Un lleidatà al top 10 mundial
Hi ha una frase feta que diu que una boda es viu tres cops: al somiar-la, al celebrar-la i al recordar-la. Deixar constància d’aquests moments feliços i que els puguis tenir com un record per tota la vida, en una mena càpsula del temps on es retenen els sentiments.
És el que ha aconseguit el fotògraf de Vallfogona de Balaguer Julián García, que per segon any consecutiu ha estat guardonat amb el Wedisson Award 2021, que premia les millors imatges de noces d’arreu del món i on s’han presentat més de 6.000 fotògrafs de 154 països.
El Wedisson Awards és un concurs internacional de fotografia de bodes on cada mes els professionals poden enviar les seves col·leccions per tal de ser valorades. Els resultats es publiquen mensualment al lloc web i a la pàgina d’Instagram.
A la final de cada any de competició es publiquen els noms i les col·leccions de les millors fotografies de bodes rebudes d’arreu del món.
El fotògraf de Vallfogona de Balaguer Julián García porta dos anys consecutius assolint entrar al top 10 mundial i és el número 1 d’Espanya.
Ha competit amb més de 6.000 fotògrafs de 154 països de tot el món que s’han presentat al concurs. “El nivell és molt alt.
No és un certamen d’una sola convocatòria, són dotze mesos en els quals envio un mínim de tres imatges. Llavors se seleccionen les millors fotos i entren a sumar durant tot un any”, explica Julián García, per al qual “el més complicat és que has de mantenir el llistó molt alt durant aquests dotze mesos per estar entre els deu millors a nivell mundial, perquè hi ha molt de talent”.L’any i mig de pandèmia va causar un desgavell general per a molts sectors i també al de les bodes.
Hi ha hagut parelles que han arribat a posposar fins a tres cops el seu enllaç i evidentment per al sector de fotògrafs especialitzats en aquests tipus d’esdeveniments no ha estat gens fàcil. “De passar a fer una vintena de bodes a més d’altres esdeveniments ens vam quedar quasi sense res”, explica el Julián, per al qual “el fet de no poder desplaçar-te va ser el gran inconvenient”.
Ara, amb l’alleugeriment de les restriccions arreu del món, l’equip d’aquest fotògraf de Vallfogona ja té en marxa postbodes a Nova York, Canàries i Praga. El Julián García és un fotògraf “totalment autodidacte”.
De fet, la seva primera professió va ser la de pastisser, de què va treballar durant onze anys. Després “vaig anar a fer de pagès amb el sogre a Vallfogona de Balaguer i ara ja porto deu anys dedicat professionalment al sector de les bodes”.
Aquest autodidacte de la fotografia reconeix que va entrar al sector “per casualitat” tot i que “des dels setze anys ja tenia molta afició i anava amunt i avall amb la meva reflex, però mai m’hauria pensat que acabaria com a professional”. Tot va començar fa cosa de dotze o tretze anys.
“Uns amics sabien que m’agradava la fotografia i em van demanar de fer-los el reportatge de noces”. Ell va dir que sí i la parella va quedar “contentíssima”.
A partir d’aquí va decidir muntar un estudi a casa “apartant mobles i fent fons en blanc” i més tard “el magatzem on guardàvem els tractors el vam muntar ja com a estudi professional i vaig deixar de banda la pagesia”. Durant un temps, però, va estar combinant les dues feines, però al final va deixar definitivament el treball del camp.
El boca-orella a la seva zona va funcionar i li van començar a entrar encàrrecs de bodes, comunions, treball per a algunes empreses... “I ja porto deu anys sent professional i n’estic encantat”.
En aquest decenni ha fet unes 250 bodes, a una mitjana de 22 a l’any, a més d’altres esdeveniments. Assegura que no és un professional car, “i això ho vull deixar molt clar.
De vegades hi ha gent que em diu que no s’atreveix a venir perquè es pensen que a l’haver guanyat diversos premis faig pagar molt. I no és així.
Quan comento les tarifes es queden gelats”. El Julián forma un tàndem de treball amb la seva esposa.
“Jo treballo la part creativa i ella dissenya i munta els àlbums i els dona aquell toc final que de vegades només la sensibilitat d’una dona sap donar”.Ara en Julián està preparant una postboda a Nova York i és que cada encàrrec és diferent. Hi ha parelles que fan “preboda, boda i postboda” i explica que un cop una parella que no tenia previst de fer postboda, “al final em van dir d’anar amb ells a Dubai perquè volien fer el reportatge”.
Ara, mentre prepara aquesta postboda a Nova York i mira com assegurar tot l’equip que ha de portar afirma que les parelles “saben que val la pena”, perquè al cap i a la fi i com va dir Karl Lagerfeld “el que m’agrada de la fotografia és que captura un moment que se’n ha anat per sempre i que és impossible de reproduir”.
.