SEGRE

MÚSICA

Pavvla: “Em feia vergonya ensenyar les meves cançons perquè eren el meu diari”

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La música de la Pavvla no és per compartir. Almenys, la primera vegada que un escolta els seus temes solament pot fer això: escoltar. El proper 18 de febrer, la Paula Jornet, a qui hauran vist a ‘La Riera’ com l’Ariadna, néta de la Mercè, porta el seu món íntim que sona a folk amb traces d’electrònica i rock a l’escenari del Cafè del Teatre. Una oportunitat per escoltar en directe ‘Creatures’ (Luup Records), 10 temes que són experiències sensorials. Dolces carícies que no els han de fer acomodar-se. Avisem que algunes porten verí. Fa un any que ha publicat el seu primer disc i al març pujarà a l’escenari d’un dels festivals més importants a nivell internacional. El festival de les arts SXSW d’Austin, Texas. Com es viu aquesta ascenció a la velocitat de la llum?

Amb por. Anar a l’SXSW era una de les meves il·lusions i comptava a ser-hi algun dia però no ja. Quan m’ho va dir la mànager de Luup Records estava a punt de fer un bolo i em vaig posar nerviosa. Després ho he anat paint.

Aquest primer disc és ‘Creatures’, un treball de 10 cançons que parteixen del folk més íntim i evolucionen amb l’electrònica i el rock. Això és Pavvla ara, però com va començar la seva relació amb la música?

El meu pare és pianista i compositor i la mare també toca el piano. La música sempre ha estat present a la meva vida, però quan vaig escollir extraescolar vaig fer teatre. La crida de la música va venir cap als 15 anys. Vaig passar una adolescència difícil i compondre cançons era la meva teràpia. Era quelcom meu, íntim i ho portava en secret. Ni els meus pares ni els meus amics tenien ni idea que jo feia cançons i cantava. Jo sempre dic que no he escrit mai un diari personal però en el seu lloc sempre he escrit cançons del que em passava. Per això em costava tant compartir-ho.

Però va obrir un canal de YouTube...

Penjava música a SoundCloud sota un pseudònim i al YouTube posava vídeos de tot, però no va ser fins més tard que em vaig obrir. Va ser al batxillerat artístic, que un dia havíem de fer un exercici a classe i vaig confessar que tocava piano i guitarra i cantava les meves cançons. Ells van ser el meu primer públic i em va ajudar a seguir endavant.

La seva discogràfica la va fitxar al YouTube. S’imaginava que podria passar?

No. Quan em van enviar un mail per fitxar-me a Luup Records jo estava estudiant composició a Brighton, on vaig viure un any. I vam gravar els temes

Young

i

Skin

durant una visita a Catalunya.

Per què canta en anglès?

Perquè és la llengua amb què he escoltat sempre la música i amb la qual componc. No tradueixo, em surt natural compondre en anglès.

Un dels seus trets característics és que ofereix un espectacle rodó en què música, lletra i expressió són un tot. Aplica els seus coneixements d’interpretació a dalt de l’escenari?

Encara que pugui semblar contradictori, m’ajuden a distanciar-me de les emocions que expresso, que les he sentit i són meves. El que m’ha sorprès és que aquelles cançons que em costava compartir perquè formaven part de la meva intimitat, un cop les hem treballat per a l’àlbum ja deixen de ser meves. És com si les hagués escrit una altra Paula i jo les interpreto. Em surt natural i ja m’està bé, si no patiria molt cantant-les.

Com ens hem d’imaginar el procés creatiu de les seves cançons?

A vegades em ve la música, o un tros de melodia o potser un vers. Tot és molt instintiu, no creo d’una manera tècnica, em deixo guiar per la intuïció i l’emoció i expresso el que em fa sentir el que creo.

Prepara nou disc. Seguirà la línia personal de

Pavvla

?

Ara quan compo ho faig pensant en el grup, no tant en mi. Segurament sonarà diferent o no, potser no em reconec i torno al principi [riu].

tracking