ENTREVISTA
Arnau Sabaté: “Per estar al dia he d'escoltar molta música. És massa fàcil perdre el tren”
Vinculat al món de la música des que té consciènica, el lleidatà Arnau Sabaté treballa a l’oficina de contractació del Primavera Sound. En parada oblidada per la pandèmia, a les oficines del festival continuen treballant per mantenir el Primavera com un festival de referència internacial. Inquiet, melòman i col·leccionista compulsiu de vinils, Sabaté també assessora la plataforma de venda de discos Discogs i ha encetat una col·laboració amb la lleidatana Gersen Records per col·locar el seu catàleg al mercat audiovisual.
El Primavera Sound ha decidit moure el cartell tot un any i emplaçar les bandes i el públic al juny del 2021. Això no implica que Arnau Sabaté tingui un curs de festa perquè la feina ja està feta.
El seu càrrec oficial és
booking agent
del Primavera Sound. Això què implica exactament?
Formo part del departament que s’encarrega de dissenyar el cartell del festival, de contactar amb els artistes i els seus representants i fer els contractes.
Quin és el criteri per mantenir el festival a primera fila durant tants anys?
La sinceritat i el risc. Procurem estar al dia de tot el que passa i escoltar molta música. És massa fàcil perdre el tren de l’escena musical. Al Primavera apostem per la diversitat d’estils i la inclusió de les noves tendències. Hem de jugar entre els referents clàssics, que són el nostre far, i els talents emergents que arriben amb propostes innovadores. Enguany teníem programat des Bad Bunny, Tame Impala, Napalm Death i la Maria del Mar Bonet. Reggaeton, death metal, rock i folk mediterrani.
Hi ha qui diu que el Primavera és el festival dels grups que no coneix ningú.
Sí, fins i tot fan broma dient que els noms dels grups ens els inventem.
Quin paper juguen les plataformes com Spotify en la connexió del públic i les bandes? Serveix per familiaritzar-se amb el cartell?
Segur. Avui en dia s’escolta molta música i quan anunciem el cartell de seguida pots buscar els grups i escoltar-los. En tot cas, amb els anys hem aconseguit algunes coses rellevants: ser un festival de referència a nivell internacional i això vol dir que altres festivals estan pendents del que programem; i la confiança d’un públic que compra entrades anticipades sense conèixer el cartell.
El Primavera és alguna cosa més que tres dies de música al Fòrum.
Organitzem un festival a Portugal, assessorem la programació d’altres festivals i també som promotora durant l’any. Sí que Spotify ajuda que el públic conegui les bandes, però allò que realment és imprescindible és el el circut de sales que treballa tot l’any. És aquí on creixen les bandes i on es fidelitza el públic, que coneix nous grups i ajuda a mantenir viva l’escena.
Recorda el primer concert que va muntar?
Va ser a Lleida fa vint anys i la banda era Escuela de Odio. El vam suspendre. Vist amb perspectiva no semblava que tingués futur com a organitzador.
D’on li ve aquesta passió per la música?
Dels meus germans grans. Vaig créixer en una casa escoltant, sobretot. pop britànic dels vuitanta com The Smiths o The Cure. Després vaig prendre el meu propi camí, des de jovenet amb una actitud molt activa amb relació a la música i sempre des del vessant de l’organització.
És una melòman confès i ha aconseguit viure del què més li agrada. Corre el risc de saturar-se?
No, m’agrada massa com per avorrir-la. El món de la música és molt més que el fet d’escoltar-la. Des de sempre he procurat mirar més enllà i relacionar-la amb el món que la fa possible. En tot el que faig procuro crear algun tipus de contigut que sobrevisqui a l’esdeveniment. La música també explica el món que ens ha tocat viure i per això està en constant evolució. Escoltar música em fa sentir viu.