L'evolució de les cuines de km 0
El reconegut escriptor anglès D.H. Lawrence deia que “la vida interior necessita una casa confortable i una bona cuina”. I és que la cuina és una de les parts més importants d’una llar i no solament per elaborar i crear gastronomia, sinó que en molts casos és un dels indrets on s’han cuinat els millors records de les nostres vides. L’estètica de les cuines i la seva funcionalitat han anat evolucionat al llarg dels temps igual que ho ha fet l’empresa lleidatana Hubelsa, que recentment ha celebrat el 40 aniversari i que s’ha especialitzat en el disseny, fabricació i comercialització de cuines i també d’armaris.
El centre de la vida familiar. La cuina s’ha convertit en el centre neuràlgic de qualsevol llar.
La cuina és aquell espai de casa on cada membre de la família, independentment del seu ritme de treball i de la seva rutina diària, comparteix una estoneta del seu temps amb la resta dels seus familiars. I aquest espai, que durant els anys ha anat canviant de concepte, s’ha convertit en un indret on no solament es cuina sinó que també on es desenvolupa bona part de la vida social i familiar en una llar.
L’empresa familiar de cuines Hubelsa ha fet un llarg recorregut pel que fa a la fabricació, disseny i comercialització de cuines. A través de no pocs esforços ha sabut reconvertir el concepte de disseny per adaptar-se als nous temps i a les demandes d’un client cada cop més exigent.
Hubelsa ja està en mans de la tercera generació, liderada pel Marc i l’Ignasi Banzo. El Marc, el més jove i el darrer a incorporar-se al negoci familiar, explica la història de l’empresa que va començar el 1980 amb un primera botiga al carrer Pi i Margall, Electrodomèstics Banzo, i que es dedicava en exclusiva als mobles de cuina.
Dos anys més tard el negoci es va començar a reorientar cap a la fabricació i així, aprofitant tota l’experiència adquirida en la comercialització de mobles, neix el 1982 Hubel SA, que surt de la fusió dels cognoms materns HU (Huguet), B (Banzo) i El (electrificacions). A partir d’aquest moment la principal activitat empresarial del negoci familiar passa a ser el disseny, fabricació i venda de mobles de cuina, amb la construcció d’unes naus al polígon d’Entrevies on es desenvolupa la principal activitat de l’empresa.El Marc Banzo, que es va incorporar a l’empresa el 2017, guarda com un tresor els primers dissenys de cuines. “Les primeres composicions són aquarel·les. Per cada cuina que fabricàvem es feia una aquarel·la. Es pagava a una persona perquè et fes el dibuix. Van ser els primers renders!”, explica mentre estén sobre la taula els dibuixos i comenta que “als començaments només hi havia sis qualitats de materials i sis colors, mentre que ara en tenim 150 per treballar i poder així assumir els reptes que et plantegen els clients”.
I és que “tot està anant molt de pressa. La transformació que estem vivim en l’era digital ha fet que en poc temps hi hagi hagut més canvis que en els darrers trenta anys”, explica el Marc, per al qual “el negoci en si no ha canviat, som fusters, però el que ha evolucionat radicalment ha estat el plantejament general del negoci i una part molt important d’aquests canvis ha estat en el disseny”.
Als anys seixanta i setanta les cuines que es feien als habitatges eren normalment indrets foscos i més aviat petits i on es cuinava durant moltes hores. Avui dia, amb la millora tècnica dels electrodomèstics i que ja no es cuina tant, en el sentit que rara és la llar on encara es couen durant hores i hores caldos o estofats, la cuina s’ha convertit en un espai més social, tant a nivell familiar com de rebre els amics.
“Per això la gent demana cuines obertes al menjador, el que coneixem com la cuina americana. Avui dia cuinar s’ha convertit en una tasca molt més senzilla, tenim forns que es netegen sols i els pots posar en marxa des de la feina, tens la termomix, pots cuinar plats al microones, les campanes extractores són molt eficients... tot ha canviat i per això la majoria de clients volen la cuina oberta. Es dona més importància al que anomenen zona de dia, i les zones de nit, les habitacions, ara han passat a un segon pla”, explica el Marc.
Anys d’experiència. Pedro López porta més de 25 anys treballant a la fàbrica de cuines Hubelsa.
Avui dia “tothom vol una illa i que estigui enfocada al menjador amb l’objectiu que el que està a la cuina pugui interactuar amb la resta d’amics i familiars, de forma que la cuina ha passat a ser el centre real de les cases”.El Marc explica que l’experiència d’Hubelsa en el sector cuines els ha permès també donar un servei des del disseny fins als últims acabats i, de fet, no solament treballen directament per a particulars sinó que són diversos els dissenyadors de Lleida que treballen amb l’empresa, “perquè el que tinc clar és que si hi ha algun problema Hubelsa sempre em respon”, explica el dissenyador d’interiors de Lleida, Xavier Saiz. Per a aquest professional de l’interiorisme, “jo sempre dic al client amb qui vol treballar, deixo que esculli, però jo normalment treballo amb Hubelsa perquè valoro el servei que hi ha al darrere i sé que em respondran. I això és molt important”. I amb tots aquests canvis, evidentment, els clients també han evolucionat.
“Fa uns anys, si volies fer la cuina, doncs anaves al professional i ell t’anava guiant. Ara no! Ara els clients et venen amb un munt d’idees que han trobat a Pinterest o amb imatges de racons de cuines d’influencers i nosaltres hem d’adequar el disseny a aquestes preferències, que de vegades són impossibles i és el moment de fer veure al client que el que vol amb l’espai que té és inviable”, explica el Marc, el qual afegeix que “a dia d’avui el servei es torna a valorar molt. Perquè, esclar, et pots comprar una cuina a internet i després resulta que no quadra res. Ens hi hem trobat!” Per a la tercera generació d’Hubelsa és molt important continuar amb la feina de fàbrica i el disseny on hi treballen cinc persones i consolidar el showroom, on el client pot veure i tocar els darrers avenços i dissenys en cuines, que són molt diferents als que es portaven fa quaranta anys.
La cuina s’ha convertit en un dels indrets més importants d’una llar moderna.