SEGRE
Opinió

OpinióPIXABAY

Creado:

Actualizado:

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) defineix les malalties emergents com aquelles de nova descripció o que apareixen en zones que no existien o havien estat eradicades, així com les que són d’origen animal i han aconseguit traspassar la “barrera d’espècies” adaptant-se a l’ésser humà. Al nostre entorn en tenim de tot tipus: aquelles pràcticament eradicades com el xarampió, que rebrota a causa del rebuig d’algunes persones a les vacunacions, o la tuberculosi, que ha tornat a ser present a Catalunya per la importació de casos. De tant en tant, també sorgeixen epidèmies per noves soques de virus com el de la grip.

Sempre han anat apareixent malalties noves. A la dècada dels 80 va ser la sida i es va estendre per tot el món. Fa uns anys l’ebola va ressorgir del seu reservori en algun lloc de la selva per matar 11.000 persones al golf d’Àfrica. En els darrers anys, els professionals de la salut pública alerten que l’arribada i la colonització de les nostres terres per part d’alguns insectes comportarà, inevitablement, la transmissió de les malalties de les quals són portadors. Dengue, chikungunya i, el recentment famós virus Zika tots són transmissibles per mitjà del mosquit tigre. N’hi ha d’altres com la febre groga, la febre hemorràgica de Crimea-Congo o fins i tot la malària, que poden deixar de ser estranys als nostres hospitals.

OPINIÓ Per aquests motius cada cop som més els professionals de la salut que considerem que la lluita contra les malalties infeccioses és un repte global que no entén de fronteres ni de rics ni pobres i cada cop menys entendrà de latituds.

Els motius pels quals una malaltia creix en incidència en un territori on no hi era present són molt variats. Causes ambientals com ara el canvi climàtic, el comerç internacional que afavoreix l’aparició d’espècies invasores, augments demogràfics sense salubritat en zones endèmiques, moviments massius de persones per turisme o fluxos migratoris, canvis tecnològics com els trasplantaments o la comercialització de carn arreu del món o l’evolució dels mateixos microorganismes adquirint noves capacitats.

Es fa difícil predir quines de totes tindran més impacte en la salut de la nostra comunitat, però ja és evident que viurem una nova realitat i les malalties tropicals deixaran de ser una assignatura exòtica de la carrera de Medicina, i passaran a ser un nou repte pel nostre sistema de salut.

Opinió

OpinióPIXABAY

tracking