SEGRE
Ponent hi ha una de les plantacions de codonys més grans de la Península, vora 35 hectàrees entre Alcanó i l'Horta de Lleida, des d'on la Joana i el Gaspar elaboren uns dels codonyats més preuats: el Fruitad'or

Ponent hi ha una de les plantacions de codonys més grans de la Península, vora 35 hectàrees entre Alcanó i l'Horta de Lleida, des d'on la Joana i el Gaspar elaboren uns dels codonyats més preuats: el Fruitad'orRafa Ariño

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El codonyer és un dels fruiters més antics que es coneixen, fins i tot és anterior als seus parents, la pomera o la perera. El codony apareix en escrits del 600 aC i era una fruita imprescindible en els rituals de casaments i fertilitat. A Ponent hi ha una de les plantacions de codonys més grans de la Península, vora 35 hectàrees entre Alcanó i l’Horta de Lleida, des d’on la Joana i el Gaspar elaboren uns dels codonyats més preuats: el Fruitad’or.

La Joana Mir i el Gaspar Filella t’ensenyen les plantacions que tenen de codonys com si et fessin un recorregut turístic. Tots els arbres estan perfectament afilerats sense una mala herba, cuidats i d’on ja es poden veure els codonys que es colliran al setembre. Estan contents perquè saben que tenen tota la collita venuda i, el més important, “d’una gran qualitat”. I, a més, des de fa un parell d’anys han començat a elaborar el seu propi codonyat, Fruitad’or.

La història d’aquests codonyers de Ponent comença quan la Joana i el Gaspar buscaven una manera de diversificar la seva economia. “Nosaltres d’entrada no érem pagesos. Malgrat viure a l’Horta ens centràvem en les granges i el transport. El transport el vam anar deixant i les granges ja gairebé funcionaven soles. Llavors se’ns va acudir comprar una mica de terra al costat mateix de casa. De fet, vam començar amb una hectàrea i primer vàrem plantar presseguers però, la veritat, no va anar gaire bé i portava molta feina”, explica la Joana. Fins que al Gaspar se li va acudir plantar codonys. “No hi havia, ni hi ha, gaires plantacions d’aquest tipus de fruita. I ara, a dia d’avui, ja tenim 35 hectàrees, unes tretze aquí a l’Horta de Lleida i 22 al poble Alcanó”, apunta satisfeta la Joana, per a la qual sempre ha estat “molt important com es manipula la fruita”. I afegeix que raspen un per un els codonys amb l’objectiu que estiguin perfectes quan arribin als mercats. “La qualitat per a nosaltres és el més important”.

Hi ha diferents envasats persones hipertenses. del Fruitad’or. A la imatge, el que podem trobar a botigues gurmet.

A dia d’avui el Gaspar i la Joana produeixen 1.300.000 quilos de codonys per temporada i fa un parell d’anys es van plantejar d’ obrir i tancar ells mateixos el cercle del codony. “I dit i fet. Ens va entusiasmar poder fer un producte final de codonyat d’altíssima qualitat”, afirma la Joana. I això que reconeix que no n’havien fet mai. “Però de vegades les casualitats de la vida et porten la solució. A través d’uns amics vam conèixer Dulces la Cartuja que estan a Altura, Castelló. És una fàbrica de dolços centenària i allí ens van ensenyar a fer un codonyat de qualitat”.

Sense misteri

Per al Gaspar no hi ha cap misteri en el seu codonyat i el que té de diferent “és que no porta absolutament res”, afirma. “Al nostre Fruitad’or no hi ha edulcorants, ni conservants. És totalment natural: codony, sucre i un punt de llimona. Res més”. El procés d’elaboració del Fruitad’or es basa només a utilitzar la part més bona i carnosa del codony. “Els codonys els trossegem tots a mà. Treiem el cor i després van a la trituradora. Afegim el sucre i el punt de llimona. I com aquell que diu ja està el codonyat”, afirma la Joana, que juntament amb el Gaspà van fer una important inversió en l’obrador, on en plena temporada hi arriben a treballar més de vint persones.El codonyat Fuitad’or té dues varietats. “Per Nadal fem el codonyat amb nous. Fem la mateixa recepta però hi posem nous d’Aitona. És espectacular”, explica la Joana. El codonyat Fruitad’or es ven en diverses botigues gurmet de Lleida i Barcelona, a més de restaurants i pastisseries de prestigi de Ponent i també en algun supermercat lleidatà. Cada any surten d’aquest obrador de l’Horta més de 3.000 quilos d’aquest dolç que marida amb qualsevol formatge, amb estofats diversos, amb pernil, amb mató, amb pinxos d’anxoves, de tomata, amb qualsevol truita de formatge... El Gaspar i la Joana estan contents de com ha anat la seva aventura amb el codonyat, però són conscients que tenen encara alguna assignatura pendent: la promoció del seu producte final. “Ja hem anat a diverses fires de gurmets, tot i que he de dir que és caríssim poder tenir un estand en aquests esdeveniments promocionals. Ara estem rumiant d’anar a la de Berlín el proper any”. De moment, el boca-orella funciona prou bé.

La fruita d’Afrodita El codony és una fruita que antigament estava consagrada a Afrodita, la deessa de l’amor i la fecunditat. Els romans representaven Venus amb un codony a la mà dreta i acostumaven a donar de menjar aquesta fruita als nuvis com a símbol de fecunditat. Entre les qualitats curatives del codony hem de destacar que és ideal en casos de diarrea, ja que té un considerable efecte astringent. La gran quantitat de potasi del codony el fa ideal per a les persones hipertenses.

cap additiu ni colorant. És tot natural, només codony, sucre i llimona.

cap additiu ni colorant. És tot natural, només codony, sucre i llimona.Rafa Ariño

tracking