POLÍTICA EL PROCÉS
El Tribunal Constitucional suspèn la moció rupturista del Parlament
Reiterava els “objectius polítics” de la resolució del 9-N del 2015 || La Mesa del Parlament decideix avui què fer amb els diputats inhabilitats pel Suprem
El Tribunal Constitucional va suspendre ahir cautelarment la moció aprovada el dia 5 passat al Parlament que, a instàncies de la CUP, reiterava els “objectius polítics” de la resolució que la Cambra catalana va tirar endavant el 9 de novembre del 2015 per iniciar el procés. En aquest sentit, els magistrats van admetre a tràmit per unanimitat el recurs d’inconstitucionalitat interposat en contra seu pel Govern central, la qual cosa automàticament la deixa sense efectes fins que es resolgui sobre el fons de la qüestió.
A diferència dels recursos presentats per l’Executiu de Mariano Rajoy, en aquesta ocasió, el gabinet socialista no va sol·licitar a l’alt tribunal que enviés requeriments personals als membres de la Mesa del Parlament per advertir-los de les conseqüències penals de desobeir la decisió. Després de transcendir la resolució del Constitucional, el president de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar la suspensió de “molt mala notícia”. “Mentre rebem amenaces del Constitucional, no podem estar satisfets.”
Torra qualifica de “molt mala notícia” la resolució del Constitucional i diu no estar “satisfet”
En un altre ordre de coses, la Mesa del Parlament va acordar ahir ajornar fins avui la decisió sobre com procedir amb els diputats empresonats que han estat suspesos temporalment pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena després d’haver-los processat per rebel·lió. Així, l’informe dels lletrats, publicat dilluns, avalava que els parlamentaris “cessats” fossin substituïts de manera temporal. Aquesta solució és “força conforme” amb la posició d’ERC, tal com va indicar ahir la seua diputada Anna Caula.
Per la seua part, el president del Parlament, el també republicà Roger Torrent, va insistir que “procurarem que ningú hagi de deixar l’acta”, encara que va subratllar que “adoptarem una decisió política partint de l’informe dels lletrats”.
Al contrari, el diputat cupaire Vidal Aragonès va instar a desobeir Llarena i “fer valer els vots” dels diputats suspesos. Així mateix, va criticar que el magistrat del Suprem s’hagi convertit en un “jutge legislador”.
Per la seua banda, el diputat del PSC David Pérez va alertar que, si avui la Mesa del Parlament no suspèn els parlamentaris “cessats” per Llarena, el ple s’haurà de suspendre. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, també va exigir que s’acati la decisió del Suprem i va qualificar de “delegació fraudulenta” la substitució temporal proposada pels lletrats, en la mateixa línia que el popular Alejandro Fernández.
Forn, Puig, Rull i Turull demanen al PDeCAT que s’afegeixi a la Crida Els consellers cessats Joaquim Forn, Lluís Puig, Josep Rull i Jordi Turull van fer pública ahir una carta en la qual van demanar al PDeCAT que se sumi a la Crida Nacional per la República impulsada per Carles Puigdemont. En aquest sentit, el moviment Junts per la República, integrat per alguns membres independents de la coalició JxCat com l’exlíder de l’ANC i diputat Jordi Sànchez o la diputada Aurora Madaula, va anunciar ahir l’adhesió a la plataforma de Puigdemont i va convidar els seus associats a integrar-s’hi. Per la seua part, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va dir que la no-integració d’ERC a la Crida no tindrà “efecte” en l’Executiu de coalició. La CUP va exigir a la nova plataforma que “aclareixi” el seu projecte.