SEGRE

El CaixaForum Lleida estrena el documental sobre la mirada científica de Joan Oró i la seva faceta més personal

La projecció de l'obra és una de les activitats principals de l'Any Oró, juntament amb una exposició a l'IEI

Agència Catalana de Notícies

Els fills de Joan Oró durant l'estrena del documental 'Joan Oró. La fórmula de la Vida'

Publicado por

Creado:

Actualizado:

ACN Lleida - El CaixaForum Lleida ha estrenat aquest diumenge el documental 'Joan Oró. La fòrmula de la Vida', centrat en la trajectòria vital i professional del científic lleidatà. La projecció de l'obra és un dels actes principals de la programació de l'Any Oró, juntament amb l'exposició 'Joan Oró a la cerca de l'origen de la Vida' a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). El documental explica com el lleidatà va descobrir la síntesi de l'adenina, un element fonamental de l'ADN, així com la seva col·laboració amb la NASA, on va investigar sobre la possible existència de la vida a Mart. Tot plegat, amb la col·laboració de familiars i testimonis científics amb capacitat divulgativa per tal de fer arribar la figura del bioquímic a tots els públics.El director del documental, Pau Subirats, assegura que sintetitzar tota l'obra de Joan Oró ha estat un "repte important", ja que el científic ha treballat en profunditat diferents àmbits. En tot cas, Subirats diu que el documental explica de manera "planera" el llegat del lleidatà i en destaca el paper dels familiars directes per donar una visió "més personal" del bioquímic.

El documental viatjarà arreu del país per estendre la figura de Joan Oró. D'aquesta manera, l'obra es podrà veure a ciutats com Barcelona, Terrassa, Tarragona i Girona, amb la intenció que també es facin passis a València i Madrid. El documental també estarà disponible a la plataforma CaixaForum+.

La projecció del documental a Lleida aquest diumenge forma part de la programació de l''Intangible. Festival d'art i tecnologia'. El seu director, Antoni Pinent, assegura que la segona edició ha estat un "èxit" amb una afluència de públic de 3.500 persones que han gaudit de més de 20 activitats programades com concerts i tallers.

Homenatge permanent

El documental és un factor clau dins la commemoració del centenari del naixement del científic, com també ho és l'exposició a l'IEI. En aquest sentit, el comissari de l'Any Oró, Joan Anton Català, creu que la mostra "no pot acabar en un magatzem" i ha apuntat que la Fundació Joan Oró està treballant per exposar el llegat del bioquímic en un lloc permanent.

Més activitats de cara el 2024

Català ha recordat que la programació de l'Any Oró preveu actes fins al mes de desembre, com ara conferències divulgatives amb la col·laboració de diferents universitats catalanes. Així mateix, el comissari de l'Any Oró ha assegurat que continuarà treballant per estendre la commemoració del centenari més enllà del 2023.

La commemoració de l'Any Oró està impulsada pel Departament de Recerca i Universitats i la Fundació Joan Oró, amb el suport de diferents institucions, organismes i entitats privades.

L'objectiu dels actes programats en el marc del centenari és descobrir a tots els públics la figura de Joan Oró, tant per les seves importants aportacions científiques com per la seva trajectòria vital, que permet difondre valors clau com ara la humilitat, l'emprenedoria, la valentia o la recerca com a instrument per fomentar la pau al món.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking