La gastronomia és salut
Avui és el dia mundial de la lluita contra la Sida.
Ja fa un porró d’anys que aquesta malaltia que als vuitanta condemnava col·lectius com el d’homosexuals o els drogoaddictes ha passat actualment a ser una malaltia crònica. Però hi ha feina, molta feina a fer, encara, per desestigmatitzar i esborrar de la ment
millennial
el marc fotogràfic de l’assot que va suposar la mort de moltes persones pel Virus d’Immunodeficiència Humana (VIH) a les darreries dels 80 i principis dels 90.
Tot i això, avui dia, aquest virus està perfectament controlat per aquelles persones que, diàriament, un cop detectada la seva infecció, duen a terme un tractament amb una medicació que s’anomena antiretroviral. S’han fet grans avenços en la investigació d’aquesta malaltia tant en l’aspecte del tractament farmacològic, com moltes altres dolències cròniques, que amb l’aplicació de la tecnologia i la immensa investigació científica que s’està aplicant, milloren la vida de les persones afectades. En aquest sentit, volem recordar que la gastronomia va associada a la nutrició. I que la nutrició és salut. Cuidar-nos farmacològicament no és el darrer estadi per millorar la salut. Hem d’equilibrar el fet de seguir els tractaments que els metges recepten juntament amb una dieta saludable que combini l’aportació de tots els nutrients necessaris amb una vida no sedentària. De malalties considerades cròniques n’hi ha de molts tipus: autoimmunes (com la diabetis), fibromiàlgies, patologies cardiovasculars, dermatològiques, tuberculosi,
mellitus
, hipotiroïdisme, Parkinson, Alzheimer, alguns càncers, dolències pulmonars o reumàtiques, en què cada cop hi ha més fàrmacs i menys nocius per combatre els seus efectes.
Us he parlat força vegades de com la cuina dels aliments ens proporciona plaer i el plaer és salut. No hem de menjar molt, però hem de fer-ho bé. De fet, si prenem consciència que el que ens entra per la boca (per tant, el que absorbeix el nostre organisme), si està ben cuinat, és de qualitat i té un equilibri nutricional, aconseguirem millorar moltíssim la nostra salut.
Les malalties cròniques han demostrat que una millor cura en com ens alimentem, ajuda a acceptar la malaltia com una companya més de vida, que estarà allí, però tranquil·la, sense fer escarafalls i molts cops sovint només la recordarem quan soni l’alarma per prendre la medicació.
Una millor alimentació i cura del que ingerim i com ho mengem ens equilibrarà la nostra vida enfortint el nostre sistema immunitari, digestiu, cardiovascular i respiratori. D’aquesta manera, síndromes de la vida moderna com l’estrès, la fatiga i l’insomni ens seran més lleus, i de la mateixa manera, a tots ens servirà per encarar una vida plena d’obstacles. Aquest consell no només serveix per a les persones que pateixen una o altra malaltia, serveix per a totes i tots.
Aprofito un altre cop aquest espai per exigir a les institucions públiques que vetllin per una millor cultura del menjar. Perquè a les escoles públiques i privades hi hagi una assignatura de gastronomia que vagi de la mà amb una bona alimentació nutricional i un coneixement profund de les tècniques culinàries, els ingredients i receptes. I per una alimentació més sana, per una gastronomia que procuri pel plaer i l’equilibri i per totes aquelles persones que són VIH positives dedico aquesta Gastro-teca d’avui. No ens rendim!