SEGRE
Mediterràniament

MediterràniamentSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Avui l’Altaveu de Ponent Roots parla del mar Mediterrani. Aquesta tarda de diumenge el protagonista pujarà a l’escenari de l’Espai Orfeó de Lleida dins del programa de l’onzè Ponent Roots Festival, festival de músiques negres de Lleida.

Yacine Belahace és un vell conegut de l’escena musical catalana. Les seves arrels el converteixen en una peça clau per entendre la complexitat cultural del nostre país. El llarga durada que avui fem rodar al tocadiscos d’aquesta columna mensual n’és un claríssim exemple: Belahace és un dels màxims exponents de la música mestissa que fa anys que es fa a casa nostra.Idurar és el seu darrer treball discogràfic, editat el 2020 per la catalana Balaio Records, i compta amb 10 cançons.Yacine, com dèiem, és un artista amb una llarga trajectòria musical amb bandes com Yacine & The Oriental Groove, Nour, Cafè d’Alger o la seva primera banda, Chem Balowsky, amb la qual fa més de vint anys va deixar petjada a molts joves afamats de descobrir sons festius i reivindicatius.

També ha col·laborat amb infinitat d’artistes de renom com la Kinky Beat, Sisa, Fermin Muguruza, Sagarroi, Gerard Quintana o Joan Garriga. Però centrem-nos amb Idurar. El disc és un reflex sonor de les seves arrels, per una banda catalanes i per l’altra algerianes, amb el qual ha aconseguit materialitzar una col·lecció de temes plena de matisos sonors i culturals. Aquesta diversitat que fa que escoltar-lo esdevingui una mirada més enllà de l’horitzó de la mar.

Un viatge a la costa, sigui quina sigui la costa, per sentir olorar la musicalitat del mar. Idurar vol dir muntanyes en amazic i és aquí, als Atles, on comença aquest viatge. Del nord d’Àfrica arriba a casa nostra passant per diferents ports i les seves tavernes, espais on la música es crea i s’escolta amb passió. Melodies alliberades dels prejudicis i els estereotips que des dels països rics del nord hem construït respecte als pobles del sud per poder-los menystenir sense pietat.

Una música que trenca fronteres i agermana pobles.Quan poses play a Idurar escoltes llengües mediterrànies com la catalana, l’amazic o l’àrab algerià; instruments tradicionals, melodies enganxoses que fan de timó per anar desgranant un repertori preciós i ric, on en Yacine es mou com peix a l’aigua (i mai millor dit). No ho dubteu, si no el teniu busqueu el disc a les plataformes digitals i deixeu-vos seduir.

A la tarda, trobem-nos a l’Orfeó per gaudir-lo en directe. Aquest concert serà la cloenda d’una edició (l’onzena!) del Ponent Roots que pretén seguir apropant als escenaris lleidatans els artistes més interessants del moment.

tracking