SEGRE
procés. L’artista va dibuixar el tauler digitalment amb un iPad i l’ha imprès en cartó ploma.

procés. L’artista va dibuixar el tauler digitalment amb un iPad i l’ha imprès en cartó ploma.

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Una de les millors maneres d’aprendre és jugant, ja que quan ho fem estem molt concentrats i els estímuls que rebem mentrestant són recordats més fàcilment. Ara podem conèixer una mica més sobre la ciutat de Lleida gràcies a una adaptació del Joc de l’Oca. Es diu Joc del Marraco, i l’ha creat la il·lustradora lleidatana Andrea de Castro. Els que s’animin a tirar els daus podran descobrir diferents elements de la cultura popular lleidatana mentre passen una bona estona.

"Si em trobo el Marraco torno a tirar perquè a la Seu he d’arribar.” Aquesta és la tornada que substitueix la típica del tradicional Joc de l’Oca al Joc del Marraco, una versió del clàssic joc de taula inspirada en elements de la cultura popular de la capital de Ponent. L’ha creat la il·lustradora Andrea de Castro que, a més de ser una apassionada de les arts plàstiques, també és professora de pintura acrílica a l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

Aquesta jove lleidatana ha cultivat el seu talent per al dibuix des de ben petita, i va tenir la idea de crear aquest joc ara ja fa dos anys en el marc del projecte Crea2, organitzat per l’ajuntament de Lleida i que posa en contacte creadors locals amb institucions i empreses del territori, amb l’objectiu d’idear diferents productes tals com escultures per a premis, detalls per donar a visites polítiques... El motiu principal d’aquella edició van ser souvenirs per a nens, per la qual cosa a l’Andrea se li va ocórrer adaptar aquest joc d’una manera didàctica amb la fi de donar a conèixer la ciutat de Lleida.

L’artífex del joc va adaptar cada casella del tauler original perquè fos un element de la cultura lleidatana, ja fossin llocs, tradicions o gastronomia, i sempre tenint com a protagonista el Marraco, “la figura principal del nostre bestiari”, explica. “Triar quins elements apareixerien al joc no va ser fàcil”, assegura, motiu pel qual va elaborar una llarga llista després de documentar-se tot el que va poder i, per a la decisió final, “la meua família em va ajudar”.En aquest sentit, el joc és ple de picades d’ullet i referències que només un lleidatà de soca-rel podrà captar. Una de les figures del Marraco, per exemple, du una samarreta del Pryca dels anys vuitanta.

A més, el mateix protagonista és un gran aficionat a l’esport local, atès que també vesteix les equipacions del Llista Blava o del Lleida Esportiu. Tampoc hi poden faltar les cigonyes, els caragols a la llauna i altres elements de la cultura popular com el ball de la Moixiganga o les miraculoses cristines de Sant Blai.

El tauler està dibuixat digitalment amb un iPad i, tot i que en un principi la seua autora volia imprimir-lo en un drap de cotó, va decantar-se per un cartró ploma plastificat, amb la fi de fer-lo més assequible. “És bastant artesanal, ja que la impressió l’han fet a Arts Gràfiques Bobalà i jo mateixa empaqueto els jocs amb les fitxes i els daus i estampo les bossetes amb un segell del Marraco”, explica.

Com qualsevol joc, aquest també ve amb unes instruccions. A la part de darrere del taulell hi ha una llegenda que diu què és cada casella així com l’acció que s’ha de fer si s’hi cau. La més important és el mateix Marraco, que fa la funció d’oca. També hi ha el dipòsit, que fa la funció de pou o la presó de Lleida.

En total, hi ha fins a 63 elements diferents que cada jugador haurà de recórrer per arribar a la Seu Vella, que és la casella final, la meta.Actualment s’està fabricant la tercera edició del joc. La primera va ser de 25 unitats, “que van volar molt més ràpid del que m’hauria imaginat”, diu l’Andrea de Castro, que afegeix que “per a la segona ja vam augmentar a 100 la tirada”.

La llibreria Genet Blau va ser la primera que va començar a vendre’l a un preu de 20 euros. Posteriorment també ho van fer Turisme de Lleida, la botiga de la Universitat de Lleida i les llibreries la irreductible i Caselles. Així mateix, des de fa pocs dies el Joc del Marraco ja es pot trobar a totes les ludoteques municipals de Lleida. La creativitat de l’Andrea, però, no s’acaba aquí. Ara mateix té al cap diverses idees, com la de crear una baralla de cartes espanyola amb els seus diferents pals inspirats en personatges històrics de Lleida o fer una sèrie de contes infantils inspirats en el Marraco.

Lleidacity, l'edició lleidatana del Monopoly

Sembla que el 2021 fou un bon any per als jocs de taula amb segell d’origen lleidatà. En aquest cas parlem del Lleidacity, una versió del famós Monopoly que transcorre per alguns dels carrers i places més emblemàtics de la capital de Ponent tals com la plaça Ricard Viñes o el carrer Major. Tot i que aquest joc en concret també té rèpliques en altres ciutats de Catalunya, els seus creadors busquen una persona de cada indret en qüestió per tal de desenvolupar la versió local.

En el cas del Lleidacity, algunes de les fitxes que representen els jugadors són un caragol o Lo Marraco. A més, un dels càstigs és, per exemple, anar a collir préssecs al camp, mentre que un dels premis que un es pot endur es diu Caragolasso, inspirat en el tret de sortida de l’Aplec del Caragol. El joc es pot demanar a través del compte d’Instagram @lleidacity_eljoc.

procés. L’artista va dibuixar el tauler digitalment amb un iPad i l’ha imprès en cartó ploma.

procés. L’artista va dibuixar el tauler digitalment amb un iPad i l’ha imprès en cartó ploma.

tracking