Art inspirat per la natura
La Panera exposa les beques organitzades amb Farrera
El Centre d’Art la Panera de Lleida i el Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera convoquen anualment les Beques Art i Natura a la Creació, amb la col·laboració del Centre de Arte y Naturaleza d’Osca. Els guardonats tenen l’oportunitat de desenvolupar el seu projecte (o part) al CAN a través d’una residència. És precisament el resultat d’aquestes propostes el que es pot veure exposat a La Panera. Els quatre projectes prenen com a marc la natura, lluny de qualsevol idealisme i aprofundint en les implicacions socials, polítiques i estètiques dels entorns naturals i paisatgístics. Són obres de Marco Noris (Bèrgam, 1971), Olga Olivera-Tabeni (Lleida, 1972), Estíbaliz Sádaba (Bilbao, 1963) i Joan Pallé (Lleida, 1989). Els guanyadors d’enguany són la lleidatana Isabel Barios Ibars (1991) i el xilè Francisco Navarrete (1986).
Marco Noris. L’entrega. Acte I
Aquest projecte becat el 2018 és una recerca sobre el territori i el paisatge, el viatge i la cartografia. Està pensat com un conjunt d’accions en què caminar, entès com a pràctica estètica i creativa, és el motor principal. El títol remet a la idea de lliurament, i a la vegada d’abnegació, característica comuna a la pràctica artística i al caminar, segons Noris. Consta de dos parts. La primera remet al viatge de 350 quilòmetres caminant durant 21 dies entre el seu estudi de Barcelona i el Centre d’Art i Natura de Farrera. Una travessa durant la qual va fer inventari del territori. La segona mostra la feina feta al CAN amb el material recopilat.
Estíbaliz Sádaba. Campos de acción, la palabra como una práctica de resistencia
Projecte becat l’any 2017 que reflexiona sobre la dificultat històrica de la relació de les dones amb l’espai públic. En aquest cas, l’artista pren com a marc el món rural i el cançoner popular realitzat per grups de dones a través del vídeo i la performance. En la seva opinió, les dones han buscat tradicionalment opcions de construir-se col·lectivament com a subjecte social, més enllà dels rols domèstics que els ofereix la cultura tradicional o la patriarcal. Per això, amb aquest projecte busca oferir una mirada polièdrica i complexa sobre els rols que elles han exercit en àmbits poc habituals i comparar-ho amb el món contemporani.
Joan Pallé. Espai suficient
Una reflexió sobre la condició del creador com a subjecte antisocial, que volgudament se situa als marges per centrar-se en la producció de la seva obra. Pallé ho fa a través de les cabanes i cases aïllades en què escriptors i pensadors de naturaleses molt diverses s’han refugiat per dur a terme les seves creacions. A la sèrie Cabins Collection, hi ha quatre cabanes: la de l’escriptora Virgina Woolf, la del matemàtic Theodore Kaczynski (Unabomber), Le Corbusier i la de Walden David Thoreau, autor de Walden. Paral·lelament retrata els casos d’escriptors en què l’aïllament i l’autodestrucció han anat plegats, com Malcom Lowry. Beca de l’any 2017.
Olga Olivera-Tabeni. Una florista desobedient
Aposta per les plantes ruderals i arvenses, popularment conegudes com a males herbes. L’artista arriba a aquest projecte becat l’any 2018 a través de la investigació dels processos judicials de finals de l’edat mitjana, a l’identificar una relació directa entre dones condemnades com a bruixes i els llocs que van habitar, molts dels quals avui dia són espais erms. Seguint aquesta línia, li dóna un tomb més i planteja un laboratori d’investigació obert que no té com a finalitat classificar segons formes i taxonomies, sinó fer emergir aspectes de caràcter conceptual i idees polítiques. En aquest sentit, la mala herba esdevé una proposta de canvi ateses les seves capacitats de recuperació.