SEGRE

PERFIL TECNOLOGIA

Andreu Ibáñez: “Amb el Liquid Galaxy, 63 estudiants han pogut gaudir de beques Google”

Andreu Ibáñez: “Amb el Liquid Galaxy, 63 estudiants han pogut gaudir de beques Google”

Andreu Ibáñez: “Amb el Liquid Galaxy, 63 estudiants han pogut gaudir de beques Google”SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’enginy tecnològic anomenat Liquid Galaxy compleix deu anys al Parc Científic de Lleida. L’artífex que aquest instrument de la multinacional Google únic al món estigui a la ciutat de Lleida és Andreu Ibáñez , actual director del laboratoris TIC del Parc Científic de Gardeny. En aquest decenni els nous mètodes de comunicació a través de les xarxes han experimentat canvis espectaculars i el Liquid Galaxy també s’ha anat adequant als nous reptes desenvolupant tot un seguit d’innovadors projectes.

Andreu Ibáñez reconeix que en la primera connexió real entre Google i Lleida es va fer servir el correu d’una forma una mica “carrinclona o molt lleidatana”. Arran d’una pregunta que van fer a través d’email al responsable aleshores de l’equip, un enginyer de mapes de Google, la seva resposta va ser instantània i fascinant: “Quedem en 15 minuts al bar Blasi”. Si pensem que havíem enviat la pregunta a Mountain View, seu de Google al cor del Silicon Valley, Califòrnia, a més de 15.000 quilòmetres, i que la resposta va ser al moment i convocant-nos quasi a fer unes braves al Blasi, “crec que podem parlar d’un inici del Liquid Galaxy molt lleidatà”, assegura.

A veure, senyor Ibáñez, realment què és el Liquid Galaxy?

El Liquid Galaxy és un sistema, un programa, que permet visualitzar mapes i continguts d’una forma realment espectacular.

I per a què serveix realment?

Durant tots aquests anys hem anat desenvolupant tot un seguit de projectes amb diferents utilitats finals. Una primera seria, ja que estem a Lleida i tenim molta terra de conreu, que amb el Liquid Galaxy podem identificar-lo, limitar els espais, veure si els cultius tenen alguna afectació.

Tot en temps real?

Mai, mai estem parlant en temps real. Les imatges que es veuen amb Liquid Galaxy són imatges de satèl·lit que estan preses des de fa setmanes, mesos o fins i tot anys. Una de les aplicacions que fem al Parc Científic és superposar imatges actualitzades dels satèl·lits damunt de les més antigues, o no tan noves.

I quina utilitat té, a nivell pràctic?

El Liquid Galaxy és una màquina molt gran, n’hi que tenen tres pantalles, però n’hi ha que en tenen 48. Són màquines que estan pensades per veure llocs on hi ha molta gent, o per visionar grans extensions. Imaginem una empresa elèctrica que ha de visionar grans cablejats; amb el Liquid Galaxy aquest seguiment es pot fer veient grans àrees i que, realment, es vegi tot.

O sigui que pot tenir diverses utilitats.

Mira, un exemple: el magnífic poblat dels Vilars d’Arbeca el va trobar un senyor que passejava per allí. Doncs amb el Liquid Galaxy es podria haver detectat. Per exemple, hi ha hagut estudiosos que han descobert piràmides utilitzant aquesta tècnica. El desert és molt gran i, de sobte, visualitzen una punta negra, hi han anat i ha resultat que a sota hi havia una piràmide.

Com és que aquest invent va acabar a Lleida?

El Liquid Galaxy a Lleida va sortir d’un cert tracte que teníem amb la marca Google. Al cap d’un temps, Google ho deixa a les nostres mans. En aquests moments, som nosaltres, des de Lleida, per a tot el món, qui ho gestionem. Però el més important que tenim amb Google és que des que vam començar fins ara hem becat 63 estudiants, la majoria de Lleida.

Beques Google?

Efectivament, són beques molt importants perquè estan molt ben dotades econòmicament i els estudiants desenvolupen un seguit de projectes amb el Liquid Galaxy. Google paga íntegrament aquestes beques i per als joves és important que quan encara s’estan formant puguin treballar en una multinacional de referència com aquesta.

tracking