SEGRE

Antonio i Guillem Navas: volar sobre dues rodes

Emoció. Antonio Navas executant un salt davant del públic de Melilla.

Emoció. Antonio Navas executant un salt davant del públic de Melilla.

Creado:

Actualizado:

Viuen per al motor. Els germans Antonio i Guillem Navas potser no són gaire coneguts pel públic local, però són unes estrelles internacionals del freestyle. Al circuit que tenen a Albatàrrec, un dels més complets del continent, creen i practiquen salts acrobàtics que després importen i llueixen arreu del món.

Quan era adolescent, l’Antonio Navas i un amic van treballar tot un estiu per poder-se pagar la seua primera rampa, estructura de ferro que muntaven i desmuntaven en un descampat de Montoliu per practicar salts amb la moto. Ara frega els quaranta anys i recorda amb nostàlgia aquells inicis en un món, el freestyle, que pràcticament ell va veure néixer a finals dels noranta.

“Jo venia del motocròs, corria des que tenia nou anys i a poc a poc anava descobrint un món que era nou; era tan nou que no tenia ni nom. Érem pilots de motocròs a qui ens agradava saltar al marge dels circuits i les curses oficials.” El que va començar com un corrent alternatiu a les competicions es va anar convertint en un món de professionals que tenen els seus propis circuits d’exhibicions i campionats. “Aleshores tot estava per descobrir i no hi havia internet, jo anava a Montoliu, muntava la rampa i em passava les tardes i els caps de setmana saltant i mirant de progressar pel meu compte. El que ara pots aprendre amb uns dies abans trigaves setmanes”, recorda.

Forma part de la naturalesa humana intentar anar sempre una mica més enllà. Saltar una mica més alt, saltar una mica més lluny, fer algun tipus de moviment a l’aire per fer-ho una mica més espectacular. Posar-se reptes, mirar de tirar-los endavant, arriscar, provar, aconseguir.

“A poc a poc van començar a circular vídeos i reportatges en revistes especialitzades que parlaven d’aquests pilots i el que feien. En el meu cas, l’interès pel freestyle anava en augment al mateix temps que vaig assumir que competir en curses ja era inviable econòmicament”, reconeix l’Antonio.El Guillem aleshores era un marrec.

Medalla de bronze. Guillem Navas, en el moment de saltar als darrers XGames de Califòrnia en la modalitat de Quarter Pip

Es porten catorze anys i el segon, com passa sovint, va aprofitar el camí fresat del germà gran per cremar etapes més de pressa. “Vaig aprendre abans a anar amb moto que no pas amb bicicleta”, bromeja.

“Jo he sigut un fanàtic de les motos des que tinc consciència: tot el meu món gira al voltant de les dues rodes i del freeride. Des que m’aixeco fins que me’n vaig a dormir, des de petit, el meu món són les motos.”El freeride és una modalitat que es practica en un circuit tancat amb diferents salts i on els pilots tenen un temps determinat per fer els trucs que li semblin més impactants.

El Guillem, però, també va passar per les curses de motocròs, una etapa que els dos germans consideren imprescindible “per aprendre a dominar la moto i reaccionar de manera instintiva quan tens algun imprevist”. El seu primer record sobre una moto és quan tenia quatre o cinc anys, buscant bots per saltar al circuit de Rufea.

Aquest setembre passat va aconseguir entrar als XGames celebrats a Califòrnia –els Jocs Olímpics dels exports extrems– i es va endur la medalla de bronze a la categoria Quarter Pipe (salt d’alçada en una rampa de sis metres d’alçada). Va quedar tercer i el seu objectiu és “continuar treballant per mantenir-me allà dalt”.

Si bé el quarter general dels germans Navas és a Albatàrrec, ambdós viatgen per tot el món amb l’espectacle que tenen o per lliure. “Com a pilots d’exhibició tenim una empresa –Lleides– i organitzem xous de freestyle amb alguns dels millors pilots del món.” Un dels trucs més vistosos que ofereixen és el Tàndem, un salt de dos pilots sobre una moto que no fa ningú més al món.

L’executen l’Antonio i el pilot de Castellnou de Seana Rocky Florensa, i és un dels plats forts de l’espectacle. “El truc se’ns va acudir un dia per casualitat després d’entrenar, vam fer una petita prova amb roba de carrer i li vam veure potencial.

Vam practicar, vam gravar uns vídeos mig en broma per a les xarxes socials i de seguida ens van trucar d’un dels xous més importants d’Europa per si podíem anar-hi.” “Ara ja hi ha circuits professionals, campionats com els XGame i tota una escena d’empreses, pilots, marques i esdeveniments que ja tenen una llarga tradició i són referents internacionals, com el RedBull X-Fighters de Las Ventas, a Madrid. Però als inicis tot era amateur i jo em vaig avesar fent espectacles on les rampes les portàvem els pilots de casa o les recepcions eren petites i estretes.

Això ens va donar molta experiència perquè no hi havia marge d’error: si fallaves et podies fer molt de mal.” L’Antonio recorda que el primer xou com a pilot freestyle pel qual va cobrar era al pàrquing d’una discoteca a Alacant. Ara viatgen per tot el món i col·laboren amb empreses com Red Bull o Cirque du Soleil.

No tenen intenció de parar. Els germans Navas sempre miren d’anar una mica més enllà, porten les motos i l’esperit freestyle a la sang.

REFERENT MUNDIAL

Als mítics circuits de motocròs de Ponent (Rufea, Alcarràs, Bellpuig, Ponts...) fa temps que s’hi va sumar el d’Albatàrrec. Gestionat pels germans Navas, el circuit d’Albatàrrec és un dels millors d’Europa. Un dels avantatges que tenen respecte el nord del continent és el clima, per això a l’hivern venen molts pilots del nord europeu a entrenar-s’hi.

A més a més, són unes instal·lacions pensades per practicar els millors trucs a un nivell professional. Des de rampes per a totes les modalitats fins a una piscina d’escuma per practicar caigudes.

xous. Antonio Navas i altres pilots fent vibrar el públic al FreeStyle Zombies celebrat la Gomera (illes Canàries) aquest any.

xous. Antonio Navas i altres pilots fent vibrar el públic al FreeStyle Zombies celebrat la Gomera (illes Canàries) aquest any.

Antonio Navas
executant un
salt davant
del públic de
Melilla.

Antonio Navas executant un salt davant del públic de Melilla.

Guillem Navas, en el moment de saltar als darrers XGames de Califòrnia en la modalitat de Quarter Pipe

Guillem Navas, en el moment de saltar als darrers XGames de Califòrnia en la modalitat de Quarter Pipe

tracking