SEGRE

SECCIÓ NOVENA 

La canadenca Cab signa 'Utown', un còmic en què el pas del temps obliga els personatges a situar-se constantment

Una pàgina d''Utown'

Publicado por
jaume barrull 

Creado:

Actualizado:

UTOWN

Guió i dibuix: CAB

Editorial: La Cúpula 2023

Format: 16x28 cm. rústica amb solapes, 228 pàg., b/n

Preu: 22,5 euros

La gentrificació a les grans ciutats sempre tendeix a funcionar de la mateixa manera: uns rics s’encapritxen d’un barri popular i, amb la connivència del poder polític i d’una classe mitjana acrítica i newage, aconsegueixen foragitar els autòctons precaris perquè no fan joc amb la idea que hi han projectat. No beuen cervesa artesana, només beuen cervesa.

Si Utown passés a Barcelona es podria titular Gràcia, vaja. Aquest és el context de la història: la destrucció del barri on (mal)viuen els protagonistes, amb Max al capdavant.

La portada d''Utown'.

“La inspiració t’ha d’agafar treballant”, deia Picasso; una teoria que Max obvia de manera flagrant. Frustració, baixa autoestima i procrastinació, un còctel perfecte per a un jove que no avança perquè sempre té por de no fer-ho prou bé.

Per això s’aferra emocionalment a l’adolescència, aquell angle fosc en què conviuen la innocència, la despreocupació i la descoberta dels millors estímuls de la vida adulta. Immadur, precari i divertit, Max també desperta l’instint protector dels seus amics, els quals sí que van assumint les responsabilitats de fer-se gran.

Ell, per contra, llangueix inexorablement com el barri on ha nascut i crescut, un barri que els especuladors volen transformar a cop de demolició sense pensar quines vides destruiran. La construcció del personatge principal és interessant.

Un antiheroi que xerra molt i a l’hora de la veritat la batalla sempre l’agafa de ressaca. Té un bon cor, és clar, si no seria insuportable i el lector no veuria amb bons ulls que els amics el defensessin ni entendrien que es convertís, durant uns mesos, en la referència d’un adolescent desconcertat que s’ha fugat d’un centre de menors, l’Edwin.

Ell serà el mirall en el qual es veurà reflectit i humiliat.Aquest és el primer llarga durada de Caroline Breault –CAB–, un treball en blanc i negre que combina uns paisatges urbans decadents i realistes amb uns personatges de línia cartoonista. Amb la voluntat de transmetre un missatge positiu –la importància de l’amistat i la comunitat– l’autora resol les trames amb un punt naïf que edulcora la duresa del problema social que teòricament també denuncia.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking