SEGRE
LLUC i LLÚCIA

LLUC i LLÚCIA

Publicado por
CONSORCI PER A LA NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA 

Creado:

Actualizado:

Ja fa dies que la tardor ha arribat i ha anat canviant la configuració del paisatge i dels costums. Enrere queda el dia del canvi d’hora, el moment de l’any en què ens arrabassen de cop molta d’aquella llum que ja s’havia anat afeblint. Ara la davallada és vertiginosa. Desembre és arribat.

El dia 1 comença l’Advent, que etimològicament vol dir vinguda.

És un temps d’espera d’allò que ha de venir: el Nadal, o naixement de la llum. És el moment en què la natura mor (o ho sembla).

Les llavors ja estan sembrades i reposen sota terra i, encara que no es vegi, comencen a prosperar; no els falta gaire per germinar. I els arbres? Dormen.

Encara que tenen ganes de llucar, i que lluquin, de fet, és que surtin a la llum, que les noves branques treguin el caparró. Aquesta etimologia no és pas oficial, no se sap l’origen d’aquest mot, però la primera vegada que apareix documentat és el 1839.

En canvi, brotar és molt més antic; està documentat des del segle XIV.Advent, que durant un temps va ser una paraula que va perdre ús social a les nostres contrades, ha tornat a guanyar força gràcies a un objecte que s’ha adoptat en moltes llars des de fa anys: el calendari d’advent. Un calendari de compte enrere que ajuda a endolcir l’espera (el xocolate n’és protagonista, sobretot en els que es compren).

Aquesta és una més de les tradicions que hem incorporat d’altres països i que triomfen entre la canalla. Perquè les tradicions, com les paraules, s’originen, viatgen, arrelen, canvien.

I de paraules, el Nadal en té moltes perquè està farcit de tradicions que hem d’anomenar. La nit de Nadal, la vigília, és quan els catalans fem cagar el tió o soca, tronc, tronca, rabassa, conco del foc..

Qui en sap un altre? Cada nom és vàlid i preciós perquè té una provinença i una visió del món particular: aquesta és la riquesa de tota llengua.Doncs bé, quan obrirem la finestreta del dia 21 haurà arribat l’hivern, el dia del solstici, la nit més llarga de l’any. Però, com en la vida, quan toquem fons no podem fer altra cosa sinó remuntar.

Potser l’endemà encara no (si no és que ens toca la grossa), però en molt pocs dies començarem a veure com ha nascut la llum, perquè ja sabeu que: Per Nadal, un pas de pardal.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking