11 de novembre, el trànsit de Mercuri
Els trànsits planetaris
són uns fenòmens força excepcionals i poc coneguts que consisteixen en el pas d’un planeta per davant del disc solar. A diferència d’un eclipsi de Sol, no tapa notablement el disc de la nostra estrella sinó que apreciem com un petit punt fosc que creua la seva superfície visible. De fet, un eclipsi de Sol no és res més que un trànsit lunar però atès que la Lluna pot tapar completament el Sol, li’n diem eclipsi.
Perquè és produeixi un trànsit planetari des de la Terra ha de ser de Mercuri o Venus, els planetes més propers al Sol que nosaltres i per tant els que en la seva òrbita es poden situar just entre nosaltres i el Sol, cosa que és impossible per la resta de planetes.
El proper dia 11 de novembre es produeix el trànsit de Mercuri per davant del disc del Sol. És a dir, Mercuri se situa molt exactament en línia entre nosaltres i el Sol. Si Mercuri i la Terra tinguessin les òrbites al mateix pla orbital, es produiria un trànsit de Mercuri cada 116 dies (un any
mercurià
). Com que tenen plans orbitals semblants, però no idèntics, en el moment en què Mercuri se situaria entre nosaltres i el Sol, ho fa habitualment lleugerament per damunt o per baix i no passa sempre per davant del disc solar. D’aquesta manera, la configuració Sol-Mercuri-Terra fa que només es pugui produir un trànsit de Mercuri al maig o al novembre i que es produeixin 13 trànsits per segle separats entre 3,5 i 13 anys entre si. El darrer trànsit de Mercuri visible a Catalunya es va produir el 9 de maig del 2016, observat amb dificultats per núvols, mentre que els propers es produiran el 13 de novembre del 2032 i el 7 de novembre del 2039.
Mai s’ha de mirar directament el Sol sense filtres especials per a la seva observació. A més, en el cas del trànsit de Mercuri, a causa de la seva mida es requereix l’ús de telescopis amb filtre solar. El dia 11 a les 13.35 hora local començarà amb el primer contacte quan Mercuri toca ja el disc solar. Al cap d’un minut i mig aproximadament, Mercuri ja haurà entrat totalment davant del disc solar i estarà situat en un costat. Durant una mica més de cinc hores anirà lentament recorrent el disc solar, i el moment central serà a les 16.20 aproximadament. A Catalunya, el fenomen acabarà amb la posta de sol, poc després de les 17.30, i no podrem veure els darrers contactes, els de sortida del planeta, que es produeixen cap a les 19.00 hores.