Diumenge sagnant
Hi ha dos diumenges
particularment crus en la memòria irlandesa del segle passat: el 30 de juny de 1972, quan els soldats britànics van obrir foc contra una manifestació pels drets civils a Derry, a Irlanda del Nord, i van matar 13 persones i en van ferir 26 més per impacte de bala; i el 21 de novembre de 1920, el dia en què un grup de paramilitars va irrompre a l’estadi de Croke Park de Dublín i va acabar amb la vida de catorze ciutadans i en va ferir greument altres. El còmic dels francesos Sylvain Gâche i Richard Guérineau ens acosta als esdeveniments que van envoltar la matança a la capital irlandesa en el context de la guerra d’independència.
Els autors juguen en tot moment amb dos temps narratius, el 1920 i el 2007, sempre amb l’estadi Croke Park com a teló de fons. Si en la història principal s’explica com l’IRA va organitzar i executar una acció militar contra agents secrets britànics, convertint-se en l’excusa per la matança de civils posterior per part dels paramilitars a les ordres de la corona, a la trama paral·lela es juga amb la idea de l’esport com a motor de reconciliació.
El 2007, amb motiu del torneig de internacional de les Sis Nacions, l’estadi de Croke Park va acollir per primera vegada un partit de la selecció irlandesa contra Anglaterra.
Sense fer experiments i seguint un format de vinyetes força clàssic –línia negra sobre fons blanc–, els autors les organitzen de manera diferent en cada pàgina per adaptar-les al contingut de la història perquè la lectura sigui més àgil.
El còmic està gràficament i històrica ben documentat, en aquest sentit els autors no escatimen en detalls a l’hora de contextualitzar les escenes i detallar els edificis, els cotxes, les armes, els mobles o la manera de vestir dels protagonistes. Sense entrar a un detall minimalista, els dibuixos juguen amb una estètica realista, mirant de caracteritzar amb encert protagonistes com el líder irlandès Michael Collins o el britànic Coronel Ormonde.
El llibre incorpora una dotzena de pàgines sobre història, esports gaèlics, rugbi i el mateix procés creatiu.
.