SEGRE

TRADICIÓ REMEIERA 

Flors amb valor afegit: la ciència de les remeieres

Taüll Orgànics és líder en producció d’àrnica i edelweiss a Europa

La recol·lecció a Taüll Orgànics es fa a mà i quan les flors estan en la màxima maduració.Sergi Ricart/ Taüll Orgànics

Publicado por
GINA DOMINGO 

Creado:

Actualizado:

Diuen que la natura mai ha Traït qui l’ha estimada. I molta paciència i respecte han posat Juan Domínguez, Anna Sirvent i el seu fill Joan en l’empresa Taüll Orgànics, a la màgica Vall de Boí, que es dedica al conreu ecològic de les plantes més preuades d’aquest racó de l’Alt Pirineu: l’àrnica, la calèndula i l’edelweiss, els components actius de les quals tenen una gran tradició remeiera, ja que són ideals per diverses afeccions. L’experiència empresarial i la passió de l’Anna per tot allò que té a veure amb la natura han provocat que les seves plantes tinguin una qualitat extraordinària quant a principis actius, una circumstància que els ha permès exportar-les a mig món juntament amb el seu producte final, el Tensi Off.

El Juan Domínguez en un camp d’àrnica. Ha estat un gran suport per a l’Anna i el Joan per fer realitat Taüll Orgànics.Sergi Ricart/ Taüll Orgànics

En aquests moments Taüll Orgànics és pionera al sud d’Europa en relació amb la producció de plantes medicinals d’alta muntanya, en concret l’àrnica (són ja líders en tot el continent europeu) i la flor de neu. El seu èxit rau en el fet que han aconseguit que les seves flors tinguin una gran quantitat de lactones sesquiterpèniques (compostos naturals de les plantes amb propietats  antiinflamatòries). Si una planta silvestre de flor de neu o àrnica té un 0,8% de lactones, Taüll Orgànics ha aconseguit que en tinguin un 1,9%, fet que des d’un punt de vista científic “és moltíssim”, explica l’Anna Sirvent, perquè l’important “no és la quantitat de planta que poses a l’hora de fer un producte sinó la seva qualitat”. 

Flors amb valor afegit.Sergi Ricart/ Taüll Orgànics

Aconseguir que aquest tipus de plantes d’alta muntanya tinguin gran qualitat suposa molta observació, redoblar esforços i ser pacients a l’hora de fer la recol·lecció. “Quan arriba el moment de collir la producció la fem tota manual, perquè observem planta a planta i només collim la que està al màxim de maduració i, per tant, quan té més components actius”, explica Joan Domínguez Sirvent, que afegeix que “en altres indrets que cultiven aquest tipus de plantes en un matí poden fer tota la collita, nosaltres podem tardar fins a 15 dies per recollir només un camp”, explica el Joan, que té molt clar que “no ens interessa la quantitat que collim, el pes, sinó la qualitat dels principis actius de la planta, i la veritat és que hem aconseguit un producte d’altíssima qualitat”. 

Comprovant l’estat de la Flor de neu. El Juan comprova l’estat de maduració de la flor de neu als camps de Durro.Sergi Ricart/ Taüll Orgànics

Els veïns d’aquestes valls mantenien una estreta relació amb la natura i amb ella havien de conviure perquè al cap i a la fi era la seva supervivència. Mantenir aquesta estreta relació de respecte envers la naturalesa i saber aprofitar el que ens pot aportar és la filosofia que des del començament ha guiat Taüll Orgànics i principalment l’Anna Sirvent, ànima d’aquest projecte que comença quan decideix deixar la gran Barcelona i traslladar- se a viure a Taüll, on un germà estava muntant un hotel transformant el que havia estat la casa d’estiueig familiar. “La família em va donar suport des del primer moment, fins i tot els meus fills em van dir tot rient: Mare! Que els que ens hem d’emancipar som nosaltres, no tu!”. 

L’Ayana i la Yumi. La petita Ayana, filla del Joan, i la seva mare, Yumi, ajudant a treure les males herbes.Sergi Ricart/ Taüll Orgànics

En l’actualitat, Taüll Orgànics cultiva unes 80.000 plantes de flor de neu i 150.000 d’àrnica montana a banda de la calèndula, que com explica el Joan, “creix molt de pressa”. Les plantacions es troben a més de 1.500 metres d’alçada, ubicades entre les localitats de Taüll i Durro, en plena Vall de Boí. Recentment han ampliat el conreu d’àrnica cap a la zona de Malpàs en un terreny de 13.000 metres quadrats, amb l’objectiu d’ampliar la producció d’aquest cultiu, “perquè la demanda d’àrnica ha crescut exponencialment en els últims anys i no n’hi ha gaire”. Pel Joan, el que “fem a Taüll Orgànics és molta innovació en base als remeis tradicionals del Pirineu”. I és que encara avui aquestes àrees pirinenques de Lleida conserven l’essència d’un passat en què la natura formava i continua formant part elemental no solament del paisatge sinó del dia a dia dels seus habitants, que des de temps immemorials han sabut aprofitar i conservar tot allò que la naturalesa els aportava.

L’Anna coneix molt bé la Vall de Boí i per a ella, quan deixaven la gran Barcelona, “un cop començàvem a passar pel pantà d’Escales tot canviava. Em sentia realment que formava part de tot allò, malgrat haver viscut sempre en una gran ciutat”. I dit i fet, l’Anna s’instal·la a Taüll i comença a desenvolupar el que sempre l’havia omplert de curiositat: les relacions que tenien les persones d’aquestes valls amb la naturalesa, el que es coneix tècnicament com l’etnobotànica, arribant a crear en el seu moment un grup d’aficionats a la botànica del Pirineu. És a partir d’aquesta curiositat sobre el que les plantes poden fer per a les persones i el seu benefici que l’Anna s’adona que a totes les cases hi havia una planta, l’àrnica, “que recollien i utilitzaven per fer tintures a la tardor”. A partir d’aquest moment, amb el seu marit, el Juan, l’Anna comença a cultivar àrnica. “Al principi els veïns em deien: Per què la plantes si la tens en molts racons d’aquesta vall? Però ens vam adonar que, el que durant segles s’havia collit a alta muntanya per part dels veïns, començava a desaparèixer. I no per la recol·lecció que ells en feien, sinó perquè algunes indústries van començar a buscar l’àrnica a la Vall de Boí. 

Visites guiades. Taüll Orgànics, prèvia cita, organitza també tours guiats als camps d’edelweiss i àrnicaSergi Ricart/ Taüll Orgànics

Diverses vegades m’he trobat, estant en alta muntanya, grups de persones que recollien l’àrnica i n’agafaven molta, massa, una burrada, i la muntanya s’estava quedant sense. Nosaltres no podíem fer res en aquest tema, però sí que podíem tractar de cultivar-la”, explica l’Anna. Al voltant de l’any 2006, en un petit terreny del costat de casa, l’Anna i el Juan comencen a plantar àrnica. “No érem pagesos, però teníem clar que havíem de valorar i preservar l’ecosistema que teníem. I amb moltes hores, treballant amb les mans, treient les males herbes manualment, i des del primer moment tot amb certificat ecològic, vam tirar endavant”, explica l’Anna, que destaca que, “tot i que està clar que la tradició remeiera ens va ajudar molt, sempre hem treballat científicament. Perquè no es tracta de remeis de bruixeria sinó que hi ha una comprovació científica molt important en relació als components antiinflamatoris, molt especialment en l’àrnica”. L’Anna va començar a vendre les seves plantes a Alemanya i ara ja es venen als Estats Units, diversos països llatinoamericans i també d’Europa. 

Després de l’àrnica van venir altres plantacions com la calèndula, la camamilla i una de les estrelles de la corona, la flor de neu o edelweiss. Aquesta planta no es pot collir a la natura, està totalment prohibit. El seu cultiu “és molt agraït, més que l’àrnica”, afirma el Joan. “La flor de neu ens està donant un gran rendiment i exigeix menys mà d’obra que l’àrnica. No és ni de lluny tan complexa. Hem apostat i molt per l’edelweiss”, afirma el Joan, que té clar que “nosaltres sempre treballem sota uns paràmetres científics. És bàsic per Taüll Orgànics. Perquè les herbes funcionen si tenen uns components adequats i per això nosaltres ens basem sempre en estudis clínics, tot i que treballem la tradició remeiera”. El Joan, un cop es va incorporar a l’empresa “després de rodar pel món”, s’ha centrat en tota la part comercialitzadora, perquè té clar que “cal dotar l’empresa d’uns puntals econòmics sòlids. Nosaltres podem ser molt poetes [diu amb un somriure sota el nas], però al final estem parlant d’un negoci amb un gran component d’il·lusió al qual dediquem moltíssimes hores”. El Tensi Off La gran qualitat de les plantacions de Taüll Orgànics i la rapidesa amb què venien les plantes van fer donar un pas més al Juan, l’Anna i el Joan i treure un producte final, el Tensi Off. “El producte final ha donat un valor afegit a l’empresa molt important i la veritat és que estem molt contents, ja que es ven en farmàcies punteres de tot Catalunya i també a través de les xarxes.” 

Les propietats del mític edelweiss actuen directament contra els radicals lliures.Sergi Ricart/ Taüll Orgànics

Al marge d’aquest producte final, Taüll Orgànics ha detectat que “hi ha una gran demanda de matèria primera, especialment d’àrnica, per· què el mercat sempre s’ha abastit de planta salvatge i ara la veritat és que amb el tema del canvi climàtic, i també a causa de les batudes des· controlades que s’han fet per part de laboratoris, tot plegat ha afectat molt la producció de planta salvatge. Nosaltres sempre hem apostat per una agricultura ecològica en comptes d’espoliar les muntanyes. I aquest és un gran problema. Si una família cull àrnica pel seu consum no passa res, el que no pot ser és que arribin grans empreses i ho arrasin tot. Malgrat tot, en els darrers temps s’ha començat a treballar en la regulació d’aquestes recol·leccions descontrolades. El mercat està en un moment de canvis a ni·vell de regulació i per a nosaltres és una gran oportunitat”. Per aquest motiu, Taüll Orgànics aposta per fer nous conreus i ampliar els que tenen. “A finals d’estiu volem plantar 130.000 noves plantes d’àrnica i fer nous camps d’edelweiss”, apunten des de l’empresa. 

Tot això al pas que marqui la mateixa natura i les muntanyes, sense pressa, sense por i amb molt de respecte.

Productes amb fórmules naturals i científiques

Tensi Off és la línia de productes de Taüll Orgànics, que aprofita l’acció combinada de l’edelweiss i de l’àrnica per a la cura muscular i articular, per a la prevenció de lesions esportives i per alleugerir molèsties derivades de postures incorrectes, proporcionant una agrada· ble sensació de benestar. Tots els productes Tensi Off han estat ela· borats a partir d’una fórmula innovadora i pròpia que aprofita l’acció combinada de l’edelweiss i de l’àrnica per tonificar, cuidar i calmar, reforçant el benestar natural i millorant la qualitat de vida. Actualment el 40% de la collita de Taüll Orgànics es destina als seus productes Tensi Off. 

Tensi Off.

Les plantes utilitzades en la formulació de tota la gamma de Tensi Off provenen de cultius ecològics propis situats a 1.500 metres d’alçada a Taüll (la Vall de Boí), al Pirineu. Fins ara Taüll Orgànics elabora un total de sis productes. N’hi ha tres que estan fets a base dels principis actius de l’àrnica, i uns altres tres, dins la gamma Tensi Off, s’han aconseguit barrejant les propietats de l’àrnica, l’edelweiss i la calèndula. 

Fet a base de l’àrnica hi ha el gel que calma i relaxa i és de ràpida absorció. També amb els extractes d’aquesta planta hi ha la crema, en mida normal i professional, que és d’absorció més lenta i que conté un elevat ex· tracte de l’àrnica. Dins la gamma anomenada Tensi Off, Taüll Orgànics elabora tres productes orientats a alleujar la tensió muscular i estan realitzats amb tres plantes bàsiques dels seus cultius: l’àrnica, l’edelweiss i la calèndula. Tots els productes que integren aquesta gamma han estat elaborats amb una fórmula innovadora que aprofita l’acció combinada de les tres plantes.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking