol, que a Lleida és una data massa extrema de temperatura) tindrà un impacte molt negatiu sobre les vendes i posarà en perill la supervivència d’un sector que ja venia molt afectat per les diverses crisis anteriors.

La cultura és una activitat econòmica de la qual viuen moltes persones: editors, impressors, autors, transportistes, distribuïdors, dissenyadors, etc. Però també, i sobretot, és una eina fonamental per garantir la cohesió social i el sentiment de pertinença a una comunitat. Sense la cultura, sense la llengua, sense allò que ens fa societat, som molt més pobres com a país, per això cal protegir la nostra cultura.

tracking