SEGRE

ESNOTICIA

Exportaciones y agroalimentación, las dos grandes bazas de la economía local

Mientras todo lo relacionado con el ocio y restauración sufre el mayor impacto

Un trabajador de Rètols Esteve prepara un pedido de mamparas para supermercados.

Un trabajador de Rètols Esteve prepara un pedido de mamparas para supermercados.AMADO FORROLLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Todos los analistas apuntan hacia la recuperación de la economía, en buena parte ligada a la futura vacunación, pero con diferencias en función de los territorios y sus sectores económicos. Lleida tiene a su favor su sector agroalimentario y la potencia exportadora, mientras la cruz se mantiene hoy en aquellos ligados al ocio.

Las exportaciones se convirtieron en la última crisis económica en tabla de salvación en buena medida para un número importante de empresas de Lleida. En el actual contexto económico, la demarcación no solo mantiene, sino que incluso incrementa ligeramente sus ventas en otros países. En los nueve primeros meses del año, las ventas han superado los 1.615 millones de euros, con un incremento del 1,9% con respecto a las mismas fechas de 2019. Mantiene su balanza comercial en positivo, con unas importaciones que superan ligeramente los 785 millones, con la agroalimentación como la gran baza en los mercados internacionales. De hecho, los tres productos más exportados desde las comarcas leridanas son la fruta (356 millones), el aceite (194 millones) las carnes y los despojos (142 millones). De hecho, el conseller de Empresa y Conocimiento, Ramon Tremosa, destacó el jueves en su visita a Lleida la marcha del sector porcino, gracias en buena medida a la demanda de China, y el frutícola, con una mejora de los precios este verano en una campaña caracterizada por la corta producción. CaixaBank Research también destaca que el sector agroalimentario español, del que Lleida es un claro exponente, ha llegado incluso a crecer un 5% en plena pandemia, espoleado en buena medida por las exportaciones.

Hay otros aspectos que permiten a Lleida aguantar mejor que otros territorios la crisis derivada de la Covid-19. En este caso, desde el equipo del Anuario Económico Comarcal del BBVA se apunta a un sector turístico que tiene en el cliente cercano, de otras partes de Catalunya o del Estado, buena parte de su fuente de negocio. En un verano en el que se han hundido los viajes a largas distancias, atractivos turísticos como los del Pirineo de Lleida han vivido un agosto especialmente bueno.

La última encuesta de Pimec sitúa en un 18.7% las pymes que temen tener que cerrar por la crisis

Pero si estas son las caras de la moneda, no hay que olvidar que la crisis del coronavirus está siendo especialmente cruel con algunos sectores. El comercio ha vivido momentos muy duros y, tras un puente de la Purísima con ventas al alza, ahora confía en el consumo navideño. Pero todas las actividades relacionadas con el ocio, como el caso de restauración y hostelería, siguen sin levantar cabeza, con unos números rojos difíciles de aguantar. No en vano, Pimec advierte que más del 18% de pymes catalanas se siente en riesgo de tener que cerrar.

Ahora siguen cubriendo demanda en este campo, y esta misma semana han estado elaborando nuevos sistemas para la cadena de supermercados leridana, entre otras. La maquinaria de la que disponen es adecuada tanto para la que ha sido siempre su actividad principal, la elaboración de rótulos en la que siguen centrados, como para una demanda que no se esperaban que llegara de un día para otro en medio de una pandemia.

La experiencia de los rótulos para hacer mamparas

Rètols Esteve es una empresa leridana que mantiene su actividad principal, pero que en plena crisis generada por la pandemia ha visto crecer una demanda que no esperaba: la de mamparas de metacrilato transparente. Cuando establecimientos comerciales y otros tipos de empresas necesitaban mamparas de forma urgente, se tuvieron que adaptar a la demanda. Sus responsables recuerdan que los pedidos coincidieron con un momento en el que contaban con un estock significativo de materia prima, lo que les permitió cubrir las necesidades, entre otras, de Supermercados Pujol. Pero también para un amplio abanico de negocios que debían implementar nuevas medidas anticovid tanto para sus empleados como para sus clientes, como pueden ser las peluquerías, para separar los espacios de lavado de pelo o las notarías.

Potencien una nova línia de producte per l’augment de demanda

La pandèmia ha comportat que Ilerda Serveis, empresa especialitzada en productes de neteja, desinfecció i higiene, potenciï una línia de negoci que abans era “residual”, la dels envasos de menjar per emportar. Segons explica Marc Cerón, conseller delegat d’aquesta firma establerta al Polígon Camí dels Frares, després del tancament de bars i restaurants a la primavera, els que obrien demandaven aquests envasos, la qual cosa també va passar de nou durant el tancament de Lleida i del Baix Segre al juliol. “Des d’aleshores que apostem pels envasos de menjar per emportar, i hem creat una nova línia fabricada amb materials reciclables”, assenyala, “perquè com que són envasos d’un sol ús, es generen molts residus i cal buscar fórmules per ser sostenibles”. “La sostenibilitat dels nostres envasos és un valor a tenir en compte”, conclou. Ilerda Serveis comptava, abans de la crisi sanitària, amb 26 empleats. Ara han contractat un altre treballador, un responsable de màrqueting, Martí Rocha (a la imatge), per captar nous sectors de negoci. Amb tot, aquesta empresa lleidatana compta amb mantenir el mateix nivell de facturació que a l’exercici 2019, que va aribar als cinc milions d’euros.

Aprofitar els contactes a la Xina per importar

Vivers Borda treballa des de fa set anys amb la Xina exportant arbres ornamentals entre altres productes i porta diverses campanyes intentant exportar fruita, carn, oli i fruita seca. Quan van començar els problemes amb la Covid-19 a la Xina, els seus contactes comercials al país asiàtic van demanar a l’empresa lleidatana ajuda per aconseguir mascaretes, arran de problemes de subministrament a la Xina. Al cap d’un parell de mesos, el problema va sorgir aquí i gràcies a aquests contactes a la Xina van aconseguir fer sis operacions d’importació en els moments de més dificultat per trobar màscares. Algunes empreses locals que han tingut problemes a la Xina amb les seues mercaderies, compres, falta de subministrament o localització d’algun material, han demanat ajuda a Vivers Borda per resoldre’ls, basats en el seu coneixement del mercat i la forma d’actuar en el país asiàtic, així com els seus contactes. A més, Vivers Borda ha fet importacions de diversos productes i llums típics de Nadal i també llums leds solars per a enllumenat públic, material elèctric, etc. Així mateix també ha portat al mercat local trampes solars lluminoses per a la lluita biològica contra plagues.

Canvia la discomòbil per un treball en el sector carni

Tristesa, ràbia, impotència... Al cap d’una dècada treballant al sector de l’espectacle com a DJ professional al capdavant d’una discomòbil en esdeveniments per tot Lleida, des de festes majors a festes familiars, Oriol Blasi (Mollerussa, 27 anys) va veure com a partir del març el negoci es va desplomar. El tancament cultural pel confinament i la gairebé inexistent activitat festiva a l’estiu el van portar a replantejar-se la vida.

Una empresa d’esdeveniments que aposta per les vendes

L’empresa lleidatana Jaiak s’ha vist colpejada de ple per la pandèmia. Aquesta firma està especialitzada en el servei de lloguer de material per a casaments i tota mena d’esdeveniments a particulars i empresa, unes activitats que han quedat reduïdes a la mínima expressió des del mes de març i la facturació pràcticament ha caigut a zero. De 16 persones en nòmina ha passat que els dos gerents, Joan Conejo i Armando Peña, han apostat per obrir una botiga i show room al carrer Ballester de Lleida per oferir a qualsevol tipus de client, material ja sigui de venda o lloguer. Expliquen que en certa mesura han tornat als orígens, en un intent d’aconseguir cobrir almenys costos fixos, mentre la plantilla es manté en un expedient de regulació temporal d’ocupació. “O ens quedem a casa destrossats o continuem lluitant amb la botiga”, explica Peña. L’empresa també ha contractat un crèdit amb aval de l’ICO amb un objectiu clar, que no és altre que afrontar la situació fins que es recuperi la normalitat com més aviat millor i es recuperin els casaments, batejos i altres esdeveniments familiars, però també d’empreses. Com moltes altres companyies, confien que passi com més aviat millor, sobretot amb la vacuna.

tracking