PERFIL
Òscar Aranda: “Amb la químio els mòbils em queien de les mans i això em va portar a inventar Harmob”
La gent positiva és la que cau, s’aixeca, se sacseja, es cura les ferides, li somriu a la vida i li diu: “Ho torno a intentar.” El lleidatà Òscar Aranda, després de tenir un càncer de còlon i afrontar les seves seqüeles, ha inventat i patentat un innovador sistema de protecció per a telèfons mòbils, anomenat Harmob, que evita el seu trencament, pèrdua o robatori.
Com se li acut aquest invent?
Doncs mira, l’any 2017 em van detectar un càncer de còlon. Em van operar i em van fer químio, que em va provocar diverses seqüeles, entre les quals una pèrdua de sensibilitat a les mans i rampes contínues.
Aquesta manca de sensibilitat va fer que en poc temps em carregués dos o tres mòbils perquè em queien de les mans. Quan em donava la rampa, mòbil a terra.
A casa al final se’n reien i em deien que si tenia accions d’alguna fàbrica de mòbils. No guanyàvem per a mòbils.
I així neix l’invent?
Doncs sí.
Com que em costava molt dormir a les nits, vaig començar a donar-li tombs al problema. I una de les nits vaig fer un petit invent casolà, que era un enganxina adhesiu empegat al mòbil amb una corda que anava lligada al meu cinturó.
I va funcionar. Quan em donava la rampa, el mòbil quedava penjant i no a terra.
Aquest primer invent amb quins materials es va fer?
Amb el que tenia per casa.
Era tot molt senzill. El més important era que feia la seva funció: que el mòbil no caigués a terra i es trenqués.
I a casa seua què li van dir?
Doncs la veritat és que hi va haver bastanta conya sobre l’invent, però funcionava.
Així doncs que d’una història difícil com és una malaltia, vostè en treu una cosa positiva.
Sí, de fet és així.
Pel que explica pot ser útil en casos com en el seu o fins i tot en algunes professions..
I tant! Mira, per a tota la gent que té patologies en què es perd sensibilitat a les mans, braços, etc., però també, per exemple, per a professions com repartidors, llauners, paletes, etc., per aquelles professions on les mans són essencials per a la feina i que en un moment donat per contestar el mòbil, aquest et pot caure a terra.
I com l’ha batejat?
Es diu Harmob i li diré per què.
Jo, malgrat tot, sempre m’he cuidat molt. He fet esport i molta muntanya.
Quan puges a la muntanya de vegades t’has de posar un arnès per anar cap amunt. I per això vaig pensar de batejar-lo com Harmess for Mobile, perquè al cap i a la fi és un arnès per al mòbil i així neix Harmob.
I tot plegat, com acaba patentant l’invent?
Jo no podia, a causa de la malaltia.
El 2018 quan em van fer les sessions de químio em vaig adonar que necessitava algú que pogués portar l’invent als mercats i patentar-ho. Llavors em vaig posar en mans de l’empresa La Fàbrica dels Invents.
Els vaig explicar en què consistia Harmob i la meva situació i ells es van encarregar de tot. Van desenvolupar un seguit d’estudis de viabilitat del projecte, del producte en si, del mercat al qual podria arribar, etc.
I van concloure que l’invent és del tot viable perquè, al cap i a la fi, pot ser útil per a milions de persones.
Així doncs La Fàbrica dels Invents s’ha encarregat de tota la burocràcia?
Sí, i gràcies a ells ja tinc la patent i a més a més ja hi ha dues marques registrades. Un seria el nom comercial, Harmob, i l’altra seria l’eslògan, que és “Harmess for Mobile”.
I així a nivell burocràtic i per a tot el territori de l’Estat ja ho tinc arreglat.
I a nivell internacional, com ho té?
Doncs ho estan treballant en aquests moments i a través del ministeri de l’Interior, per tal que Harmob sigui reconegut com a marca/patent a nivell internacional amb el qual es reconeixeria en un total de 159 països.
I quan el podrem veure al mercat?
Doncs jo espero que pugui estar al mercat per Nadal. Estem dissenyant diversos prototips elaborats amb diversos materials.
.