N'APPS I COLS
Vendre l’iris per criptomonedes
Va ser la notícia de fa uns dies. Cues en ciutats del món, com Barcelona, sobretot d’homes joves, per escanejar-se l’iris de l’ull a canvi de criptomonedes.
Expectativa i preocupació. Ho explicaré per parts.
En primer lloc: l’iris d’una persona és únic. És com l’empremta dactilar, que ens serveix per identificar-nos com a persones úniques.
Una forma d’identificació que encara no s’ha desenvolupat a nivell global, ja que l’accés o la identificació a través de l’iris l’hem vist sobretot en pel·lícules i ficció. No és una realitat.
Però podria ser-ho. De fet, la idea de Worldcoin, empresa que està darrere d’aquesta acció i darrer negoci de Sam Altman (OpenAI, ChatGPT) és convertir la identificació de l’iris com a estàndard mundial.
Un model global que identifiqui totes les persones del planeta, i no haguem d’anar amb carnets d’identitat i passaports pel món, models podríem dir que poc precisos –es poden manipular, intercanviar o poden no ser vàlids en altres països–. Si no, imagineu que heu de donar validesa a un carnet d’identificació que us entrega una persona de la Xina o de les Filipines.
En segon lloc: Worldcoin no compra l’iris de les persones. El que fan és una fotografia precisa i traslladen la informació del retrat en zeros i uns, en un codi que serà únic. I el guarden. Una transcripció de l’iris al digital. Tal com fem avui amb l’empremta dactilar del mòbil.
En tercer lloc: regalen criptomonedes. Per cridar l’atenció, sobretot de joves, i oferir alguna cosa a canvi, Worldcoin regala criptomonedes. Però no criptomonedes conegudes, sinó la seva pròpia, creada per a l’ocasió.
Que no té cap mena de valor, almenys de moment. La notícia que joves es deixen escanejar el seu a canvi de criptomonedes ens pot semblar que, per exemple, els que portem anys posant l’empremta dactilar en documents accedíssim a vendre-la per 5 euros.
Ho faríem? Segurament no. Segurament ningú.
És legal, el que fa Worldcoin? Sembla que si, malgrat que França i el Brasil de moment ho han prohibit, i a Espanya l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ho comença a estudiar.