Les coves de Benifallet, al Baix Ebre, una meravella sota terra
“Quines meravalles!” Aquesta va ser l’expressió que van fer servir els primers espeleòlegs que van entrar a les coves de Benifallet, al Baix Segre, i així les van batejar. Situades a la serra de Cardó, un barranc recollit que concentra l’essència del paisatge mediterrani, són unes de les poques cavitats conegudes i visitables on podem gaudir d’un espectacle únic de formacions geològiques.
A finals dels anys seixanta un grup d’espeleòlegs del Centre Excursionista de Gràcia de Barcelona van començar a fer expedicions a la serra de Cardó, a les terres de l’Ebre, amb la intenció de trobar cavitats noves, avencs que encara no hagués descobert cap aficionat a les aventures subterrànies. Els veïns del pobles els van adreçar al barranc d’en Jordi, a pocs quilòmetres endins de la serra, on hi havia les coves que coneixien amb el nom d’Aumidiella.
“Durant els anys de la guerra alguna gent del poble es va refugiar a les coves, i per tal de fer menys incòmoda l’estada van trencar algunes columnes i altres formacions geològiques de gran valor”, explica la guia que condueix els visitants per la cova. “Avui en dia aquest tipus d’actuacions estan prohibides, aleshores la gent no era conscient del que representava i estaven condicionats per les circumstàncies”. De fet, aquests no eren tampoc els primers habitants de les coves. En diferents excavacions arqueològiques s’han trobat ceràmiques del neolític, fet que demostra que fa milers d’anys que es feien servir d’aixopluc. Una altra cosa són els diferents avencs que van descobrir els espeleòlegs, un dels quals va deixar-los meravellats. “Les coves de Benifallet no és que siguin molt grans, però la riquesa de la varietat en formacions geològiques és molt particular. Hi ha pocs llocs en els quals es puguin veure tants excèntrics, per exemple, unes formacions que els científics no acaben de saber com es formen perquè desobeeixen la llei de la gravetat”, explica la Sílvia Folqué, regidoria de turisme de Benifallet. A les estalactites i estalacmites, que no per més conegudes són menys espectaculars, s’hi sumen anemolites, gours, fistuloses, columnes, banderes, macarrons i excèntriques. Durant milions d’anys, en el silenci i la foscor més absolutes, una bona combinació de minerals i filtracions d’aigua ha permès a la natura anar escolpint milers de formes absolutament delirants, unes escultures de pedra d’una bellesa fascinant.
Entre les conegudes i les descobertes, el conjunt de les coves Meravelles està format per mitja dotzena de cavitats: l’Avenc del Sifó, l’Avenc del Cataclisme, la Cova de l’Aumidiella Gran o de Xafa-roques, la Cova Marigot, la Cova del Dos i la Cova Meravelles. Les visites guiades, pensades per a tots els públics, ens permeten accedir a aquestes dues darreres.
La del Dos, més petita, és la que ha tingut més activitat humana al llarg de la història perquè és la més accessible. A la Meravelles, en canvi, s’hi entra per una boca artificial, un forat fet a la roca amb aquest objectiu. La visita, que segueix un senderó guiat per una barana, ens permet endinsar-nos en ambdues coves i deixar anar la imaginació per veure elefants, rostres humans, ocells, cavalls o cavallers. “Moltes de les figures més populars, que ja formen part del patrimoni de les coves i que donen a nom als punts més emblemàtics de la cavitat, són fruit de la relació que els primers visitants van fer amb el món exterior.”
Ni quan som dins la la sala que han batejat amb el nom d’Amfiteatre, ni quan la guia ens assenyala amb un llum el forat per on van entrar els primers espeleòlegs arrossegant-se; ni quan mirem d’imaginar-nos aquell espai en un negre absolut podem posar-nos a la seua pell. La sensació de ser la primera persona a posar els peus dins un lloc tan bonic situat al cor d’Europa en ple segle XX, no és fàcil d’imaginar. La visita per la cova Meravelles és un recorregut d’uns dos-cents metres (la cavitat en fa més de cinc-cents) per les sales dels Llapis, l’Amfiteatre i sala de la Música, on la guia ens té una sorpresa preparada.
La resta de coves només són accessibles per als espeleòlegs amb la llicència federativa corresponent, i per entrar-hi s’han de posar en contacte amb l’ajuntament de Benifallet i aconseguir els permisos corresponents.
Aquest any ja en fa vint-i-set que estan obertes al públic i abans de la crisi sanitària la mitjana era d’uns vint-i-cinc mil visitants anuals. Ara han adoptat les mesures necessàries per adaptar les visites a les exigències de segureta forçades per la Covid.
En tot cas, les idees per dornar-les a conèixer no s’aturen i en els propers anys hi volen desenvolupar projectes educatius que permetin contextualitzar-les encara més.
INFORMACIÓ PER A VISITES
- Les visites: Són totes guiades i duren al voltant d’una hora.
- Es recomana: reservar amb antel·lació per evitar contratemps.
- Els horaris: De les visites varien segons el dia de la setmana i l’època de l’any.
- El circuit: No té cap dificultat técnica, només es recomana dur calçat còmode i seguir en tot moment les indicacions de la guia.
- Covid: Per la crisi sanitària el número de persones per visita s’ha limitat i s’ha de dur mascareta i mantenir les distàncies de seguretat establertes.
- Per a més informació: Benifallet. altanet.org / 977267800 / covesmeravelles@gmail.com